Sport

Kézilabda-Eb: cél a legjobb hatba kerülés

Karl-Erik Böhn (karl-erik böhn, )
Karl-Erik Böhn (karl-erik böhn, )

A legjobb hat közé szeretne bekerülni a magyar női kézilabda-válogatott a kedden kezdődő szerbiai Európa-bajnokságon azok után, hogy az utóbbi két világversenyről – a tavalyi világbajnokságról és az idei londoni olimpiáról – lemaradt.

Karl Erik Böhn szövetségi kapitány – akinek ez lesz az első jelentős tornája a magyar kispadon – döntőnek tartja a cél elérésében, hogy sikerül-e legyőzni először a horvátokat, majd szerdán a németeket.

„Fontos a jó rajt. A horvátok a londoni olimpián hetedikek voltak ugyan, de azóta több kulcsjátékosuk is kidőlt sérülés és egyéb okok miatt. A németekkel szemben van mit törleszteni, hiszen éppen miattuk nem jutott ki a csapat az olimpiai kvalifikációs vb-re – mondta a norvég szakvezető. – Az Eb minden csapat és minden játékos számára fontos. A csoportunk is és az águnk is erős. Éppen ezért minden pontnak jelentősége lesz. A felkészülésünk jól sikerült, azonban a hajrában Triscsuk és Cifra sérülése is felborította a terveket.”

A horvátok a legutóbbi, 2010-es Eb-n a magyarok előtt végeztek, a vb-n és az olimpián is hetedikek lettek. A németek – ahogy Böhn fogalmazott – ugyanolyan kiszámíthatatlanok, mint a magyarok: jó napot kifogva bárkit legyőzhetnek. A kvartett negyedik tagja a spanyol válogatott, amely Londonban és a brazíliai vb-n is bronzérmes volt.

A négyesből az első három jut tovább, és találkozik a román–montenegrói–orosz–izlandi csoport legjobb három helyezettjével. A románok a BL-ben is vitézkedő Valceára építenek, a montenegróiak döntőztek az olimpián, míg az oroszok minden tornán dobogóesélyeseknek számítanak. Izland vb-12. és Eb-15.

A magyar csapat első számú kapusa Herr Orsolya lesz, neki kell helyettesítenie a visszavonult Pálinger Katalint. A belső posztokon (átlövők, beállósok) olyan játékosoknak is bizalmat szavazott Böhn, akik világversenyen még nem szerepeltek. Klivinyi Kinga és Rédei-Soós Viktória közül az utóbbi például az egyedüli jobbátlövő a keretben, így nagy felelősség hárul rá. Eredetileg Cifra Anita is kerettag volt, ám vállsérülése miatt ő az első héten biztosan nem játszhat.

A magyar válogatott kerete

kapusok:
Herr Orsolya (klub: Győri Audi ETO KC, válogatottság: 122, gól: 0)
Kiss Éva (Siófok-Galérius Fürdő, 19, 0)

jobbszélsők:
Bódi Bernadett (Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia, 75, 114)
Kovacsicz Mónika (FTC-Rail Cargo Hungaria, 112, 272)

jobbátlövő:
Rédei-Soós Viktória (Győri Audi ETO KC, 16, 28)

irányítók:
Görbicz Anita (Győri Audi ETO KC, 181, 840)
Kovacsics Anikó (Győri Audi ETO KC, 41, 72)
Szucsánszki Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria, 81, 271)

beállós:
Szamoránsky Piroska (FTC-Rail Cargo Hungaria, 100, 219)
Szabó Valéria (Zvezda Zvenyigorod, 57, 76)

balátlövők:
Bulath Anita (Viborg HK, 61, 160)
Klivinyi Kinga (Vác, 8, 24)
Szekeres Klára (ÉTV-Érd, 41, 17)
Tomori Zsuzsanna (FTC-Rail Cargo Hungaria, 104, 244)

balszélsők:
Vérten Orsolya (FTC-Rail Cargo Hungaria, 132, 390)
Vincze Melinda (ÉTV-Érd, 56, 78)

tartalékok:
kapus: Pastrovics Melinda (FTC-Rail Cargo Hungaria, 30, 0)
jobbszélső: Orbán Adrienn (Győri Audi ETO KC, 27, 38),
irányító: Triscsuk Krisztina (Fehérvár KC, 0, 0)
beállós: Cifra Anita (FTC-Rail Cargo Hungaria, 11, 27)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik