Sport

Hosszú Katinka most vb-ezüstöt nyert

hosszú katinka (hosszú katinka)
hosszú katinka (hosszú katinka)

Újabb éremmel gazdagodott a magyar küldöttség az isztambuli rövid pályás úszó-vb-n.

A 25 méteres medencében zajló törökországi vb szombati egyetlen magyar érdekeltségű döntőjében a Bajáról közvetlenül a világverseny előtt a Vasashoz szerződő klasszis úszó 2:04.72 perc alatt ért célba, de “csak” másodikként, mert nyolc századdal gyorsabb volt nála a szám olimpiai és világbajnoka, a kínai Je Si-ven.

Hosszú Katinka a 200-as számban nagymedencés vb-bronzot nyert 2009-ben, Rómában, majd Európa-bajnok lett 2010-ben Budapesten és 2012 májusában Debrecenben, rövidpályás Eb-n pedig a múlt hónapban, Chartres-ban győzött.

A szombati vegyesdöntő másik magyar szereplője, Jakabos Zsuzsanna – aki a novemberi franciaországi Eb-n bronzérmes volt – 2:07.36-os idővel negyedikként csapott a célba.

“Kicsit persze mérges vagyok, hiszen ezt a számot is szerettem volna megnyerni, sajnos a végén a kínai egy picivel előbb ért oda” – értékelt Hosszú. “Amikor elment a világítás egy része, az megzavart, egy pillanatra átfutott rajtam, mi van, ha teljesen sötét lesz, és újra kell úszni az egészet.”

Hozzátette, talán annyiban hibázott, hogy nem kezdett olyan erősen, mint szeretett volna.

“Nagyon kemény úszás volt, sajnálom, hogy harmadszor is negyedik lettem ezen a vb-n” – mondta Jakabos. “Érmet akartam nyerni, de azt nem tudnám megmondani, hogy mi volt a baj. Az ősz jól sikerült, viszont bánt egy kicsit, hogy itt nem tudtam dobogóra állni.”

Hosszú az ezüsttel negyedik isztambuli érmét szerezte, miután 200 méter pillangón és 100 méter vegyesen nyert, 400 méter vegyesen pedig harmadikként végzett.

A magyar össztermés pedig – a vasárnapi zárás előtt – nyolc éremből áll, Hosszú “négyese” mellett a magyar küldöttség további négyet gyűjtött eddig Isztambulban: Gyurta Dániel pénteki, 200 mellen szerzett aranya és Cseh László 200 vegyesen nyert bronza előtt csütörtökön Cseh második, Verrasztó Dávid harmadik lett 400 méter vegyesen.

A szombati nap legjobb eredménye az amerikai Ryan Lochte nevéhez fűződik, aki a férfi 100 méter vegyes elődöntőjében 50.71 másodperccel új világcsúcsot ért el. A régi rekordot a szlovén Peter Mankoc tartotta 50.76-tal.

Eredmények – női 200 méteres vegyesúszás:
1. Je Si-ven (Kína) 2:04.64 perc
2. HOSSZÚ KATINKA 2:04.72
3. Hannah Miley (Nagy-Britannia) 2:07.12
4. JAKABOS ZSUZSANNA 2:07.36

Ajánlott videó

Olvasói sztorik