Sport

Elődöntőt ért a románok legyőzése

Elődöntőbe jutott a magyar női kézilabda-válogatott a szerbiai Európa-bajnokságon, miután a középdöntő második, keddi fordulójában 25-19-re legyőzte Románia csapatát.

Karl Erik Böhn szövetségi kapitány alakulata az első félidő hajrájától irányította a meccset, ettől kezdve a riválisnak már csak fellángolásai voltak. A magyarok legutóbb 2004-ben voltak a legjobb négy között kontinensviadalon.

Csütörtökön az oroszok elleni mérkőzésnek akkor lesz tétje – jelesül a csoportelsőség és ezáltal a címvédő, olimpiai és világbajnok norvégok elkerülése -, ha előtte a montenegróiak nem nyernek a spanyolok ellen.

A nap korábbi eredményei alapján eldőlt, hogy a románok elleni siker elődöntőt ér, minden más esetben a döntés a csütörtöki zárókörre marad, ráadásul egy vereség esetén már nem a magyarok kezében lenne a saját sorsuk.

Jó hír volt, hogy Görbicz meggyógyult vírusos betegségéből, de az irányító poszton Szucsánszki kezdett. Ugyanakkor Tomori eltiltását nem törölték, így ő nem léphetett pályára a fontos összecsapáson. Mezét a többiek a cserepadra tették ki. Az Eb-re becserélt, nemrég honosított Triscsuk most debütált a válogatottban.

Az 5. percig, 2-2-ig felváltva estek a gólok, majd négy rossz támadás eredményeként a románok 5-2-re elléptek. Böhn időt kért, és a két átlövő poszton cserélt, Görbicz és Bulath jött be a két fiatal, Rédei-Soós és Klivinyi helyére. A nyolcperces gólcsendet Kovacsicz törte meg, ugyanakkor Neagu átlövéseivel nem tudott mit kezdeni a magyar fal.

Manea kapott két percet Bulath letaglózásáért, ezt kihasználva feljött a Böhn-csapat 7-6-ra. Az egyenlítés sem maradt el, ekkor pedig a rivális kért időt, amelyet követően feljavult a védekezése. Szekerest is kiküldték két percre, de nem nőtt a különbség. Azonos létszámban pedig sikerült fordítani Triscsuk pályafutásának első magyar válogatott találatával. A szünet előtti öt percet 5-1-re nyerték a magyarok.

A második félidőre több helyen cseréltek a románok, ám gyorsan kaptak két gólt. Sok volt a hiba mindkét oldalon, ziccerek maradtak ki. A 17-14-es állás öt percen át nem változott, és innen a románok rugaszkodtak el jobban. A 44. percben 18-17-re jöttek fel, ám a feljavuló védekezés és Kiss kapusbravúrjai átlendítették a csapatot a holtponton.

Nyolc perccel a vége előtt 22-17-re elhúztak a magyarok, ekkor újból időt kért az ellenfél, de hiába. A végén még Herr is büntetőt fogott emberhátrányban.    A remek napot kifogó magyar válogatott megérdemelten nyert – főleg kifogástalan védekezésének köszönhetően.

Karl Erik Böhn, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:
“A védekezésünkkel nyertük meg a meccset. A védőfal középen jól zárt, hagytuk lőni az ellenfél szélsőit, onnan pedig Kiss szinte mindent védett. Több nagyszerű teljesítmény is akadt, fantasztikusan küzdöttünk. Már mondtam korábban is: ha nagy a tét, akkor tud igazán hajtani ez a csapat.”

Kiss Éva:
“Minden román játékosra külön készültünk. Fontos volt, hogy amikor Neagu az elején elkapta a fonalat, megállítsuk. Ezt külön őrzővel sikerült is, onnantól már tényleg remekül védekeztünk. Életem egyik legfontosabb meccse volt.”

Szucsánszki Zita:
“Kiss fantasztikusan védett, Görbicz parádézott, Triscsuk pedig védekezésben volt remek. Mindenki Tomoriért küzdött, mivel számunkra elfogadhatatlan, hogy az a játékos, aki leüti az ellenfelét, a következő mérkőzésen már játszhat, aki pedig szóvá teszi, hogy ellenfele durváskodik vele szemben, azt egy meccsre eltiltják.”

Görbicz Anita:
“Nem voltam még teljesen jó erőben, de napról napra nyerem vissza a formámat. A szállodai kosztot kerülni fogom. Nincs megállás, szombaton fontos meccs vár ránk. De addig még az oroszokkal is találkoznunk.”

Középdöntő, II. csoport (Újvidék):
Magyarország-Románia 25-19 (14-12)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik