Sport

Keddtől a magyar női kézilabda presztízse a tét

női kézilabda válogatott (női kézilabda válogatott, kézilabda, görbicz anita, )
női kézilabda válogatott (női kézilabda válogatott, kézilabda, görbicz anita, )

Legutóbb 2010-ben szerepelt világversenyen a magyar női kézilabda-válogatott, akkor 10. helyen zárt a csapat. Keddtől Szerbiában Európa-bajnokság kezdődik. Itt a lehetőség a javításra!

2011-ben lemaradtunk a világbajnokságról, hiszen a mindent eldöntő győri ki-ki meccsen alulmaradtunk a németekkel szemben. Ennek a kisiklásnak köszönhetően az olimpia is ugrott 2012-ben, ami markáns lépésre sarkallta a honi kézilabda vezérkart: a történelem folyamán először külföldről szerződtetett edzőt a válogatott mellé.

Mátéfi Esztert a norvég Karl Erek Böhn váltotta, ami egyfelöl a honi szakembergárda kritikája, másrészt egy olyan döntés felvállalása, amely előrefele mutat. A norvég női kézilabda a világ élvonalába tartozik évek óta, 2008-ban és 2012-ben is olimpiai bajnoki címet ünnepelhettek, nem mellesleg 2011-ben világbajnokit is, míg az európai női kézilabdázás trónján éppen 2004 óta ülnek…

Az eredmények azt mutatják, nyilván valamit jobban csinálnak arrafelé és a jobbtól nem szégyen tanulni. Amúgy a honi válogatott szintjén minden változatlan. A 2011-es kudarcban résztvevő válogatottat nem lehetett gyökeresen lecserélni. Nem is kellett. Eddig sem az volt a kérdés, melyik az a 12-14 magyar játékos, aki nemzetközi szinten képes kézilabdázni, sokkal inkább az, ki tud köztük rendet, fegyelmet tartani, olyan csapategységet építeni, amellyel képesek egy irányba szaladni? Ez nem sikerült Mátéfinak.

Ennek megfelelően 11 játékos most is kerettag. Így egyedül abban bízhatunk, Karl Erik Böhn annak ellenére jobban beszél a honi nők kézilabda-válogatott nyelvén, hogy amúgy magyarul csak annyit pötyög, amennyit egy év alatt magába szívott…

Meg abban, hogy hozott magával valami új szemléletet, taktikai repertoárt. Az utóbbi idők eredményei minden esetre azt tükrözik, igen. Felkészülésként szeptemberben megnyertük a chebi felkészülési tornát, októberben másodikok lettünk a Kárpát Kupán, novemberben diadal a Turcsin Kupán, zárt ajtók mögött pedig legyőztük a brazil válogatottat. A forma bíztató. A cél a legjobb hatba kerülés.

A motivációval sem lehet hiány, egyrészt belül, a szív azt kell diktálja, ideje lenne már visszaállítani a magyar női kézilabda respektjét. Másrészt a szövetség is mellé teszi a magáét: ha Eb-aranyérmes lesz a csapat, 15 millió forintot, ha második-negyedik helyen végeznek 12, az ötödik-hatodik hely 8, a hetedik-nyolcadik hely pedig 5 millió forint jutalmat osztanak szét a játékosok között.

Hajrá!

Információk az Európa-bajnokságról:
A MAGYAR KÉZILABDA-VÁLOGATOTT EB-KERETE
KapusokHerr Orsolya (klub: Győri Audi ETO KC, válogatottság: 122, gól: 0), Kiss Éva (Siófok-Galérius Fürdő, 19, 0)
Jobbszélsők: Bódi Bernadett (Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia, 75, 114)
Kovacsicz Mónika (FTC-Rail Cargo Hungaria, 112, 272)
Jobbátlövők: Rédei-Soós Viktória (Győri Audi ETO KC, 16, 28)
Irányítók: Görbicz Anita (Győri Audi ETO KC, 181, 840), Kovacsics Anikó (Győri Audi ETO KC, 41, 72), Szucsánszki Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria, 81, 271)
Beállók: Szamoránsky Piroska (FTC-Rail Cargo Hungaria, 100, 219) Szabó Valéria (Zvezda Zvenyigorod, 57, 76)
Balátlövők: Bulath Anita (Viborg HK, 61, 160), Klivinyi Kinga (Vác, 8, 24), Szekeres Klára (ÉTV-Érd, 41, 17), Tomori Zsuzsanna (FTC-Rail Cargo Hungaria, 104, 244)
BalszélsőkVérten Orsolya (FTC-Rail Cargo Hungaria, 132, 390), Vincze Melinda (ÉTV-Érd, 56, 78)

Tartalékok
kapus: Pastrovics Melinda (FTC-Rail Cargo Hungaria, 30, 0)
jobbszélső: Orbán Adrienn (Győri Audi ETO KC, 27, 38),
irányító: Triscsuk Krisztina (Fehérvár KC, 0, 0)
beállós: Cifra Anita (FTC-Rail Cargo Hungaria, 11, 27)

NŐI KÉZILABDA-EURÓPA-BAJNOKSÁG PROGRAMJA, SZERBIA
Az Európa-bajnokság csoportbeosztása:
A-csoport (Belgrád)Norvégia, Ukrajna, Csehország, Szerbia
B-csoport (Nis): Svédország, Franciaország, Dánia, Macedónia
C-csoport (Újvidék): Horvátország, Németország, Magyarország, Spanyolország
D-csoport (Versec): Románia, Montenegró, Oroszország, Izland
A C-csoport programja:
December 4.:
18.15 Németország–Spanyolország
20.15 Horvátország–Magyarország
December 5.:
18.15 Spanyolország–Horvátország
20.15 Magyarország–Németország
December 7.:
18.15 Magyarország–Spanyolország
20.15 Horvátország–Németország

Ajánlott videó

Olvasói sztorik