Sport

Peruban nem mindenki örül a Dakarnak

Óvintézkedésekkel készül az idei Dakar-ralira a perui kormány, hogy megvédje a világ egyik legnagyobb fosszília-lelőhelyét a verseny esetleges pusztításától.

Ez a második év, hogy a világ leghíresebb és legkeményebb tereprali-viadalának útvonala Perut is érinti. Az autók, motorkerékpárok, kamionok és quadok alkotta mezőny szombaton indul útnak és január 20-áig három országot szel át, Peru mellett Chilét és Argentínát.

A perui kulturális minisztérium figyelemfelkeltő jelzéseket helyez ki az ország déli részén elterülő Ocucaje sivatagban, hogy megakadályozza az ottani értékes ősmaradványok sérülését. A magánkézben lévő Meyer-Honninger Paleontológiai Múzeum igazgatója, Klaus Honninger szerint a rali “óriási veszélyt” jelent az Ica régióban fekvő ocucajei fosszíliaövezetre, ahol bálnák, delfinek, pingvinek és egyéb állatok ősleletei találhatók.

Honninger emlékeztetett arra, hogy a tavalyi viadal nézőközönsége nemcsak több tonnányi szemetet hagyott maga után a sivatagban, hanem néhányan állítólag ülő alkalmatosságnak használták a bálnagerinceket, az autók egy része pedig bele is ütközött a maradványokba.

A Dakar-rali igazgatója, Etienne Lavigne szerint a szervezők idén minden lehetséges intézkedést megtesznek annak érdekében, hogy megakadályozzák a fosszíliák és az egész környezet károsodását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik