Sport

Sikeres paralimpikonjaink Egerben is éremért küzdenek

Péntektől vasárnapig Egerben méri össze erejét a kerekesszékes vívó elit. A Világkupán érmeket remél a magyar szakvezetés.

A londoni paralimpián érmet szerzett összes magyar kerekesszékes vívó – Dani Gyöngyi, Juhász Veronika, Krajnyák Zsuzsanna, Osváth Richárd – részt vesz a péntektől vasárnapig tartó egri Világkupa-versenyen, ahol szintén dobogós helyezéseket, illetve győzelmet vár tőlük a magyar szakvezetés.

“A paralimpia idegileg és fizikailag is óriási megterhelést jelentett a versenyzőknek, akik ezért a szokásosnál hosszabb pihenőt kaptak, hiszen megdolgoztak érte, a londoni három ezüst és két bronz minden várakozást felülmúló teljesítmény volt” – mondta Kovács Iván szövetségi kapitány az esemény egri sajtótájékoztatóján, hozzátéve: a londoni érmesektől a kevesebb edzés ellenére is dobogós helyezés az elvárás, a női tőrcsapatnak pedig aranyat kell szereznie.

Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke arról beszélt, hogy már három éve rendeznek a hevesi megyeszékhelyen különböző paralimpiai sportágakban Világkupa-versenyeket, és jövőre is többnek a helyszíne lehet a város.

“A kerekesszékes vívók és az asztaliteniszezők viadalait 2013-ban is megrendezzük Egerben, mindent megteszünk egy újabb erőemelő-verseny lebonyolításáért, de szeretnénk más sportágak felé is nyitni” – jelentette ki az MPB tájékoztatása szerint a sportvezető, aki szerint az elmúlt időszak egri nemzetközi versenyei nagyon hasznosak voltak a paralimpiai felkészülés szempontjából is. Kifejtette, hogy Eger alkalmas helyszín lenne egy komoly atlétikai verseny megrendezésére is.

Rázsi Botond alpolgármester hangsúlyozta, Eger büszke a Londonban sikeresen szerepelt paralimpikonokra, és örömmel látják vendégül évről évre a világ legjobbjait. Hozzátette, hogy a városban jövőre nagyszabású akadálymentesítésbe kezdenek, amelynek köszönhetően a központban könnyebbé válik a kerekesszékes sportolók közlekedése.

A londoni paralimpiai csapatból Mató Gyula hátsérülés, Pálfi Judit vállműtéte miatt hagyja ki a magyarországi viadalt, Szekeres Pál – az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős helyettes államtitkára – pedig még nem kezdte el újra az edzéseket, ő a tervek szerint a jövő évi budapesti világbajnokságra fog legközelebb felkészülni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik