gyeplabda (gyeplabda, )
Sport sport

Koko gyeplabdázott karácsonykor

A Gyeplabda Szövetség Magyarországnak ítélte meg a 2013. évi Bajnokcsapatok Európa Kupája rendezési jogát. Kovács Koko István is a verseny mögé állt. Vele beszélgettünk.

Miért támogatja ezt a sportágat, mi köti a gyeplabdához?

Mindkét gyermekem még az általános iskola első-második osztályában kezdte a gyeplabdát. Pali bácsi, a tanáruk, vette rá a fiukat. A nagyobbik már nem, de a kisebbik, Gergely a mai élsportszerűen játszik az U14 és az U16-os bajnokságban – néha még bíróként is részt vesz a mérkőzéseken. Ő korosztályos válogatott is. Sok szép percet kaptak ettől a játéktól.

Ön is kipróbálta már?

Igen. A fiaim egyesületében, minden karácsonykor rendeznek gyerek-szülőmérkőzést. Biztosan sokan azt hiszik könnyű játék ez, pedig nem. Óriási odafigyelésre, rengeteg mozgásra van szükség akkor, ha az ember egy kicsit is komolyan veszi.

Ön szerint, van jövője ennek a sportágnak?

Hazánkban kevesen ismerik a gyeplabdát, holott csapatjáték, amatőr szinten teremben akár nők és férfiak is játszhatják együtt – szerethető sport. Mégis mostohagyermekként bántunk vele éveken át. Ezért nincs megfelelő infrastrukturális feltétele, a sportág még a rövidhírekben sem szerepel. Hogy miért alakult ez így azt nem tudom.

Pedig az 1936-os olimpián pályára lépett a magyar csapat. Sajnos érmet nem nyertünk. Mit gondol, ha a hazai rendezésű februári Európa Kupán sikeresen helytállunk, az elég lendületet adhat ahhoz, hogy a magyar nemzeti csapatnak esélye legyen Riói Olimpia kvalifikációs küzdelmeiben?

Nem hiszem, hogy ennyi elég lenne hozzá. A kijutásnak esetleg egy rendkívül tudatos koncepció mentén, felépített és végigvitt 10-20 éves munkát követően lenne realitása. Azaz akiknek erre esélye lehet, azok még nem is találkozhattak a gyeplabdával. Fejlődésre van szükség, például több pálya, több csapat kell. Azonban az Európa Kupához hasonló nemzetközi rendezvények Magyarországra hozatala alkalmas lehet arra, hogy sokan megismerjék ezt a labdajátékot és utat nyissanak azok felé, akik érdeklődnek a gyeplabda iránt.

Gyeplabda Bajnokcsapatok Európa Kupája
Az Európa Kupa küzdelmekre 2013. február 15-17. kötött kerül sor Budapesten a Soroksári Sportcsarnokban, ahol Európa 8 országának – Dánia, Wales, Írország, Olaszország, Szlovákia, Szlovénia, Törökország és Magyarország – bajnokcsapatai mérik össze tudásukat.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.