Sport

Bajban az olimpiai bajnok kajakosunk

kökény roland (kökény roland)
kökény roland (kökény roland)

A Dombi Rudolffal Londonban olimpiai bajnoki címet szerző Kökény Roland klubja lehet, hogy nem tudja megtartani versenyzőjét.

Többen, így a Sport24 is titkos esélyesnek tartotta a Dombi-Kökény férfi kajak kettest a londoni olimpián, és lám, Szilárdi Katalin tanítványai egy emlékezetes döntőben megnyerték az aranyérmet az Eton Dorney-i pályán.

A 37 éves Kökény Roland pályafutása második szakaszában ért a csúcsra, pedig többször is próbálkozott korábban. Végül egy nála 11 évvel fiatalabb társsal érte el a sportág csúcsát.

A kajak-kenu szövetség decemberi évzáróján arról beszélt Kökény kérdésre válaszolva, hogy nem tervez a jövőt tekintve, de az biztos, hogy abbahagyni még nem szeretné a profi karriert. Viccesen még Riót is megemlítette, és hozzátette, jól kiegészítik egymást Dombi Rudolffal, nincs oka változtatni.

A sportág egyik leghitelesebb személye ő, nem véletlen, hogy ahol csak tudja, népszerűsíti a kajakozást: „Ha valaki azon gondolkodik, hogy kipróbálja-e az evezést vagy sem, annak azt mondom, menjen el a szüleivel a legközelebbi vízitelepre és próbálja ki, lehetőleg nyáron, tavasz végén. Garantálom neki, hogy ott fog maradni” – mondta kérdésünkre még decemberben.

Most ugyanakkor az a kérdés, vajon ő ott marad-e. A Nemzeti Sport arról számolt be, hogy Kökény klubja, az Esztergomi Kajak-kenu Sportegyesület anyagi problémákkal küzd, és nem biztos, hogy meg tudja tartani az olimpiai bajnokot.

Kökény három éve igazolt a klubhoz, amikor ő maga küzdött megélhetési problémákkal. Ahogy a lapnak elárulta, egy személyes támogatónak köszönhető, hogy végig tudta csinálni az olimpiai ciklust. Ez a megállapodás azonban 2013-ra már nem áll fenn, így vagy új szponzor után néz az egyesület, vagy eligazol az olimpiai bajnok.

Kökény megemlítette, hogy akár be is fejezné a pályafutását, de ismervén őt, erre kisebb az esély. Az esztergomi klub egyébként körülbelül 40 fiatallal foglalkozik még, de a várostól – annak zavaros pénzügyei és politikai viszonyai miatt – nem kap pénzt.

Kökény páros partnere, Dombi Rudolf egyébként az Építők Margitszigeti Diák KC versenyzője. A felkészülések elején az erőnléti edzéseket külön végzik, a vízen viszont természetesen együtt edzenek.

Az olimpiai után nagy kajakos vándorlás kezdődött, amelyben a férfiak is szerepet kaptak: az olimpiai ezüstérmes kajak négyes három tagja, Kulifai Tamás, Tóth Dávid és Paumann Dániel az anyagi problémákkal küzdő MTK-tól a Vasashoz szerződtek (felkészítőjükkel, Fábiánné Rozsnyói Katalinnal együtt).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik