Sport

Megvan csajok: győzelem az olimpiai bronzérmes ellen

A magyar női kézilabda-válogatott 32-31-re nyert az olimpiai és világbajnoki bronzérmes spanyol csapat ellen a szerbiai Európa-bajnokság csoportkörének pénteki zárófordulójában.

Remek kezdés után Karl Erik Böhn szövetségi kapitány együttese szinte végig irányította a mérkőzést, így nem forgott veszélyben a győzelme.

Görbicz lábsérülés miatt csaknem félórát nem játszott, de így is négy találatig jutott, míg Tomori 12 góllal a mezőny legjobbja volt.

A magyar csapat ezt az eredményt – valamint a horvátoktól elszenvedett vereséget vagy a németek elleni győzelmet – magával viszi a vasárnap, ugyancsak Újvidéken folytatódó középdöntőbe.

C csoport, 3. forduló:
Magyarország-Spanyolország 32-31 (17-14)
—————————————-
Újvidék, Spens Aréna, 3000 néző, V: Maric, Masic (szerbek)

Magyarország:
Herr – Bódi 1, Szamoránsky 4, Szekeres 1, Tomori 12/3, Szucsánszki 2, Vérten 2 – cserék: Kiss (kapus), Rédei-Soós 5, Görbicz 4/1, Bulath, Kovacsicz, Vincze 1

A spanyol góldobók:
Martin 7/2, Pena 5, Pinedo 5, Alonso 3/1, Cabral 3, Begona Fernandez 3, Beatriz Fernandez 2, Mangue 2, Cuadrado 1,

A korábbinál több, mintegy 2500 magyar szurkoló érkezett a találkozóra, amely álomszerűen kezdődött: a 3. percben időt kért a spanyol kapitány, mivel együttese négygólos hátrányba került.
A remek hangulat átragadt a játékosokra, Herr például két százszázalékosnak tűnő ziccert hárított. A 8. percben 6-2-nél Szekerest kiállították, de így sem csökkent a különbség. Azonos létszámnál szintén remekül zárt a védőfal, a spanyolok csak kínkeservesen jutottak el lövőhelyzetig – ha eljutottak egyáltalán.
Negyedóra elteltével tért magához az ellenfél – elsősorban a cseréinek köszönhetően -, és megkezdte a felzárkózást. A 17. percben, 10-7-nél Szekerest – a védelem oszlopát – újból kiküldték, nem sokkal később pedig 11-9-re módosult az állás. Ekkor már Böhn is időt kért.
A spanyolok lendülete azonban nem tört meg, kapusuk, Navarro is egyre többet védett, ráadásul a játékmester Görbiczet sérülés miatt le kellett cserélni, és csak a második játékrész közepén tért vissza. A 23. percben a Ferencvárosban légiós Pena betalált, ezzel egyenlítettek a spanyolok (12-12). Aztán Tomori átlendítette a csapatot a holtponton, így sikerült a szünetig újra háromgólos előnyt összekovácsolni.
A második félidő elején emberelőnyben 19-15-re vezetett a magyar együttes, majd tartotta a különbséget. A spanyol tréner a 41. percben, 24-20-nál újból időt kért, ezt követően jelentősen feljavult csapata védekezése. Negyedórával a vége előtt 25-23-at mutatott az eredményjelző. A spanyolok megpróbálták gyorsítani a támadásiakat, de ettől nem lazult fel a magyar védelem.
Öt perccel a vége előtt, 30-28-nál Böhn időt kért, hogy a hajrára elmagyarázza a tudnivalókat, majd két magyar gólt követően kollegája tett így, ám egyenlíteni már nem sikerült a spanyoloknak.
Egész nap éreztem a lányokon, hogy nyerni fognak – kezdte értékelését Karl Erik Böhn. – Tudták, hogy van tétje a mérkőzésnek, mégis könnyedén játszottak, és végig kézben tartották az irányítást. Megvolt az önbizalmuk, a támadókedvük. Tudtuk, hogy az olimpiai és vb-bronzérmes spanyolok védelme nem a legerősebb, ezért próbáltuk meg a gyors támadásvezetéseket. Most ugyan több gólt kaptuk, mint korábban, mégis sikerült nyerni, mert elől többen remekeltek. Jellemző, hogy a 12 gólos Tomorit megdicsértem, milyen fantasztikus volt, ő meg azt válaszolta: csak átlagosan játszott.”
Nagy élmény volt játszani, a jó kezdés révén kellő önbizalmat szereztünk – mondta Rédei-Soós Viktória. – A spanyolok falát könnyebb volt áttörni, mint a németeket, és most ez elég volt a győzelemhez.”
Az első két mérkőzésünkön rosszul kezdtünk, megbeszéltük, hogy most nem lehet így – nyilatkozott Szamoránsky Piroska.Ez tulajdonképpen meghatározta az egész mérkőzést, végig mi irányítottunk. A németek elleni, középdöntőt érő sikerrel megkönnyebbültünk, és bátran játszhattunk.”
Nagyon jó érzés volt nyerni az olimpiai és vb-bronzérmes ellen – összegzett Herr Orsolya. – Mindenki élvezet a játékot, szerettük volna megmutatni, hogy bárkit képesek vagyunk legyőzni. Nagyon együtt volt most a csapat.”
Az már szerdán eldőlt, hogy a magyarok és a spanyolok biztosan középdöntősök, így ennek a mérkőzésnek az eredménye mindenképpen számít a folytatásban.
A kvartett utolsó találkozójának tétje, hogy a horvátok vagy a németek jutnak-e tovább a magyarok és a spanyolok mellett. Amennyiben a horvátok nem kapnak ki, akkor két, ha a németek nyernek, akkor négy ponttal várják a középdöntőt a magyarok.
A másik ágról a montenegrói, a román és az orosz csapat lépett tovább, így ez a három gárda lesz a folytatásban a Böhn-együttes ellenfele. Az csak este derül ki, hogy milyen sorrendben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik