Sport

Mintegy 5 milliárdból fejlesztenek sportlétesítményeket

tüskecsarnok (tüskecsarnok)
tüskecsarnok (tüskecsarnok)

A Nemzeti Sportközpontok 4,8 milliárd forintot költhet el sportközpontok fejlesztésére.

A vg.hu oldal állította össze azt  a listát, amelyben sorra veszik azokat a “sportos” beruházásokat, amelyeket 2013-ban a kormány kiemelten támogat.

A büdzsé az olimpiai központok, így a Budapesti Olimpiai Központ tervezett fejlesztésére, valamint előkészítésre 4,8 milliárd forintot szán.

Amint arról írtunk, az egyik nagy volumenű beruházást, a budapesti Tüskecsarnok építésének folytatását kiemelten kezelik, ennek költségei is ebbe a keretbe tartoznak. A költségvetésben ugyanakkor nem szerepel az FTC stadion építésének költsége, a debrecenié viszont külön tétel, 9 milliárd forinttal.

A parlament decemberi döntésealapján egyébként védetté tették a Puskás Ferenc Stadiont és Létesítményeit, a Tatai Edzőtábort, a Révfülöpi Vitorláskikötőt, a három létesítményből álló Nemzeti Sportuszodákat (a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodát, a Császár-Komjádi Sportuszodát, a Kőér utcai Sportuszodát), a szegedi evezős olimpiai központot és a Dunavarsányi Edzőtábort.

A Nemzeti Sportközpontok arról tájékoztatta a Világgazdaság online oldalát, hogy a tervek szerint 2020-ig a jelenlegi Puskás Ferenc Stadion körüli területen több mint tíz új létesítmény és a hozzájuk kapcsolódó parkolóház épül fel. Ezek közé tartozik például az új, 65 ezer férőhelyes, multifunkcionális nemzeti labdarúgó-stadion (a jelenlegi is megmarad), amelyet a tervek szerint 2016-ban adnának át. Az építkezés 2014 tavaszán kezdődhet, a beruházási költségét 77 és 100 milliárd forint közötti összegekre becsülték.

Istvánmezőn 2015 és 2020 között még egy úszó- és vízilabda komplexumot, egy 2500 férőhelyes multifunkcionális sportcsarnokot, egy edzőcsarnokot a labdajátékok számára, valamint egy tornacsarnokot alakítanának ki, de felújítják a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokot és a Millenáris Velodromot is. Korábban ezeknek a létesítményeknek a rehabilitációját 65,8 milliárd forintra becsülték. A korszerűsítés után alacsonyabb fenntartási költségeket remélnek -írja a vg.hu.

A Tatai Olimpiai Központban az év végére minden szoba megújul és légkondicionáló berendezést is kap, tavaszra elkészül az új konditerem, új rekortán borítást kap a futópálya, és a következő években felépül egy új labdajáték-csarnok, és bővítik az uszodát.

Jövőre felkészítik a budapesti uszodákat a 2014-es vízilabda Eb megrendezésére. Megújul a Hajós-Széchy és a Császár-Komjádi Sportuszoda is. A kormány 2014-re ígéri a 16 éve félkész állapotban lévő Tüskecsarnok befejezését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik