Sport

Ők okozták a legtöbb örömet a magyarságnak 2012-ben

magyar-szurkolok(210x140)(4).jpg (magyar szurkolók)
magyar-szurkolok(210x140)(4).jpg (magyar szurkolók)

Összegyűjtöttük a 2012-es sportév legszebb, legemlékezetesebb magyar sportsikereit. Volt belőlük bőven!!

Az év csúcspontja magyar szempontból mindenképp a július-augusztusi londoni olimpia és a szeptemberi paralimpia volt, amelyen 8 arany-, 4 ezüst- és 5 bronzérmet, illetve 2 arany, 6 ezüst bronz és 6 bronzérmet szereztek versenyzőink.

Íme a magyar sportsikerek januártól decemberig:

Január

27-29.: Heidum Bernadett 1000 méteren ezüstérmet, Keszler Andrea 500-on bronzot, a Heidum, Keszler, Lajtos Szandra, Tóth Patrícia összetételű váltó pedig ugyancsak bronzot nyert a rövidpályás gyorskorcsolyázók összetett Európa-bajnokságán, a csehországi Mlada Boleslavban.

16-29.: Az eindhoveni vízilabda Európa-bajnokságon mind a férfi-, mind a női válogatott bronzérmes lett.

Február

19.: A Csonka Zsófia, Tobai-Sike Renáta, Nemes Adrienn összeállítású női pisztolyos csapat ezüstérmet szerzett a finnországi Heinola-Vierumaëkiben rendezett légfegyveres Európa-bajnokságon.

Március

6-11.: A belgrádi birkózó Európa-bajnokságon a szabadfogásúaknál Ligeti Dániel (120 kg) ezüst-, míg Hatos Gábor (74 kg) és Wöller Gergő (66 kg) bronzérmet szerzett, a kötöttfogásúaknál Módos Péter (55 kg) második, Lőrincz Viktor (84 kg) pedig harmadik lett.

9-15.: A 63 kilogrammos Nagy Nikoletta három ezüstérmet, a plusz 105 kg-ban versenyző Nagy Péter pedig szakításban bronzot szerzett a törökországi Antalyában rendezett súlyemelő Európa-bajnokságon.

Április



2-6.:
A Majthényi Szabolcs, Domokos András páros nyerte a spanyolországi Alteában rendezett vitorlázó Repülőhollandi Európa-bajnokságot.

14.:Bronzérmet nyert az Imre Géza, Boczkó Gábor, Rédli András, Somfai Péter összeállítású párbajtőr-válogatott a kijevi csapat-világbajnokságon.

15-21.: A magyar jégkorong-válogatott a harmadik lett a ljubljanai divízió I-es világbajnokságon és a torna után története legjobbjaként a 19. helyen állt a világranglistán.

26-28.:Joó Abigél (78 kg) arany-, Bor Barna (+100 kg) ezüst-, Csernoviczki Éva (48 kg) pedig bronzérmet szerzett a cseljabinszki cselgáncs Európa-bajnokságon.

29.: A Szolnoki Olaj a negyedik helyen végzett a férfi kosárlabda Eurochallenge Kupa Debrecenben rendezett négyes döntőjében.

Május:

5-6.: Kotsis Edina (57 kg) ezüstérmet szerzett a tekvondósok Manchesterben rendezett Európa-bajnokságán.

7-13. Ezüstérmet nyert a római öttusa-világbajnokság hagyományos versenyében a Tóth Adrienn, Kovács Sarolta, Gyenesei Leila összetételű csapat.

13. A Ferencváros nyerte a női kézilabda KEK-et, így megvédve címét, míg a Győr összesítésben egy góllal alulmaradt a montenegrói Podgoricával szemben a női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjében, így ezüstérmesként zárt.

21-27. A magyar úszók 9 arany, 10 ezüst és 7 bronzérmet, összesen 26 érmet nyertek a debreceni Európa-bajnokságon.

27. Berki Krisztián címét megvédve pályafutása hatodik aranyérmét nyerte lólengésben a Montpellier-ben rendezett férfi tornász Európa-bajnokságon.

Június:

20. Ezüstérmet nyert a magyar férfi párbajtőrcsapat az olaszországi Európa-bajnokságon, Legnanóban.

22-24. A magyar küldöttség négy arany-, valamint két ezüst- és három bronzérmet gyűjtött a zágrábi kajak-kenu Európa-bajnokságon.

Július:

6-7. Ezüstéremmel tért haza a szófiai öttusa Európa-bajnokságról Kasza Róbert, illetve a Kasza, Demeter Bence, Marosi Ádám összeállítású csapat. Bronzot nyert egyéniben Demeter, valamint a Gyenesei Leila, Kovács Sarolta, Tóth Adrienn hármas a nők hagyományos versenyében.

LONDONI OLIMPIA, 27-augusztus 12.: nyolc arany-, négy ezüst- és öt bronzérmet szereztek a magyarok, ezzel az ország az éremtáblázaton a kilencedik helyen végzett. A 74 kilós szabadfogású birkózó, Hatos Gábor ügye a Nemzetközi Birkózó Szövetség szerint már ugyan lezárult, előre lépett az 5. helyről bronzérmessé, de a NOB még nem foglalt végérvényesen állást.

LONDONI Paralimpia, 29-szeptember 9.: 2 arany, 6 ezüst bronz és 6 bronzérmet nyert a magyar paralimpiai csapat. Büszkén mondjuk, hogy honlapunk a Magyar Paralimpiai Bizottság médiadíját vehette át, mivel a sport24 számolt be a legsokoldalúbban a magyar parasportolók sikereiről a 2012-es évben!

Szeptember:

22-23. A magyar válogatott két-két arany- és ezüst-, valamint egy bronzérmet szerzett a maratoni kajak-kenu világbajnokságon, Rómában. A kajakos Csay Renáta egyesben és Farkasdi Ramónával párosban is első lett, míg a kenusoknál Nagy Péter, valamint a Kövér Márton, Györe Attila duó ezüstérmet szerzett. A Hagymási Réka, Kiszli Vanda kettős harmadikként ért célba.

25-30. Kilencedik világbajnoki címét szerezte meg Repülőhollandiban a Majthényi Szabolcs, Domokos András páros a kaliforniai Santa Cruzban.

Október:

17-21. A Tóth Krisztina, Póta Georgina duó ezüstérmet szerzett a női párosok versenyében a dániai Herningben rendezett asztalitenisz Európa-bajnokságon. Ugyanebben a számban Madarász Dóra a holland Britt Eerlanddal bronzérmes lett.
21-28. Kiss Norbert egyéniben egy arany- és egy bronzérmet, a Sajermann Nóra, Kiss Tamás duó pedig vegyespárosban ezüstérmet nyert a lengyelországi Lesznóban rendezett teke-világbajnokságon.

November:

22-25. A chartres-i rövidpályás úszó Európa-bajnokságon 3-3 aranyat szerzett Hosszú Katinka és Cseh László, ráadásul Hosszú egy ezüsttel is gazdagodott. Ugyanitt Jakabos Zsuzsanna egy ezüstöt és két bronzot nyert, Bernek Péter és Verrasztó Dávid pedig egy-egy ezüstéremmel tért haza Franciaországból.

December:

4-16. A magyar női kézilabda-válogatott bronzérmet szerzett a szerbiai Európa-bajnokságon.

12-16. A magyar válogatott 3 arany-, 4 ezüst- és 3 bronzéremmel zárta az isztambuli rövidpályás úszó-világbajnokságot és ezzel harmadikok lettek a nemzetek medálgyűjtő versenyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik