Sport

Könyv jelent meg az úszókapitányról

Kiss László szövetségi kapitányról Az edzőfejedelem címmel jelent meg egy kötet, amelyet a Magyar Úszó Szövetség évzáró találkozóján mutattak be.

Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke elmondta, a felnőtt úszók és az utánpótlás keret együtt 59 érmet szerzett 2012-ben világversenyeken.

Debrecenben kilenc arany, tíz ezüst és hat bronz volt az Európa-bajnoki összmérleg, az antwerpeni ifi Eb három arannyal, három ezüsttel és három bronzzal, a londoni olimpia két arannyal és egy bronzzal zárult, majd a novemberi chartres-i rövid pályás kontinensviadalon Hosszú Katinkáék hat aranyat, négy ezüstöt és két bronzot úsztak össze, zárásképpen pedig megszületett a törökországi 3, 4, 3-as medálkollekció a rövid pályás világbajnokságon.

Isztambulban minden idők egyik legkimagaslóbb teljesítményét nyújtotta a magyar úszósport: Kiss László szövetségi kapitány csapata tíz érmet szerzett, ebből ötöt – két-két aranyat és ezüstöt, továbbá egy bronzot – az esemény női legjobbjának választott Hosszú Katinka.

A 25 méteres medencében rendezett vb harmadik magyar elsőségét az immár minden lényeges világversenyes aranyérmet birtokló Gyurta Dániel érdemelte ki; nekik kettőjüknek szólt a legnagyobb taps a keddi ünnepi sajtótájékoztatón is, amelyen a sikercsapat tagjai mellett a sportág honi vezérkara is teljes létszámban vett részt.

A 2021-es vizes világbajnokság esetleges magyar kandidálással kapcsolatban Gyárfás úgy fogalmazott, kormányzati bejelentés volt, hogy Budapesten uszoda épül, ami nagyon kell. Hozzátette, a sportág megérdemel egy olyan uszodakomplexumot, amely egy vb-re is “igényt tarthat”. Még nem jelentkeztünk, az eljárás lezárult, de utólag is lehet kandidálni, ha van állami garancia.

Kiss László, aki Isztambulban ünnepelte 72. születésnapját, könyv főszereplőjévé is előlépett: a médiaösszejövetelen mutatták be Az edzőfejedelem című kötetet, melyet Csurka Gergely írt az évtizedek óta sikeres, megannyi klasszis között Egerszegi Krisztinát és Kovács Ágnest olimpiai bajnokká, Güttler Károlyt ötkarikás ezüstérmessé nevelő mesterről.

Magyar Úszás Napja

A sajtótájékoztató kiemelt témája volt a jövő év “legsportosabb és legvizesebb eseménye”, azaz a Magyar Úszás Napja is, amely június 22-re esik, és része lesz az egész Európát átfogó kezdeményezésnek, a European Aquatics Daynek.

Ezen a napon a kontinentális szövetség valamennyi tagországában, vagyis szerte Európában 51 nemzet képviselői sportolnak, mozognak majd, élvezve a vizes műfajok, hivatalos megfogalmazás szerint az úszás, adott esetben műugrás, a szinkronúszás, a nyiltvízi úszás, netán a vízilabdázás minden pillanatát.

Lesz azonban komoly verseny is, így mindenekelőtt az első alkalommal kiírt Európa Kupa, jelesül a kontinens legjobb hosszútávúszóinak 10 km-es maratoni viadala London magyar olimpiai bajnokának, Risztov Évának a részvételével. Lebonyolítanak emellett egy gigantikus tömegsporteseményt is, a szándékok szerint legalább tízezer résztvevővel, s ott lesz a mezőnyben a nyári, barcelonai világbajnokságra készülő úszóválogatott is.

A szervezők felkérték 168 magyar város elöljáróit, hogy uszodában, strandon vagy közeli tavon, folyóban megvalósítható rendezvénnyel településeik is csatlakozzanak a Magyar Úszás Napjához.

Ajánlott videó