Sport

Gabart jobb lehet, mint Willy Fog

francois gabart (francois gabart, vitorlázás, vendée globe, )
francois gabart (francois gabart, vitorlázás, vendée globe, )

A Vendée Globe földkerülő vitorlásverseny élmezőnyében Francois Gabart francia sportember haladt át elsőként a legendásan veszélyes Horn-fokon kedden közép-európai idő szerint 19 óra 20 perckor.

Az indulók negyede már november közepére feladta a versenyt, Francois Gabart, aki 29 évével a megmérettetés legfiatalabb versenyzője még stabilan hajózik. A francia vitorlázó először indult a Vendée Globe-on, ennek ellenére 52 nap 6 óra és 18 perc hajózás után elsőnek érte el nyugat felől Chile és egyben Dél-Amerika legdélebbi pontjának hosszúsági fokát, ahol a hajózást most is jéghegyek és erős áramlások teszik veszélyessé. Részideje ezzel 4 nap 8 óra és 50 perccel jobb honfitársának, Michel Desjoyeaux-nak, a legutóbbi 2008-2009-es Vendée Globe győztesének akkori idejénél.

A Föld-kerülés közel kétharmadát jelentő Horn-foknál Gabart után kevesebb mint két óra különbséggel haladt el a francia Armel Le Cléac’h, míg a harmadikként haladó, ugyancsak francia Jean-Pierre Dick 1 nap és hét óra lemaradásban van Gabart mögött.

A világ legnehezebbnek tartott vitorlás megmérettetésén a versenyzőknek egyedül, külső segítség és kikötés nélkül kell körbehajózniuk a bolygót. A Vendée Globe útvonala több mint 24 ezer tengeri mérföld (43 ezer kilométer), megkerüli délről Afrikát és Ausztráliát, majd Dél-Amerikát is elhagyva vezet vissza Európába. A mostani mezőny november 10-én indult a franciaországi Les Sables d,Olonne kikötőjéből, a leggyorsabb hajót február elejére várják az ugyanott kijelölt célba.
A 2000-2001-ben is győztes Desjoyeaux négy éve 83 nap 3 óra 9 perc és 8 másodperc alatt tette meg a Föld körüli vitorlásverseny teljes távját.

A jelen részidő azt sejteti, hogy ha így halad tovább Gabart, akkor mindamellett, hogy a versenyben új csúcsot állít majd fel, sikerült neki az, ami Jules Verne regényhősének, Willy Fognak – 80 nap alatt vitorlázza körbe a földet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik