Sport

Meglepetések az ökölvívó ob-n

A tízből három súlycsoportban is meglepő eredmény született a debreceni felnőtt férfi ökölvívó országos bajnokság szombati döntőiben.

A program első két fináléja a várt eredményekkel zárult, mivel a hajdúsámsoni Ungvári István (49 kg) és a hazai ringben szereplő Kalucza Norbert (52 kg) is az esélyeknek megfelelően elhódította a bajnoki címet. A folytatásban következett a tavalyi világbajnokságon és az idei kvalifikációs versenyen is szerepelt Nagy Krisztián Könnyű Róbert elleni pehelysúlyú (56 kg) meccse, melyen egyértelműen előbbi számított favoritnak, ám Könnyű ezúttal jobb volt, s 18-15-re nyert.

Az újabb meglepetésre egészen a 81 kg-os fináléig kellett várni, addig ugyanis a hazai mezőnyben a 60 kg-ban hosszú évek óta egyeduralkodó Varga Miklós és a 69 kilogramm 2010-es Európa-bajnoka, Bacskai Balázs is magabiztos pontozásos győzelmet aratott. “Köztük” a kétszeres világbajnoki bronzérmes Káté Gyula visszavonulása után üresen maradt 64 kg-os “trónt” a fiatal Vadász András szerezte meg Bangó Edvárd 11-8-as legyőzésével, majd később az olimpiai ötödik Harcsa Zoltán meccs nélkül védte meg a 75 kg-ban őrzött titulusát.

Félnehézsúlyban aztán a mindössze 17 éves, junior Európa-bajnok Hámori Ádám egészen kiváló teljesítményt nyújtva egyértelmű győzelmet aratott az előzetesen esélyesebbnek ítélt, ráadásul a hazai közönség által is támogatott Nagy Péter ellen. A nagyon jó érzékkel bokszoló, riválisát pontos, kemény ütésekkel rendre eltaláló kőszegi tinédzser 13-10-re győzött.

A nehézsúly (91 kg) évek óta legjobb magyarja, Darmos József a legnagyobb név, aki veszített szombaton: a győri színekben versenyző kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes versenyző a debreceni Deél Szabolccsal hullámzó meccset vívott, melynek végén utóbbi 13-10-re nyert.

“Az igazi meglepetés számomra 56, 64 és 81 kg-ban történt, Darmos Deél elleni veresége benne volt a pakliban. A fiatal Hámori Ádám teljesítményét egyértelműen ki kell emelni, igaz, korábban is megmutatta már, hogy jó bokszoló – mondta Kovács László szövetségi kapitány, aki összességében elégedett az ob-n látottakkal. – Örülök annak, hgy sok fiatal nagyon jól bokszolt, megmutatta, hogy lehet rá számítani. Azt persze hangsúlyozni kell, hogy a válogatottsághoz hosszú távon kell jól teljesíteni, többek között az edzőtáborokban, s majd a februári Bocskai emlékversenyen is.”

Eredfmények – ökölvívó ob, döntők
49 kg:
Ungvári István (Harangi SE)-Lakatos István (KSC) 16-10
52 kg:
Kalucza Norbert (DVSC)-Szőrös Márk (Salgótarján) 19-11
56 kg:
Könnyű Róbert (Egri SI)-Nagy Krisztián (Szolnok) 18-15
60 kg:
Varga Miklós (Harangi SE)-Fodor Milán (Vasas) 16-9
64 kg:
Vadász András (KSI)-Bangó Edvárd (Salgótarján) 11-8
69 kg:
Bacskai Balázs (Vasas)-Klasz Árpád (Unió Kispest) 24-14
75 kg:
Harcsa Zoltán (Unió Kispest)-Csutak Dániel (KSI) mérkőzés nélkül
81 kg:
Hámori Ádám (Kőszeg)-Nagy Péter (DVSC) 13-10
91 kg:
Deél Szabolcs (DVSC)-Darmos József (Győri Gladiátor) 13-10
plusz 91 kg:
Bouquet Bence (Unió Kispest)-Hrabovszki Zoltán (Haladás VSE) 12-2

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik