Sport

Ez egy nagyon kajak év volt

kajak-kenu(960x640).jpg (kajak-kenu, )
kajak-kenu(960x640).jpg (kajak-kenu, )

Még soha nem végzett olimpián az éremtáblázat élén a magyar kajak-kenu küldöttség. Egészen 2012-ig. A sportág nagyszerű évet zárt.

Eton Dorney – londoni sikereink helyszíne

A magyar kajak-kenu versenyzők utánpótlás és felnőtt szinten 2012-ben 122 érmet szereztek. Ezt különösebben nem szükséges magyarázni, maximum a részletekben illik elmélyedni.

Két adat mindenképpen sokat elárul a sportág jelenlegi hazai erejéről: a londoni olimpián 3 arany-, 2 ezüst- és 1 bronzéremmel az éremtáblázat élén végeztünk (ez korábban nem fordult elő), az U23-as Európa-bajnokság pedig 10 arany, 2 ezüst és 1 bronz került a tarisznyánkba, mindez úgy, hogy mind a három szakágban jeleskedtek a mieink.

Korábban ez nem volt így, vagy a férfi kajakosok, vagy a női kajakosok, vagy a férfi kenusok emelkedtek ki, most viszont megvan az egyensúly. Na, jó, még egy adat: a szegedi Olimpiai Reménységek Versenyén (ahol 15 és 17 év közötti gyerekek indultak) 26 arany-, 22 ezüst- és 17 bronzérem került a magyar küldöttség neve mellé – parádé.

Így véli Baráth Etele, a szövetség elnöke is, aki a szervezet évzáróján ezt mondta: „Az év tanulsága, hogy türelemmel kell viseltetni a sportolók és döntéseik iránt. A döntések róluk szólnak, nagyon is tudják, hogy mit miért tesznek. Mára mind az utánpótlás, mind a felnőtt szinten nyugvópontra került a sportág, mindenki megtalálta a helyét. Ragyogó hír, hogy a Vasas új szakosztályt alapít, képes hosszú távon gondolkodni.

A versenyzőink tiszta fejjel, tiszta környezetben tudnak készülni, vidéken is. A tradicionális központokon túl kiváló munka folyik a Körösöknél, Orfűn, Szekszárdon, Dunaújvárosban vagy épp Diósgyőrben, sorra alakulnak új műhelyek” – így a szövetség első embere.

A zágrábi Európa-bajnokság érmesei:

Férfi kajak 2-es 1000 méter: 1. Dombi Rudolf, Kökény Roland
Férfi kenu 4-es 1000 méter: 3. Magyarország (Tóth Márton, Mike Róbert, Vasbányai Henrik, Németh Szabolcs)
Férfi kajak-1-es 5000 méter: 3. Noé Milán
Női kajak 1-es 200 méter: 1. Douchev-Janics Natasa
Női kajak 1-es 500 méter: 2. Kozák Danuta
Női kajak 2-es 500 méter: 1. Douchev-Janics Natasa, Kovács Katalin
Női kajak-2-es 1000 méter: 2. Kárász Anna, Vad Ninetta
Női kajak 4-es 500 méter: 3. Magyarország (Szabó Gabriella, Kovács Katalin, Kozák Danuta, Zur-Fazekas Krisztina)
Női kenu 2-es 500 méter (nem hivatalos Eb-szám): 1. Takács Kincső, Lakatos Zsanett
Női kajak-1-es 5000 méter: 1. Csay Renáta

Az éremtáblázat:

1. Németország 5-5-1
2. Magyarország 4-2-3
3. Fehéroroszország 2-4-3
4. Franciaország 2-3-0
5. Románia 2-3-0

Készül az új sportágfejlesztési stratégia, ráadásul úgy, hogy eddig 140-160 szakértő közösen vitatta meg az előzetesen előterjesztett stratégiát – így ebben az elfogadásig még lesznek, lehetnek változások. Például a már nyilvánosságra hozott terv, miszerint a szakágakat külön vezető irányítja majd a szövetségi kapitányi poszt mellett/helyett, sem elfogadott variáns még.

Ismeretes, hogy a kormányzat kiemelten támogatja a látvány-csapatsportágakat a társasági adó egy részének engedélyezett felhasználásával (TAO-pénzek), és több sportág is kereste a megoldási javaslatokat arra, hogyan kapcsolódhatna be egy magasabb fokú támogatási rendszerbe. Nos, késő ősszel döntött úgy a kormányzat, hogy 14 sportág kap majd 2013-ban plusztámogatást. Az, hogy mekkora összeget osztanak szét, még nem tudni, de 10-14 milliárd forintról lehet szó.

Az év végén a pánik jelei mutatkoztak a sportági képviselőkön, ugyanis a jövő évi költségvetés nem tartalmazta ezt az összeget külön soron. Az illetékeseket megnyugtatták, lesz pénz. A kajak-kenu – sikerei okán – akár 1 milliárd forintot is kaphat a legoptimistább verzió szerint. Baráth Etele nyomatékosította az évzárón, ezt egyértelműen az egyesületek támogatására és megerősítésére fordítanák.

Több nemzet képviselői is érdeklődnek a magyar versenyzők felkészülési módszerei után, a magyar körülmények után, nem véletlen, hogy a férfi kajak négyes 1000 méteres számában a mieink előtt aranyérmes ausztrálok Szolnokon készültek. Sőt, az ausztrálok akár ingatlanokat is vennének a Tisza partján.

A magyar sportolók a londoni olimpián:

Férfi kajak-1-es 200 méter: 6. Dudás Miklós
Férfi kenu 1-es 200 méter: 11. Vajda Attila
Férfi kajak 2-es 1000 méter: 1. Dombi Rudolf, Kökény Roland
Férfi kajak 4-es 1000 méter: 2. Magyarország (Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel)
Férfi kenu 1-es 1000 méter: 6. Vajda Attila
Női kajak 1-es 200 méter: 3. Douchev-Janics Natasa
Női kajak 1-es 500 méter: 1. Kozák Danuta
Női kajak 2-es 500 méter: 2. Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa
Női kajak 4-es 500 méter: 1. Magyarország (Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Zur-Fazekas Krisztina)

Az éremtáblázat:

1. Magyarország 3-2-1
2. Németország 3-1-0
3. Ukrajna 1-2-0
4. Oroszország 1-0-2
5. Nagy-Britannia 1-0-1

Persze, versenyek is lesznek 2013-ban, még ha nem is olimpia.

„Lesz felnőtt Európa-bajnokság, világbajnokság, de az utánpótlás korosztálynak is lesznek világversenyei”– mondta kérdésünkre Ábrahám Attila, a szövetség főtitkára. „Mindig nehezebb egy olimpia után felpörögni, főleg, hogy ilyen sikeres játékokon vagyunk túl. A kérdés, mennyire motivált egy ember, ha a csúcsra ér, talál-e új célokat. Bizakodó vagyok, hogy a versenyzőink fenntartják azt a hihetetlen elszántságot, ami jellemzi őket. Ha ez így lesz, akkor a duisburgi augusztus végi világbajnokságon meg tudjuk ismételni a korábbi évek sikeres szereplését. Itt ugyanis lényegesen több versenyszám van, mint az olimpián, és ez az érmek számában is ez megmutatkozhat” – így a sportvezető.

A vélemények megoszlanak arról, hogy Kozák Danuta egyéni címe, a női kajak négyes 20 év után szerzett aranyérme, a férfi kajak négyes bravúros ezüstérme vagy a férfi kajak kettes, azaz Dombi Rudolf és Kökény Roland aranyérme volt a legszebb a londoni olimpián. Egy biztos, Szilárdi Katalin tanítványai, akik 53 századdal verték meg Londonban a portugálokat, közönség kedvenccé váltak. Sőt, a Sportcsillagok Gálaestjén az Év csapata elismerésben is részesültek.

„Az élet nem állt meg azzal, hogy olimpiai bajnokok lettünk, ugyanúgy részt kell vennünk a válogatóversenyeken. Persze addig még húzós felkészülés vár ránk. Nagyon tetszik az az eredmény, amit a kőkemény munka adhat, a jövőben is úgy állok hozzá a felkészüléshez, hogy van eredménye a szenvedésnek, megéri csinálni. Amit tudunk, azon csiszolunk jövőre, hogy még jobbak legyünk” – mondta a Sport24-nek Dombi Rudolf, akitől megkérdeztük, ajánlaná-e a sportágat egy olyan gyereknek, aki most foglalkozik a kajakozás gondolatával.

„Azt üzenném a fiatalabb generációnak, hogy legyenek elkötelezettek, csinálják szívből, amit csinálnak, mert csak akkor lehet eredményt elérni. Érdekes, mert ha lenne egy gyerekem, nem kívánnám neki a sok megpróbáltatást. Aztán ha végiggondolom, hogy mennyi élményt tartogat ez a sportág, mennyire összetart egy közösséget, akkor rögtön megváltozik a véleményem. Mi még azon is tudtunk röhögni, hogy a telepen nem volt melegvíz. Kívánom mindenkinek ezt az életstílust, életérzést” – így Dombi.

„Ha valaki azon agyal, hogy kipróbálja-e az evezést vagy sem, annak azt mondom, menjen el a szüleivel a legközelebbi vízitelepre és próbálja ki, lehetőleg nyáron, tavasz végén. Garantálom neki, hogy ott fog maradni” – ezt már az aranyos páros másik tagja, Kökény Roland mondta, aki 37 évesen lett olimpiai bajnok.

Az árnyoldal

Természetesen nem mehetünk el szó nélkül a sportágat érő veszteségekről is, és a sokáig témául szolgáló, nagy indulatokat kiváltó távozásokról.

Először a három olimpiáról lemaradó, hétszeres világbajnok Benedek Dalma jelentette be, szerb színekben versenyez tovább, majd Paksy Tímea közölte, Ausztriában folytatja. A legnagyobb vihart Douchev-Janics Natasa lépése kavarta: ő jelezte, nem kíván tovább magyar színekben versenyezni, mivel bolgár férje Szerbiában kapott munkát, odaköltözne.

A magyar szövetség egy korábban elfogadott elvrendszer alapján nem adta ki Janicsot (világbajnokokat, Európa-bajnokokat nem ad ki az MKKSZ), helyette pénzt kért érte, a 150 ezer eurót végül nem kapta meg. Az indokok eltérőek voltak az idő előrehaladtával. A részletekbe nem bocsátkozunk, minden bizonnyal két évig nem szerepelhet nemzetközi versenyen a kajakos.

Nagy vihart kavart az U23-as Európa-bajnok Csipes Tamara bejelentése is. Baráth Etele vele kapcsolatban azt monda, Csipes szerelemházasságot kötött ausztrál férjével, oda is költöznek, a döntést tiszteletben kell tartani, még akkor is, ha a tehetséges versenyző kiváló vetélytársa lehetett volna a magyar kajakos lányoknak. Mindenesetre az ausztrálok szeretik – joggal – Szolnokot, így még az sem ördögtől való koreográfia, hogy Csipes idehaza készülne fel későbbi versenyeire.

A férfi kajak négyest felkészítő Fábiánné Rozsnyói Katalin kálváriáját is meg kell említenünk. Sem ő, sem a négyes három MTK-s tagja nem volt anyagi biztonságban az MTK-nál, és akkor finoman fogalmaztunk. Év végén dőlt el, hogy megunván az elmaradásokat, a sikeredző, valamint Tóth Dávid, Pauman Dániel és Kulifai Tamás a Vasashoz szerződött.

Egyéb kajakos ügyeinkről a sportági rovatunkban lehet olvasni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik