Sport

A legjobb csapat: a női kajak-négyes

Kategória: A legjobb csapat: a női kajak-négyes.

Húsz év után nyert a magyar négyes olimpiai aranyérmet az 500 méteres versenyszámban. Londonban a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas-Zur Krisztina összetételű hajó lett olimpiai bajnok.

A londoni olimpián az előfutamot Nagy-Britannia és Franciaország előtt nyerte meg magabiztosan a hajó, hogy azután a döntőben Németországot és Fehéroroszországot megelőzve csapjon át elsőként a célvonalon. A magyar hajó ideje: 1:30.827 másodperc volt, fél másodpercet vertünk a németekre, mumusainkra.

A négyes hajó pár héttel az olimpia előtt ült össze ilyen összetételben, sok kritika is érte Storcz Botond szövetségi kapitányt, amiért az Egyesült Államokban élő Fazekas-Zur Krisztinát tette a hajóba. Az idő a kapitányt igazolta, a magyar arany a kajak-kenu sport 21. olimpiai aranyérme volt.

A négyes egyik tagja, Kozák Danuta egyéniben is olimpiai bajnok lett Londonban, Kovács Katalin pedig Douchev-Janics Natasával ezüstérmet szerzett K-2-ben.

Kategória: A legjobb csapat: a női kajak-négyes.

A négyes tagjai:

Kovács Katalin: 1976. február 29-én született. A kajakkirálynő. 31 világbajnoki címével egyeduralkodó a sportágban. 27-szeres Európa-bajnok. Háromszoros olimpiai bajnok, ötszörös ezüstérmes.

Szabó Gabriella: 1986. augusztus 14-én született Budapesten. Háromszor világbajnok kajak-2-ben, egyszeres kajak-4-ben. Csipes Tamara, Benedek Dalma és Kozák Danuta is volt párja a hajóban. Háromszoros Európa-bajnok.

Kozák Danuta: 1987. január 11-én született Budapesten. Édesanyja lengyel származású. Ötszörös világbajnok (3-szor K2-ben, 2-szer K4-ben), háromszoros Európa-bajnok. Londonban két olimpiai aranyat szerzett, hiszen K-1 500 méteren is győzött.

Fazekas-Zur Krisztina: 1980. augusztus 1-jén született Budapesten. Négyszeres világbajnok K4-ben 200, 500 és 1000 méterena 2000-es évek elején. Európa-bajnok K-4 200 méteren.

A női kajak négyes London előtt Barcelonában, 1992-ben lett olimpiai bajnok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik