Sport

Gyurta és Hosszú csúcsidővel lett világbajnok

gyurta dániel (ingyenes, gyurta dániel, )
gyurta dániel (ingyenes, gyurta dániel, )

Az isztambuli rövidpályás úszó-világbajnokság pénteki döntőjiben Gyurta Dániel és Hosszú Katinka is világcsúccsal szerzett aranyérmet, míg Cseh harmadik lett.

A szám olimpiai bajnoka a második idővel jutott be a fináléba a japán Akihiro Yamaguchi mögött. Gyurta egyébként a vb előtt elmondta, ez a viadal számára már csak örömúszás, hiszen elsődlegesen az Eb-t és az olimpiát tűzte ki maga elé célul.

A rajt után egyébként remekül kezdett Gyurta, a második helyen fordult 50-nél a brit Willis mögött. A magyar klasszis 100 méterre viszont teljesen leszakította magáról az üldözőket, sőt világcsúcs részidőn belül fordult.

150 méternél Jamieson és Willis követte Gyurtát, fél testhossz hátrányban. Az utolsó 25 méteren pedig már esélytelen volt befogni, így világcsúccsal, 2:01.35-ös idővel lett aranyérmes.

Eredmény – férfi 200 méteres mellúszás
1. Gyurta Dániel, 2:01.35
2. Michael Jamieson (brit), 2:03.00
3. Vlatcheslav Sinkevich (orosz), 2:03.08

A női 100 méteres vegyesúszás döntőjében Hosszú Katinkáért és Jakabos Zsuzsannáért szoríthattunk. Hosszú a 400 gyors fináléjától visszalépett, hogy ebben a döntőben minden beleadhasson.

50 méternél a fehérorosz Aliaksandra Herasimenia mögött a második helyen fordult Hosszú, majd mellúszásban ledolgozta hátrányát, gyorson pedig már senki sem tudta vele tartani a lépést: sem Herasimenia, sem Atkinson, tehát megérte a magyar úszónak kihagyni a 400 gyorsot. Jakabos Zsuzsanna hetedikként ért célba.

Eredmény – női 100 méteres vegyesúszás
1. Hosszú Katinka, 58.49
2. Ruta Meilutyte (litván), 58.79
3. Zhao Jing (kínai), 58.80
… 7. Jakabos Zsuzsanna, 59.41

200 vegyesen Cseh László képviselte a magyar színeket, és tőle is titkon érmet remélhettünk, bár ez meglehetősen nehéz feladat a Setót és Lochte-t felvonultató döntőben.

50 méter után Lochte és To mögött harmadik helyen fordult Cseh, majd a hátúszásban fokozatosan feljött a második helyre. Az amerikai klasszis Ryan Lochte eközben egy testhosszal előzte be a mezőnyt.

Mellen Cseh mellé felzárkózott Seto, és csak az utolsó karcsapások alatt dőlt el az ezüstérem sorsa: a japán Setónak jobban sikerült a benyúlás, így bronzérmet szerzett Cseh László.

Eredmény – férfi 200 méteres vegyesúszás
1. Ryan Lochte (amerikai), 1:49.63
2. Sato Daiya (japán), 1:52.80
3. Cseh László, 1:52.89

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik