Sport

Saját kezében a sorsa a kéziválogatottnak

Herr Orsolya (herr orsolya, )
Herr Orsolya (herr orsolya, )

A magyar női kézilabda-válogatott vasárnap a másik ágról szintén pontveszteség nélkül érkező, olimpiai ezüstérmes montenegrói együttessel találkozik a középdöntőben.

Egy újabb győzelem már szinte elődöntőt érne, ugyanakkor a montenegróiak még Karl Erik Böhn szövetségi kapitány szerint is kiemelkednek a mezőnyből. A szakember sietve hozzátette: csapata bárkit legyőzhet.

“Most már nyugodtan játszhatunk. A vállunkat nem nyomja teher, emelt fővel küzdhetünk tovább. A kezdeti bizonytalankodás után a számunkra lehető legjobb forgatókönyv alakult eddig: kiesett a kalapból a horvátok elleni vereség, a németek és a spanyolok elleni sikert ugyanakkor visszük magunkkal, ráadásul a másik ágról a románok és az oroszok döntetlenjük miatt csak 1-1 pontot hoztak magukkal a montenegróiaktól elszenvedett vereségükkel együtt” – mondta a norvég szakvezető.

A nemzetközi és az európai szövetség néhány éve vezette be azt, hogy a csoportkörök első helyezettjeit már a középdöntő legelején összeereszti, így próbálva elejét venni annak, hogy a végén a legjobbak – már biztos elődöntősként – megpróbálják kisakkozni, kit kapjanak a túlsó ágról a fináléba kerüléshez.

Ez viszont előrevetíti, hogy a két százszázalékos gárda – jelesül a magyar és a montenegrói – közül a vasárnapi győztes féllábbal már az elődöntőben lesz, a másik válogatottnak pedig a hátralévő két találkozóján kell kiharcolnia a továbbjutást.

Herr Orsolya, a magyar csapat mérkőzésről mérkőzésre javuló teljesítményt mutató kapusa úgy nyilatkozott, hogy ha már szerdán, a németek elleni győzelemmel sikerült kiharcolni a középdöntőbe kerülést, akkor nem állhatnak meg, s mindenkinek nekimennek. Így tettek pénteken az olimpiai és világbajnoki bronzérmes spanyolokkal, és a jó rajt meghozta a remélt diadalt.

“Meccsről meccsre egyre jobban, összeszokottabban játszunk. Ha jó napunk van, bárkit legyőzhetünk. És óriási lökést ad, hogy érzem az erőt a csapatban. Ez sokat jelent mindannyiunknak” – tette hozzá Herr.

A magyarok az újvidéki középdöntős csoportban vasárnap 18.15-kor találkoznak a montenegróiakkal. A két válogatott eddig kétszer meccselt egymással, és mindkétszer a magyarok nyertek, legutóbb 2007. november 24-én Kiskunfélegyházán egy vb-felkészülési mérkőzésen 32-28-ra. A rivális az idén a Győrt legyőzve Bajnokok Ligáját nyerő Podgoricára épül, és egyik erőssége a győri légiós, Jovanka Radicevic, akin kívül Sara Vukcevic (Érd) és Sandra Nikcevic (Fehérvár) játszik magyar klubban.

Kedden, 20.15-kor a románok következnek, nekik papíron akkor marad esélyük a négy vagy hat közé jutásra, ha legyőzik a Böhn-együttest. A két csapat eddig 89-szer találkozott, a magyarok 49-szer győztek, 31-szer kikaptak, és volt 9 döntetlen. Legutóbb október 7-én Nagyváradon, a Kárpát Kupán 26-20-ra a románok diadalmaskodtak.

Csütörtökön ugyancsak este negyed kilenckor kerül szembe a magyar és az orosz együttes. Az eddigi 24 felvonásból 15-ször nyertek az oroszok, hatszor a magyarok és háromszor döntetlen született. Utoljára 2008. október 15-én, az aarhusi Világkupán feszült egymásnak a két válogatott, s az oroszok 29-24-re nyertek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik