Sport

Kéziseink célja a nyolc közé jutás

mocsai-lajos(210x140)(1).jpg (mocsai lajos, )
mocsai-lajos(210x140)(1).jpg (mocsai lajos, )

A magyar férfi-kézilabdaválogatott célja, hogy a legjobb nyolc közé jusson a pénteken kezdődő spanyolországi világbajnokságon.

Mocsai Lajos szövetségi kapitány a szerdai sajtótájékoztatón elmondta: úgy érzi, tavaly erőn felül teljesített az olimpián negyedik helyen záró csapat, és most azon dolgoznak, hogy megtartsák a pozíciójukat a legjobbak között.

„Nyilvánvalóan a csoportban úgy kell szerepelni, hogy esélyünk legyen a célkitűzés teljesítésére. Minden ellenfelünket tiszteljük” – jegyezte meg a szakember. Kiemelte: a legutóbbi vb-n bronzérmes, házigazda spanyolok és az olimpiai harmadik horvátok ellen nagyon nehéz dolguk lesz, ugyanakkor fontos, miként kezdenek Egyiptom ellen, és Algériát sem szabad lebecsülni. A csoportban szerepelnek még az ausztrálok is, ők a vb-ken rendszerint az utolsó helyen végeznek.

„Keretünk részben megújult, több fiatal kap lehetőséget, hiszen négyéves ciklusban gondolkodunk, a távlati célunk a 2016-os riói olimpia – tette hozzá Mocsai. – Nehéz vb lesz London után. Rutinos játékosokat kell pótolnunk, és vékony a jég a siker és a kudarc között.”

„Nekünk egyszerre kell a rutinos játékosok mellett foglalkoztatni a fiatalokat, és azokat, akik már 23-28 évesek, de eddig világversenyen nem volt olyan kulcsszerepük, mint most lesz. A keret kétharmad része a nyár óta egyetlenegy hetet pihent, és túlterhelt” – mondta a szakvezető.

Vetési Iván, a magyar szövetség elnöke hozzátette: nehéz lesz megismételni a tavalyi eredményeket, magasan van a léc, de bíznak a csapatban.

Az aranyérem 15, az ezüst 13, a bronz 11, a 4. hely 9, az 5-6. hely 7 és fél, a 7-8. hely pedig 6 millió forint összprémiumot jelentene az együttesnek, amelynek a sérült Ilyés Ferenc távollétében Harsányi Gergely lesz a csapatkapitánya.

„Megtisztelő, de nagy felelősséggel járó feladat ez. A tavalyi év jól sikerült, de máris itt az új felmérő. Mivel a csoportküzdelmek után egyből a kieséses szakasz következik, fontos, hogy jó pozícióban végezzünk” – fogalmazott Harsányi.

Minden hatosból az első négy jut tovább, rögtön a nyolcaddöntőbe, ahol a csoportelsők a csoportnegyedikekkel, a csoportmásodikok pedig csoportharmadikokkal találkoznak. A négyesdöntő Barcelonában lesz, a magyarok Madridban kezdenek, majd csoportbeli helyezésüktől függően Barcelonában vagy Zaragozában folytathatják.

A válogatott csütörtökön utazik a spanyol fővárosba 16 játékossal és a tartalék kapus Liszkai Szilveszterrel. A tornán két cserére nyílik majd lehetőség.

A magyar válogatott vb-re utazó kerete

kapusok: Tatai Péter (Pick Szeged), Mikler Roland (Pick Szeged)
tartalék kapus: Liszkai Szilveszter (Bacau)
jobbszélső: Harsányi Gergely (Grundfos Tatabánya)
jobbátlövők: Mocsai Tamás (Hannover), Krivokapic Milorad (Cimos Koper), Nagy László (MKB Veszprém), Ancsin Gábor (Pick Szeged)
irányítók: Császár Gábor (MKB Veszprém), Nagy Kornél (Dunkerque), Lékai Máté (Celje)
beállósok: Szöllösi Szabolcs (Csurgó), Zubai Szabolcs (Pick Szeged), Schuch Timuzsin (MKB Veszprém)
balátlövő: Putics Barna (Gummersbach)
balszélsők: Iváncsik Gergő (MKB Veszprém), Vadkerti Attila (Pick Szeged)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik