Sport

Saját pénzen utaztak a világbajnokságra

vitorlázórepülő (vitorlázórepülő, )
vitorlázórepülő (vitorlázórepülő, )

A világ legjobb vitorlázórepülői a szombaton kezdődő 32. világbajnokságon mérik össze tudásukat Argentínában. A mezőnyben ott lesz négy magyar is.

Argentínában, egészen pontosan az Adolfo Gonzales Chavez repülőterén rendezik a világversenyt és már az is csodaszába megy, hogy lesznek magyar indulók. Ugyanis a nyáron Texasban megtartott világbajnokságra anyagi okok miatt a magyar szövetség egyetlen pilótát sem tudott delegálni, holott a 15 méteres kategória egyik legnagyobb esélyese éppen a 2008-as világbajnok Gulyás György lett volna.

A Magyar Vitorlázórepülő Szövetség most sem tudta támogatni a versenyzőket, ezért az országos ranglista első 30 helyezettje közül kerestek jelentkezőket. Végül ketten, Földi Zoltán és Mészáros Zoltán vállalták, hogy saját költségükön részt vesznek a világbajnokságon. A további két magyar pilóta kevésbé – vagy méginkább, attól függ honnan nézzük – kacskaringós úton áll kockás zászló elé.

Pásztor György ugyanis nem fiatal pilóta, még a 2. világháború előtt született Magyarországon, de később kivándorolt Dél-Amerikába, és Argentínában telepedett le. A repülésbe 1966-ban kóstolt bele, azóta több mint négyezer órát gyűjtött össze, illetve teljesítette a gyémántkoszorú feltételeit is. 77 éves kora ellenére a mai napig aktívan repül, 1968 óta szinte mindegyik Argentin Nemzeti Bajnokságon versenyzett, az 1983-as vb-n ő volt az argentin csapat tartalékpilótája. Fia, Pásztor Mátyás 2000 óta repül.

A világbajnokság programja:

A világbajnokság 2013. január 5-én kezdődik és két hétig tart. A 14 tervezett versenynap alatt a pilótáknak naponta változó, de géposztályonként azonos feladatokat kell teljesíteniük. Jó idő esetén egy-egy feladat akár 5-600 kilométeres távrepülést is jelenthet, és nem ritka az sem, hogy a versenyzőknek 6-7 órán keresztül kell egyfolytában koncentrálniuk a repülő szűk pilótafülkéjében ülve. Ahogy a párhuzamosan zajló Dakaron, úgy itt is naponta értékelik a versenyzőket gyorsaságuk szerint. A két hét végén a legjobb összetettbeli eredményt elérő lesz a világbajnok, aki legkorábban két év múlva tudja megvédeni címét.

A magyaroknak rendkívül erős mezőnyben kell helytállniuk. Argentínában ott vannak a címvédők: Standardban a nyolcszoros világbajnok lengyel Sebastian Kawa, Clubban a 007-es farokjellel versenyző német Arndt Hovestadt, illetve World kategória kétszeres világbajnoka, a francia Laurent Couture. Velük és másik 84 versenyzővel küzdenek meg a magyar pilóták a világbajnoki címért. A négyfős csapatot segíti majd Gönczi Péter edző szakértelme, illetve Pásztor György ötvenéves tapasztalata az argentin légtérben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik