Varga Dénes (varga dénes, )
Sport

Továbbjutást ért a németek elleni győzelem a kézi-Eb-n

Sorsdöntő mérkőzés várt a magyar női kézilabda-válogatottra az Európa-bajnokságon: a mieink 24-21-re nyertek Németország ellen. A sikerrel továbbjutott a csapat.

Böhn és Görbicz húzásai is bejöttek (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Összefoglaló: A Horvátország elleni vereség, majd Spanyolország második győzelme után biztossá vált, hogy a mieinknek pontot kellett szerezniük a németek ellen ahhoz, hogy életben tartsuk a továbbjutási reményeket. Ehhez képest Karl Erik Böhn csapata pontatlanul kezdett, így az ellenfél el is lépett 6-1-re. Keményített a magyar csapat a védekezésen, így elkezdett felzárkózni riválisára, egyenlíteni azonban nem sikerült a félidőig (11-14).

Fordulás után az első percekben jobb volt a magyar csapat, így hamar egyenlíteni tudott, Szucsánszki góljával pedig már mi vezettünk – először a találkozón. A végjátékban a magyar együttes koncentrált jobban, egy emberhátrányt is kivédekezett, majd a mieink legjobbja, Görbicz az utolsó pillanatokban állította be a 24-21-es végeredményt.

A háromgólos győzelem azt eredményezi, hogy a spanyolok elleni, pénteki mérkőzéstől függetlenül a magyar gárda továbbjutott a középdöntőbe.

Eredmény – női kézilabda-Európa-bajnokság, C csoport, 2. forduló

Magyarország – Németország 24-21 (11-14)

Újvidék, játékvezetők: C. Bonaventura, J. Bonaventura (franciák).

MAGYARORSZÁG: Herr O., Kiss É. (kapusok), Bódi 1, Bulath 3, Görbicz 9 (6), Klivinyi, Kovacsicz, Kovacsics, Rédei-Soós 1, Szabó, Szamoránsky 5, Szekeres, Szucsánszki 1, Tomori 1, Vérten 2, Vincze 1. Szövetségi kapitány: Karl Erik Böhn.

NÉMETORSZÁG: Schülke, Woltering (kapusok), Althaus 3, Augsburg 2, Beier, Geschke, Hubinger, Klein, Lang, Lörper 1, Lütz, Müller 1, Nadgornaja 2, Naidzinavicius 2, Steinbach 3, Wohlbold 2, Zapf 5. Szövetségi kapitány: Heine Jensen.

Kiállítások: 4, ill. 8 perc.

Hétméteresek: 8/6, ill. 2/0.


Az alábbiakban olvasható élő, szöveges közvetítésünk.

56-60. PERC: Kiegyenlít Németország, izgalmas lesz a vége (21-21). Bulath húzta vissza talpról, megint nálunk az előny (22-21)! Bulathot faltolták le dobás közben, a bírók sípja néma maradt, ám a létszámfölényes szituáció kihasználatlanul maradt, a miénk a labda. Vérten! Egy szép bejátszás után talált be közelről (23-21)! Jó védekezés, nálunk a labda! Egy-egy gólt nem adtak most meg, Szamoránsky belépett, Augsburg pedig a vonalra. Görbicz az utolsó pillanatban betalál, három góllal, 24-21-re nyertünk és ezzel kiharcoltuk a továbbjutást!

51-55. PERC: Tomorinak ma nem megy támadásban, de ami a nagyobb baj, hogy Bulath kiül mezrángatásért, két percig emberhátrányban vagyunk. Szerencsére Steinbach kétszer is fölé durrantott, majd Herr védett. Nem, hogy kibekkeltük az emberhátrányt, de Tomori góljával meg is nyertük 1-0-ra (21-19). Kiss kifogott egy hetest! A németeknél maradt a labda, Zapf a szélről dobott gólt (21-20).

46-50. PERC: Görbicz! Két góllla vezet a magyar válogatott (20-18). A 48. percben először kerülünk emberhátrányba a mérkőzésen, Bódi kapott két percet. Ezt ki kéne védekezni. Szerencsénk is van, előbb eladták a németek, majd kapufát dobtak. Nem húztuk ki kapott gól nélkül a hátrányt, Zapf lőtte ki a hosszú felsőt (20-19). Elcseréltük magunkat védekezésben, Herr azonban kihúzta a csapatot a csávából, lábbal védett nagyot.

41-45. PERC: Tomori szerzett labdát, majd a leindulás végén Vérten fejezte be az akciót (17-16). Védekezésben kihagytunk egy picit, gólt kapunk belőle, de Szamoránsky újabb fontos találatot jegyzett (18-17). Kettőre nőhetett volna a különbség, de lépéshiba előzte meg az újabb magyar gólt, Steinbach így talpról egyenlít (18-18). Újabb német kiállítás, ki is használtuk egyből!

36-40. PERC: Továbbra is jól védekezünk, egyelőre nem tudnak mit kezdeni velünk a németek. Támadásban nem brillírozunk, de Görbicz egy hetessel felhoz minket egy gólra (13-14). Ráadásul fórban vagyunk. Görbicz adott remek labdát Szamoránskynak, akit faltoltak dobás közben, újabb hetes. Görbicz egyenlített (14-14), ráadásul kettős emberelőnyben vagyunk. Gyerünk lányok!

Kettős hátrányban is gólt kaptunk, de Szamoránsky összeszedett egy kipattanót, így marad az ikszes állás (15-15). Labdát szerzünk, majd a leindítás végén Szucsánszki dob a kapu hosszú oldalába, először vezetünk (16-15)! Időt kérnek a németek. Naidzinaviciust már másodszor hagyjuk betörni, megint bedobta, de belül védekezésért hetest dobhattunk, Görbicz azonban másodszor hibázik ezen a mérkőzésen (16-16).

31-35. PERC: Megy a második félidő, a németek kezdtek. Jó védekezéssel kezdtünk, majd Vérten harcolt ki egy hetest, de Görbicz ötödik kísérletét már védték. Szamoránsky kapott jó labdát a falban, ő pedig félfordulatból lőtt a hálóba (12-14).

26-30. PERC: Nadgornaja dobta át a falat (10-12). Görbicz tört be szépen, középen, ám lövése a kapufáról pattant ki, azonban összeszedtük a labdát, Bulath pedig takarásból a hosszúba bombázott. Sajnos egyből érkezett a német válasz (11-13). A 28. percben időt kért Németország. Mi eddig 52, a németek 59 százalékos hatékonysággal tüzelnek a mezőnyből.

Kicsit elváltottuk magunkat védekezésben, a németek 10-ese, Loerper lőtte ki a hosszú felsőt (11-14). Miénk volt az utolsó támadás, Böhn időt kért előtte. Szamoránsky kihagyta az utolsó dobást, három góllal vezet Németország a szünetben.

21-25. PERC: Feljavult a védekezésünk, a németek játéka dadogós lett az elmúlt percekben. Herr fogta a legutóbbi dobást. Bulathot ütötték, miközben kapura lőtt, sípszó nincs, csak kapufa. A németek nem hibáznak (8-11). Vincze dobta a kapusba a szélről. Emberelőnybe kerülünk, Müller ül ki két percre. Görbicz egyből betalál emberfórban, átlövésből púpozta ki a hálót (9-11). Vincze a szélről dob gólt, már csak egy van közte (10-11).

16-20. PERC: Jó védekezés után nem tudtunk gólt dobni, majd egy végletekig kijátszott akció végén a labda a hálónkban kötött ki (6-9). Görbicz negyedszer állhatott a hétméteres vonalra, most sem rontott (7-9). Nadgornaja is hetest dobhatott, de Herr megfogta! Sajnos a túloldalon Görbicz dobását védték, Müller a leindítás végén betalált, de Bulath talpról válaszol (8-10).

11-15. PERC: Herr jött ki jól a kapujából, majd Tomori adott szép passzt Rédei-Soósnak (3-6). Herr aztán újra védett, jobb lett a védekezésünk. Tomori harcolt ki hétméterest, Görbicz keze most sem remegett meg (4-6). Két német gól követte a magyra feltámadást, mi közben egyszer eladtuk a labdát támadásban. Tomori újra gólpasszosként jeleskedett, Szamoránskyt szolgálta ki most (5-8). Görbicz harmadik hetese is jó (6-8)

6-10. PERC: Most Steinbach lódult meg egy rossz magyar lövés után, ezúttal sem ment vele vissza senki (1-3). Átlövésből is jók a németek, Nadgornaja nem hibázott, majd Wohlbold talált rést a falon (1-5). Nem indul jól ez a mérkőzés…

Továbbra sem megy a mieinknek támadásban, kicsit mintha bent ragadtunk volna az öltözőben. Wohlbold tört be ismét középen és dobott gól, Böhn időt kért (1-6). Végre! Kilenc és fél perc ment le a meccsből, mire megszereztük a második gólt, egy szépen végigjátszott akciót Bódi fejezett be jól (2-6).

0-5. PERC: Megy a találkozó, pirosban a mieink, Herr Orsolya a kapuban. Kicsit szétszórt eddig a két csapat, két perc telt el eddig gól nélkül. Egy kihagyott magyar helyzet után Althaus maradt üresen a német leindítás után, vezetnek a németek (0-1). Most a labdát adtuk el, Augsburg büntetett (0-2). Megvan az első magyar gól, Görbicz hetesből talált be (1-2)!

Köszöntjük a kedves olvasóinkat. Ezúttal is a magyar szurkolók vannak túlnyomó többségben a csarnokban, így gyakorlatilag hazai pályán játszanak a lányaink. Perceken belül kezdődik az összecsapás a himnuszok után.

Előzetes: Még 24 óra sem telt el a horvátok elleni, fájó vereséget követően, máris pályára kell lépnie Karl Erik Böhn csapatának az Újvidéken zajló Európa-bajnokságon. A mieinkre szerdán emiatt csak egy kondicionáló edzés és egy kis regenerálódás várt.

Az aktuális ellenfél a legjobb játékosát, a visszavonuló Grit Jurackot, valamint a csapatkapitányt, Isabell Kleint nélkülöző Németország lesz, amely szintén vereséggel kezdett a C csoportban, ők a spanyoloktól kaptak ki három góllal. Ám ezúttal már a csapat a rendelkezésére áll Christine Beier, aki az ibériaiak elleni összecsapást még kihagyta.

A keddi, nem várt eredmény miatt a szerdai találkozót kötelező lesz hoznia a Böhn-csapatnak, ha tovább szeretne jutni a csoportból (a spanyolok Horvátországot is legyőzték), márpedig a szövetség a legjobb nyolcba, a norvég edző a legjobb hatba várja az együttest. Szóval mese nincs, nyerni kell, hajrá magyarok!

A magyar válogatott kerete

Kapusok: Herr Orsolya, Kiss Éva

Jobbszélsők: Bódi Bernadett, Kovacsicz Mónika

Jobbátlövő: Rédei-Soós Viktória

Irányítók: Görbicz Anita, Kovacsics Anikó, Szucsánszki Zita

Beállók: Szamoránsky Piroska, Szabó Valéria

Balátlövők: Bulath Anita, Klivinyi Kinga, Szekeres Klára, Tomori Zsuzsanna

Balszélsők: Vérten Orsolya, Vincze Melinda

Ajánlott videó

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az is elhangzott, hogy sem az iskolákban, sem az óvodákban nem lesz gyermekfelügyelet, amíg be kell zárniuk. Müller Cecília drasztikus emelkedésről és rémisztő adatokról beszélt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.