Sport

Besegített az NHL a Fehérvárnak

A tengerentúli bérvita vége miatt a Sapa Fehérvár AV19 jégkorongcsapatának közvetlen riválisaitól tíz hokis tér vissza Észak-Amerikába.

Vasárnap ebédidőben érkezett a nagy bejelentés, amire a jégkorong kedvelői már hónapok óta várnak: a felek megegyeztek a tengerentúli bérvita kapcsán, véget ér a lockout az NHL-ben. Ez számos hokibajnokságot érint, tekintve, hogy a játékosokat visszarendelték csapataik. Nincs ez másképp az EBEL-lel sem, ahonnan tizenhatan szivárogtak vissza Észak-Amerikába és Kanadába.

Jan Mursak volt az, aki legtöbbet tette csapatáért. A Detroit Red Wings szlovén hokisa 30 mérkőzésen lépett pályára az Olimpija Ljubljana színeiben (ő volt egyébként az egyetlen, aki a vasárnapi bejelentés után még kikorizott este a jégre), ezeken 19 gólt lőtt és 28 asszisztot osztott ki. Ezzel a kanadai pontlista negyedik helyéig küzdötte fel magát, jóval kevesebb találkozó alatt volt ilyen termékeny, mint riválisai. Sajnos a székesfehérvári drukkerek is élénken emlékezhetnek a produkciójára, a Ljubljana együtteséből piros kesztyűjével is kitűnő Mursak ugyanis hat találatot és egy gólpasszt jegyzett a mieink ellen.

Talán a Red Bull Salzburgnál bánják leginkább a lockout végét, öt Vörös Bika költözik vissza ugyanis Amerikába. Közülük a legnagyobb név kétség kívül Johnny Boychuké, aki 2011-ben Stanley Kupát nyert a Boston Bruins színeiben. Nem a Salzburgról lenne szó, ha nem lett volna erre azonnal egy lépésük, Svédországból máris visszarendelték Doug Lynchet Boychuk helyére.

A Fehérvár közvetlen riválisai közül még Klagenfurt is megsínyli a nagy kibékülést, őket három játékos hagyja el. Kiváltképp Sam Gagner távozása érintheti kellemetlenül a KAC-ot, tekintve, hogy 21 mérkőzés is elég volt neki 10-10 gólhoz és gólpasszhoz.

Mi, magyarok talán Bryan Bickell távozása miatt sem fogjuk könnyesre sírni a párnánkat, aki a Znojmo mezét cseréli vissza a Chicago Blackhawkséra. Ő 28 találkozó alatt szorgoskodott össze 27 pontot (9+18).

A Sapa Fehérvár AV19 együttese egyetlen NHL-es hokist sem foglalkoztatott a lockout idején a klub anyagi helyzete miatt, így Jan Neliba vezetőedző „mindössze” a sérültekkel nem tud számolni. Öt forduló van még vissza az alapszakaszból, a Volánnak pedig rendkívül fontos lenne a győzelmek gyűjtögetése annak reményében, hogy megváltsa a jegyét az első hatba, ezzel a rájátszásba is.Az alsó hatosból már jóval nehezebb lenne bekerülni a playoffba, onnan ugyanis csak két jegyet lehet megváltani az egyenes kieséses szakaszba…

A bérvita vége ilyen szempontból nem is jöhetett volna jobbkor, hátha a znojmói, klagenfurti, salzburgi és ljubljanai fejekben okoz némi zavart a klasszisok távozása.

Az EBEL távozói

Red Bull Salzburg: Tobias Enström (Winnipeg Jets), David Clarkson (New Jersey Devils), Johnny Boychuk (Boston Bruins), Derick Brassard (Columbus Blue Jackets), Derek Dorsett (Columbus Blue Jackets)

Klagenfurt: Tyler Myers (Buffalo Sabres), Sam Gagner (Edmonton Oilers), Andrew Cogliano (Anaheim Ducks)

Olimpija Ljubljana: Jan Mursak (Detroit Red Wings)

Orli Znojmo: Bryan Bickell (Chicago Blackhawks)

Graz 99ers: Thomas Vanek (Buffalo Sabres)

Vienna Capitals: Corey Potter (Edmonton Oilers)

Innsbruck: Andreas Nödl (Carolina Hurricanes)

Villach: Michael Grabner (New York Islanders)

Medvescak Zagreb: Dustin Jeffrey (Pittsburgh Penguins)

Linz: Shawn Matthias (Florida Panthers)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik