Sport

A bronzért játszhatnak Görbiczék

Görbicz Anita (görbicz anita, )
Görbicz Anita (görbicz anita, )

A szerbiai kézilabda-Európa-bajnokságon a sok hibával játszó magyar válogatott 30-19-re kikapott Norvégiától az elődöntőben.

Lenyomtak minket a norvégok (Fotó: MTI)

Összefoglaló: Szépen indult a szombat délutáni elődöntő, de csúnya lett a vége. A magyar női kézilabda-válogatott tudatos játékkal kezdett a címvédő Norvégia ellen a belgrádi összecsapáson, Karl Erik Böhn csapata fegyelmezetten védekezett és eredményesen támadott. Ugyan a norvégok szerezték az első gólokat, 9-7-re azonban már mi vezettünk Görbicz Anita gólja után. Ám ekkor valamiért megtört a magyar csapat…

Az első félidő hajrájában óriásit változott a játék képe, a mieink egyre több hibával játszottak, az olimpiai és világbajnok északiak pedig minden egyes magyar bakit megbosszultak, a félidőben így már 16-11-re vezettek. Fordulás után új erőre kaptak a mieink, feljöttünk három gólra is, ám jöttek az újabb buta hibák, az 50. percre így már tízre hízott a különbség.

A hajrában a norvégok már a közönség szórakoztatására is figyeltek, szebbnél szebb gólokat dobáltak, végül 30-19-re nyertek és vasárnap akár a címüket is megvédhetik. A mieink a bronzmérkőzésen lesznek érdekeltek, addig kellene rendet tenni a fejekben, hogy az éremszerzés összejöjjön.

Az ellenfél a házigazda Szerbia, illetve Montenegró párharcából kerül ki.

Eredmény – női kézilabda-Európa-bajnokság, elődöntő

Magyarország – Norvégia 19-30 (11-16)

Magyarország: Kiss – Kovacsicz, Tomori 3, Görbicz 6/2, Szamoránsky 2, Szucsánszki 2, Vérten 4, cserék: Herr (kapus), Szekeres, Triscsuk, Bódi, Kovacsics, Klivinyi, Bulath 2

Norvég góldobók: Koren-Riegelhuth, Edin 6-6, Herrem 5, Breivang, Alstad 3-3, Löke, Gosse 2-2, Frafjord, Kr. Lunde, Sulland 1-1


Az alábbiakban olvasható élő, szöveges tudósításunk a mérkőzésről.

56-60. PERC: Szamoránsky harcolt ki egy hetest, Görbicz bevarrta (18-28). Frafjord is felíratkozik a góldobók közé (18-29). Herrem egy újabb leindítás után dobott trükkös gólt (18-30). Bulath válaszol a túloldalon (19-30). Két másodperccel a vége előtt a norvégok dobhatnak szabadot, Herr kivédet. A vége 30-19-es norvég győzelem lett, vasárnap a bronzért meccselünk.

51-55. PERC: Már a közönségnek is játszanak a norvégok, Koren egy kínai figura végén hízlalja tovább a különbséget (16-27). Vérten dobta fejbe Haraldsent, aki aztán pihenőt kap, a fiatal Solberg a helyén a norvég kapuban. Herrem egy leindítás után, középről köszönt be (16-28). Koren a kapufára dobta az első norvég hetest. Bulath szakította meg a hosszú magyar gólcsendet (17-28).

46-50. PERC: Triscsukot állították ki. Most Görbicz belemenése akasztotta meg a magyar támadást. Könnyen fújnak ellenünk a sporik. Edin közben újabb gólt dobott, Vérten válaszolt (16-23). Újabb kapott gól a szélről, ezúttal Koren dobta (16-24). Gáláznak a norvégok, Alstad távolról ragasztotta a hálóba a lasztit (16-25). Kezd nagyon elmenni a találkozó, Szucsánszki kivédett dobása után egy újabb leindításból kapunk gólt (16-26).

41-45. PERC: Egy újabb kihagyott magyar helyzet után Edin lógott meg ismét, már héttel vezet Norvégia (14-21). Görbicz tartja a csapatban a lelket (15-21). Na, Herr fogta Herrem dobását. Csúnyán eladtuk a labdát, Koren pedig végigszaladt a pályán és túljárt Herr eszén (15-22). Kovacsics harcolt ki egy kiállítást, újabb két perc emberelőny. Eddig 17 magyar támadás végződött labdaeladással.

36-40. PERC: Görbicz bejátszása nem sikerült, a túloldalon Sulland a szélről talált be (14-18). Haraldsen nagyon érzi, most Kovacsicz eszén járt túl. Kovacsicz felesleges szabálytalansága után két percig emberelőnyben a norvégok. Herrem is elkapta a fonalat, megint a sarokból dobott gólt (14-19). Letelt a magyar kiállítás, Kovacsicz helyett Bódi a pályán. Haraldsen védett, majd Edint indította, aki befejezte az akciót (14-20).

31-35. PERC: Norvégia indítja útjára a labdát a második félidő kezdetén. Szucsánszki próbálkozott átlövéssel, de Haraldsen nagyot védett. A túloldalon Löke nem hibázott (11-17). Görbicz szépít, sőt, egy norvég kapufa után Vérten köszönt be a sarokból (13-17). Tomori harcol ki egy szabaddobást és egy kiállítást, Görbicz rögvest gólra váltja az emberfórt (14-17)! Négy lövést is sáncoltunk zsinórban, csak így tovább!

26-30. PERC: Görbicz harcolt ki egy hetest és egy kiállítást. Görbe sajna kihagyta a hetest… Tomori tört be, de Haraldsen nagyot védett. Norvégia kibekkelte az emberhátrányt. Na, most Szucsánszki harcolt ki egy kiállítást, ezt  ki kellene használni! Tomori játszotta be rosszul a labdát, majd Breivang lőtte ki a hosszú felső sarkot, már öttel vezet Norvégia (10-15). Löke ott, Vérten itt eredményes, vége az első félidőnek, 16-11-re vezet az ellenfél harminc perc után.

21-25. PERC: Herr egyből egy védéssel kezdett, bravó! Egy elszórt labda után Edin üresen gyalogolhatott el a kapunkig (9-11). Ez már a negyedik norvég gól zsinórban, Böhn időt is kért. Szucsánszki az időkérés után egyből gólt dob, de Herrem ismét a sarokból dob gólt (10-12). Edin lő látványos gólt, bár nagy valószínűséggel ellépte, de megadták (10-13). Most elől és hátul is sok a magyar hiba, Lunde büntetett, majd Edin könnyelműsködött el egy ejtést szerencsére (10-14).

16-20. PERC: Alstad egalizál (7-7). Szucsánszki egy szép betörés után dob gólt, majd Szekerest állították ki két percre (8-7). Gyönyörű játék után Görbicz növeli kettőre a különbséget, de Koren postafordultával beköszönt (9-8). Herrem nagyon hatékony a sarokból, most is ejtéssel köszönt be (9-9). Kicsit bealudtunk védekezésben, Edin talpról büntetett (9-10). Herr Orsolya érkezett a kapuba.

11-15. PERC: Tomorit hagyták lőni, köszönjük (6-6). Szucsánszki játszott Szamoránskyhoz aki beállóból betalál, majd pár pillanatra lent maradt a földön, de folytatni tudja a játékot (7-6). Most sok volt a rossz dobás mind a két oldalon, már bő három perce nincs gól.

6-10. PERC: Görbicz tálvolról egyenlített egy okos lövéssel (3-3). Kicsit elcsúszott a magyar védekezés, Herrem maradt így üresen a sarokban és egy ejtéssel járt túl Kiss eszén (3-4). Tomori távoli bombával válaszol (4-4). Vérten tört be bátran a védők közt és megszerezte a vezetést, de gyorsan válaszolt a címvédő (5-5). Breivang másodszor is túljárt a védők eszén (5-6).

1-5. PERC: A mieink fehérben, a norvégok pirosban játszanak. Mi kezdtük a mérkőzést, hajrá magyarok! Kiss Éva a kapunkban. Koren egy szélről dobott góllal kezdett, de Szamoránsky egyenlített egy bejátszás után (1-1). Középről kapunk gólt két kihagyott helyzet után, majd Tomori talpról egalizál (2-2). Tomori adta el a labdát, Koren sprintelt végig a pályán és nem hibázott (2-3).

Köszöntjük a kedves olvasóinkat! Belgrádban hamarosan felcsendülnek a himnuszok, majd kezdetét veszi az elődöntő!

Előzetes: Csapatunk szombaton éremért száll harca az Európa-bajnokságon. Ugyanis a címvédő Norvégia ellen ha nyerünk, biztosan éremmel gazdagodunk, viszont ha kikapunk, akkor még a bronzmeccs előttünk áll.

A válogatottba visszakerült Vincze Melinda, aki Szabó Valériát váltotta. Ezzel már csak egy beállósunk maradt a keretben, a Fradi kézise, Szamoránsky Piroska.

A norvégok ellen eddig 12 alkalommal meccseltünk, de a mérleg nyelve feléjük billen: ők kilencszer, mi kétszer nyertünk, és csak egy döntetlen született.  Az Eb-n az északiak hat találkozóból ötöt hoztak, csupán egy tétnélküli mérkőzést veszítettek el, míg mi három siker mellett három zakót gyűjtöttünk be.

A feladat tehát nehéz, de nem lehetetlen: nyerni kell Norvégia ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik