Sport

Könyv, amely újra megdobbantja a szívet

Londontól Londonig (londontól londonig, )
Londontól Londonig (londontól londonig, )

Londontól Londonig címmel jelent meg Karle Gábor igazán csodás könyve, amelynek különlegessége, hogy 1948-2012-ig nem csak képben és interjúkban, hanem élő szóban is feleleveníti az olimpiák magyar sikereit. A kötet CD melléklete igazi sporttörténeti ritkaságokat is tartalmaz.

„A hang elszáll, az írás megmarad – mondják, de ebben a különleges albumban másképpen van: a hang is megmarad, megőrzi a magyar sport aranyérmes hőseinek emlékét a jövő nemzedéke számára. A lemezt hallgatva és a könyvet lapozgatva megelevenednek sportolóink erőfeszítései, képet kapunk küzdelmeikről és örömeikről” – olvasható Szepesi György előszavában. És valóban.

A rendkívül igényes kivitelű kötet első interjúja Gerevich Aladár kardvívónak állít emléket, aki hét olimpiai aranyérme közül a harmadikat és negyediket szerezte 1948-ban, Londonban. Fia, a világbajnok kardvívó Gerevich Pál beszél édesapjáról, akinek bátyja viszont idei hősünk, Szilágyi Áron nevelőedzője volt – és így alkotnak a kötet interjúi a dicső múlttól a küzdelmes jelenig vezető ívet.

A könyv nem bojkottál egyetlen olimpiát sem, sőt! A cd felvételei között a számos olimpiai aranyérem hangfelvétele mellett megtalálható a magyar olimpiatörténet talán legmegrázóbb, 1984-es bejelentése is a Los Angeles-i távolmaradásról. A bejelentő, az Országos Testnevelési és Sporthivatal akkori elnöke Buda István is beszél ennek okairól.

Az pedig, hogy a bajnokok sorát – és magát a kötetet is – Sors Tamás szép győzelme zárja, nem más, mint az album ars poeticája.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik