Sport

Győr megkapta az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált

Borkai Zsolt (borkai zsolt, )
Borkai Zsolt (borkai zsolt, )

Az Európai Olimpiai Bizottságok 41. közgyűlésén, eldőlt, hogy Győr városa rendezheti 2017 júliusában az első magyarországi olimpiai versenyt, a XIV. Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált.

„Óriási sportdiplomáciai siker! Öt év múlva az egész kontinens odafigyel Győr városára. Az EYOF megrendezése évtizedekre is megalapozhatja Magyarország sportbéli fejlődésének irányát.

A kormánygarancia és a város önkormányzatának támogatása révén komoly infrastrukturális fejlesztések várhatók Győrben, így egy új uszoda, atlétikai pálya, új sportcsarnokok építése, vagy éppen más, már meglévő létesítmények felújítása” – mondta a helyszínen tartózkodó Borkai Zsolt, aki egy személyben reprezentálta a Magyar Olimpiai Bizottságot és Győr városát a római prezentáción. Az elnök-polgármester 15 perces angol nyelvű előadásában bemutatta Győr városát és annak lehetőségeit.

A közgyűlésen Borkai Zsolt, a MOB elnöke, Győr polgármestere és dr. Somogyi Tivadar alpolgármester valamint Patrick Hickey, az Európai Olimpiai Bizottságok elnöke aláírta a fogadó város szerződését.

„A Magyar Olimpiai Bizottság és Győr város önkormányzata mindent megtesz annak érdekében, hogy a hazai EYOF 2017-ben sikeres legyen és emlékezetes maradjon. Ezáltal nemzetünk jövőbeli sportsikereit alapozzuk meg” – nyilatkozta az olasz fővárosból Szabó Bence, a MOB főtitkára.

„1896 óta álmodunk arról, hogy Magyarországon olimpiát vagy olimpiai versenyt rendezzünk. Most valóra vált az álmunk” – tette hozzá dr. Nagy Zsigmond nemzetközi igazgató.

Egyhangú szándék

A MOB elnöksége 2011. június 17-én, a győri önkormányzat pedig 2011. június 24-én egyhangú határozattal hagyta jóvá a pályázati szándékot a 2017-es évi XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál megrendezési jogáért.

A magyar kormány 2011. november 17-én döntött a rendezési jog elnyerése esetén szükséges kormányzati intézkedésekről. 2012. május 7-én a Magyar Olimpiai Bizottság, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és kilenc magyar szövetség/szakszövetség (torna, kerékpár, tenisz, röplabda, kosárlabda, kézilabda, judo, atlétika, úszó szövetség) háromoldalú együttműködési megállapodást írt alá a 2017-es EYOF rendezési jogának elnyerése és sikeres lebonyolítása érdekében.

Az EYOF a kontinens utánpótlásának kiemelkedő ötkarikás sportrendezvénye, amelyen Magyarország a MOB szervezésében 1991 óta minden alkalommal részt vett. A magyarok hagyományosan jól szerepelnek, a fiatalok közül többen ma már a nemzetközi felnőtt élmezőny tagjai.

Korábbi indulók az EYOF-on: Mészáros Anett, Cseh László, Karakas Hedvig, Risztov Éva, Kiss Gergő, Verrasztó Dávid, Biczó Bence, Bernek Péter, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna.

Az EYOF résztvevői a felnőtt olimpiai csapatok 20-25%-át alkotják. Az EYOF-ot kétévente rendezik meg, és ugyanazokkal a jogokkal rendelkezik, mint a nagy olimpia: ötkarika, olimpiai láng, nyitó és záróünnepség, olimpiai falu. A 14-18 éves korosztály számára kiírt EYOF versenyen 3000 sportoló méri össze tudását és erejét 49 tagországból. Tavaly a nyári olimpiai fesztivált a törökországi Trabzonban rendezték.

A magyarok 36 versenyzővel indultak 4 sportágban. A magyarok 5 arany-, 3 ezüst és 5 bronzérmet nyertek. Az éremtáblázaton nemzetünk az előkelő hatodik helyen végzett 49 ország közül. A legeredményesebb EYOF magyar szempontból a 2003-as párizsi verseny volt 14 aranyéremmel. Legeredményesebb EYOF sportágunk az úszás összesen 25 éremmel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik