Sport

Koko gyeplabdázott karácsonykor

gyeplabda (gyeplabda, )
gyeplabda (gyeplabda, )

A Gyeplabda Szövetség Magyarországnak ítélte meg a 2013. évi Bajnokcsapatok Európa Kupája rendezési jogát. Kovács Koko István is a verseny mögé állt. Vele beszélgettünk.

Miért támogatja ezt a sportágat, mi köti a gyeplabdához?

Mindkét gyermekem még az általános iskola első-második osztályában kezdte a gyeplabdát. Pali bácsi, a tanáruk, vette rá a fiukat. A nagyobbik már nem, de a kisebbik, Gergely a mai élsportszerűen játszik az U14 és az U16-os bajnokságban – néha még bíróként is részt vesz a mérkőzéseken. Ő korosztályos válogatott is. Sok szép percet kaptak ettől a játéktól.

Ön is kipróbálta már?

Igen. A fiaim egyesületében, minden karácsonykor rendeznek gyerek-szülőmérkőzést. Biztosan sokan azt hiszik könnyű játék ez, pedig nem. Óriási odafigyelésre, rengeteg mozgásra van szükség akkor, ha az ember egy kicsit is komolyan veszi.

Ön szerint, van jövője ennek a sportágnak?

Hazánkban kevesen ismerik a gyeplabdát, holott csapatjáték, amatőr szinten teremben akár nők és férfiak is játszhatják együtt – szerethető sport. Mégis mostohagyermekként bántunk vele éveken át. Ezért nincs megfelelő infrastrukturális feltétele, a sportág még a rövidhírekben sem szerepel. Hogy miért alakult ez így azt nem tudom.

Pedig az 1936-os olimpián pályára lépett a magyar csapat. Sajnos érmet nem nyertünk. Mit gondol, ha a hazai rendezésű februári Európa Kupán sikeresen helytállunk, az elég lendületet adhat ahhoz, hogy a magyar nemzeti csapatnak esélye legyen Riói Olimpia kvalifikációs küzdelmeiben?

Nem hiszem, hogy ennyi elég lenne hozzá. A kijutásnak esetleg egy rendkívül tudatos koncepció mentén, felépített és végigvitt 10-20 éves munkát követően lenne realitása. Azaz akiknek erre esélye lehet, azok még nem is találkozhattak a gyeplabdával. Fejlődésre van szükség, például több pálya, több csapat kell. Azonban az Európa Kupához hasonló nemzetközi rendezvények Magyarországra hozatala alkalmas lehet arra, hogy sokan megismerjék ezt a labdajátékot és utat nyissanak azok felé, akik érdeklődnek a gyeplabda iránt.

Gyeplabda Bajnokcsapatok Európa Kupája
Az Európa Kupa küzdelmekre 2013. február 15-17. kötött kerül sor Budapesten a Soroksári Sportcsarnokban, ahol Európa 8 országának – Dánia, Wales, Írország, Olaszország, Szlovákia, Szlovénia, Törökország és Magyarország – bajnokcsapatai mérik össze tudásukat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik