Sport

Görbicz: a románok lenéztek minket

Női kézilabda-válogatott (női kézilabda-válogatott, )
Női kézilabda-válogatott (női kézilabda-válogatott, )

Amiben csak titkon reménykedtünk, a magyar csapat az utolsó mérkőzéstől függetlenül elődöntős az újvidéki Európa-bajnokságon. Nyilatkozatok a románok elleni diadalt követően.

Hétfőn este Újvidéken valami frenetikus játékkal 25-19-re elvertük a román nöi kézilabda-válogatottat. Ki hitte volna mindezt az Európa-bajnokság első, Horvátország ellen elvesztett mérkőzést követően??? Akkor és ott többekben megkondult a vészharang. Mert ellendrukkerből mindig akad egy-kettő.

Leginkább a norvég szövetségi kapitány szükségességét kérdőjelezik meg. Még a tegnapi fényes sikert után is volt olyan hozzászólás, amely a szövetség e döntését ostorozza: “Az biztos, hogy óriási mákja van azzal, hogy a Magyar csapat kapitánya lehet! minden erőlködése ellenére is hozzák a meccseket, továbbra is tartom, hogy a második hely kudarc még a kebbel (Karl Erik Böhn nevének rövidítése – a szerk.) együtt is!” – írja dodi17 a kezi.hu-n.

Holott a kapitány becsülettel végzi a dolgát. Ne feledjük egy újjáalakított válogatottal dolgozik, amely teljesítménye egyrészt lehet hullámzó, másrészt csapatjátékról lévén szó, mindig akad egy ellenfél is a pályán, amelyik éppen azzal a céllal lép parkettre, mint a magyar csapat – meg szeretné nyerni a meccset.

Böhn mester ettől függetlenül nyugodtan teszi a dolgát és érthetően boldog volt a mérkőzést követően. “Nagyon büszke vagyok a csapatra, hiszen rendkívül fontos meccsen tudott győzni. Mindenkit dicséret illet, remekül játszottak a lányok, a csapat. A védelmünk nagyon jól működött, és ennek nagy szerepe volt abban, hogy nyerni tudtunk” – nyilatkozta a mérkőzést követően.

És ha már védekezés. A montenegrói meccset követően eltiltása miatt éppen onnan esett ki a belső magas fal egyik fontos láncszeme Tomori. A helyette játszó másfél hónapja még orosz állampolgár, Triscsuk Krisztina azonban remekül pótolta, tökéletesen illeszkedett Szekeres mellé.

“A védekezés volt a döntő a játékunkban, ennek köszönhetünk mindent, no és persze annak, hogy támadásban szép es okos megoldásaink voltak. Ehhez jött még egy kiváló kapusteljesítmény. Igazi csapatkent működtünk” – mondta Triscsuk, és igaza van.

A válogatott valami hihetetlen dinamikával, jó értelembe vett agresszivitással, amúgy norvég válogatottra jellemző módon hatástalanította a román akciók zömét. A válogatott kapusa Kiss Éva 36 lövésből 17-et hárított, ami 47 százalékos parádés mutatót eredményezett. “Rettenetesen boldog vagyok, valószínűleg életem legfontosabb mérkőzése volt a mai. Soha nem felejtem el, és örülök, hogy segíteni tudtam a csapatnak!” – “dalolta” lelkesen a pályáról lefele menet és az ugye alapvetés, ha egy csapat jól védekezik, akkor a kapusnak is könnyebb dolga van.

Aki még tartást adott a csapatnak az Vérten és Görbicz. Előbbi 8/7-es lövés / gól mutatóval, 88 százalékos hatékonysággal a legeredményesebb volt, míg utóbbi ezen a téren minimálisan elmaradt ugyan (15/6/40 százalék), mégis maga az a tény, hogy pályára lépett, nagyot húzott a csapaton. “Ahhoz képest, hogy mennyire legyengített ez a fránya vírus, egész jól éreztem magam a délelőtti edzésen – mondta Anita még a szállodában. Az egész Európa-bajnokságra jellemző, hogy mi tizenheten, bárki is lépjen közülünk pályára, óriási erőt képviselünk, és mindig vannak többen, akik húzzák a csapatot. A románok lenéztek bennünket, és a meccs elején, amikor vezettek, túlzottan megnyugodtak. Miután megfordítottuk az állást, biztos voltam benne, hogy nyerünk!”

Csütörtökön Oroszország ellen még játszunk egy csoportmeccset, de annak eredményétől függetlenül a csapat már készülhet az elődöntőre.

Eredmények:

A csoport mérkőzései:

Magyarország – Románia 25-19 (14-12)
Spanyolország-Oroszország 25-25 (13-14)
Németország-Montenegró 27-20 (14-9)

A csoport állása:
1. Magyarország 6 p (107-99), 2. Montenegró 6 p (101-10), 3. Németország 3 p (94-93) 4. Oroszország 3 p (99-102), 5. Spanyolország 3 p (105-108), 6. Románia 3 p (91-95)

Az II-es középdöntő csoport további programja:
2012. december 13., csütörtök:
16:15 Spanyolország-Montenegró
18:15 Németország-Románia
20:15 Magyarország-Oroszország

A középdöntő első két helyezettje jutott az elődöntőbe, a 3. helyezett az 5. helyért léphet pályára a helyosztón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik