Sport

Risztov, Gyurta és Mocsai az év legjobbjai

risztov éva (ingyenes, london 2012, )
risztov éva (ingyenes, london 2012, )

A Sportcsillagok Gálaestjén kihirdették a 2012-es esztendő legjobb sportolóit. A csapatok között a Dombi-Kökény kajak páros győzött.

A Magyar Sportújságírók Szövetsége minden évben megválasztja az év legjobb sportolóit, a díjátadást ebben az évben a Syma Csarnokban tartották.

A díj történetében először nemcsak a legjobbakat, hanem az összes olimpiai érmest meghívták a díjátadóra.

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke elmondta, hogy nem lehetett könnyű a magyar sportújságírók helyzete, hiszen kiválóan szerepelt a magyar csapat a londoni olimpián, a 17 érem ezt bizonyítja.

A fogyatékkal élő sportolók szövetségi kapitányai között a jelöltek a következők voltak: Soós Csaba (úszás), Kovács Iván (vívás) és Keserű József (cselgáncs). A győztes Soós Csaba lett.

A szövetségi kapitányok között 944 ponttal Mocsai Lajos lett a győztes, a második 911 ponttal Storcz Botond, 620 ponttal Kiss László lett a harmadik.

Az év legjobb fogyatékkal élő női sportolója Krajnyák Zsuzsanna (paralimpiai vívó) lett, mellette Berente Judit (úszó) és Dani Gyöngyi (vívó) volt jelölt.

Az év női sportolója 1335 ponttal Risztov Éva lett, a második helyen Kozák Danuta (kajak-kenu) végzett 1041 ponttal, a harmadik 465 ponttal Csernoviczki Éva (cselgáncs).

Az év fogyatékkal élő sportolókat felkészítő edzője Pálos Péter paralimpiai aranyérmes asztaliteniszező felkészítője, Aranyosi Péter lett, jelölt volt még Feczer Viktor, Petrov Anatolij (úszás).

Csipes Ferenc (kajak-kenu), Kovács István (torna) és Széles Sándor (úszás) közül került ki az év edzője, aki végül 698 ponttal Széles Sándor lett. Ő készítette fel Gyurta Dánielt és Risztov Évát a londoni olimpiára. A második 605 ponttal Kovács István (Berki Krisztián edzője), a harmadik 595 ponttal Csipes Ferenc lett.

Az év legjobb fogyatékkal élő csapata a női kerekesszékes párbajtőr-csapat lett, tagjai Dani Gyöngyi, Juhász Veronika és Krajnyák Zsuzsanna.

Az év csapata furcsa kategóriában a győztes végül 1077 ponttal a Dombi Rudolf-Kökény Roland kajak kettes lett. 1000 ponttal a női kajak-négyes végzett a második, Mocsai Lajos csapata pedig a harmadik helyen 590 ponttal.

Az év fogyatékkal élő férfi sportolója Pálos Péter asztaliteniszező lett, mögötte Sors Tamás úszó és Tóth Tamás úszó végzett.

Az év férfi sportolója verseny különösen izgalmas kategória volt, hiszen három olimpiai bajnok küzdött: a győztes Gyurta Dániel lett, 1017 ponttal Berki Krisztián lett a második, Szilágyi Áron pedig a harmadik lett 746 ponttal.

Az év legnépszerűbb sportolója Michelisz Norbert autóversenyző lett. Az MTVA különdíját Joó Abigél cselgáncsozó kapta. Díjazták Grosics Gyulát, az Aranycsapat legendás kapusát, a magyar Aranylabdát pedig Szalai Ádám, a Mainz játékosa kapta.

Az Év legjobbjai:

Fogyatékkal élő sportolók között az Év szövetségi kapitánya: Soós Csaba (úszás)

Az év szövetségi kapitánya: Mocsai Lajos (férfi kézilabda)

Az év legjobb fogyatékkal élő női sportolója: Krajnyák Zsuzsanna (vívó)

Az év női sportolója: Risztov Éva (úszó)

Az év fogyatékkal élők edzője: Aranyosi Péter (asztalitenisz)

Az év edzője: Széles Sándor (úszás)

Az év legjobb fogyatékkal élő csapata: a női kerekes-székes párbajtőr-csapat (Dani Gyöngyi, Krajnyák Zsuzsanna, Juhász Veronika)

Az év csapata: Dombi Rudolf-Kökény Roland kajak kettes

Az év fogyatékkal élő férfi sportolója: Pálos Péter (asztaliteniszező)

Az év férfi sportolója: Gyurta Dániel (úszó)

Az év legnépszerűbb sportolója: Michelisz Norbert

A magyar Aranylabda birtokosa: Szalai Ádám


A Sport24 is keresi az év legjobbjait, ráadásul nálunk lehet szavazni a csapatok kategóriában a női kézilabda-válogatottra is, ők Eb-bronzérmet szereztek nemrég. Ezen kívül keressük a legszebb sportolónőt és a legvonzóbb férfi sportolót is. Szavazni és NYERNI itt lehet!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik