Sport

Magyar vagy nem magyar a Debrecen játékosa?

A Magyar Vízilabda Szövetség vizsgálja, hogy Alex Giorgetti, a DVSE olasz klasszisa magyar állampolgárként játszik-e a csapatban.

A vlv.hu oldal bő terjedelmben foglalkozik egy olyan üggyel, amely lehet, hogy hamarosan nagybetűs Üggyé válhat. A főszereplő Alex Giorgetti, a Debrecen világklasszis játékosa.

A portál emlékeztet, hogy a Magyar Vízilabda Szövetség honlapján csütörtök reggel versenybíró bizottsági határozat jelent meg. A dokumentum Nemcsik Balázs főtitkár által kezdeményezett vizsgálat eredménye. Az eljárás annak megállapítására irányul, hogy “Giorgetti Alex (Debrecen), olasz állampolgár játékos szerepeltetése csapatában sérti-e a Versenyszabályzat 102. pontjának előírását az olyan meccseken, melyeken rajta kívül további három nem magyar állampolgárságú játékos játszik”.

A szövetség tehát azt vizsgálja, hogy Alex Giorgetti magyar állampolgárnak tekinthető-e. Ha kiderül, hogy nem, akkor a Debrecent keményen megbüntethetik azokkal a meccsekkel kapcsolatban, ahol még három nem magyar állampolgár játszott.

A Debrecen magyar állampolgárként szerepelteti a játékost, ennek igazságtartalmáért a klub felel. A szövetség csak bejelentésre vizsgálódik. Ezek szerint most történt egy ilyen bejelentés.

Giorgetti Budapesten született, édesanyja magyar állampolgár, igaz, a játékos 2012 őszéig Olaszországban élt, olasz csapatokban játszott és tagja volt a 2011-ben világbajnok, idén olimpiai ezüstérmet nyert olasz válogatottnak. A Debrecennek most be kell mutatnia az állampolgársági papírokat. Az eljárást ezzel együtt felfüggesztik, innentől a felelősség a Debrecené.

A vlv.hu megkereste a játékost, aki elmondta, amikor Debrecenbe igazolt, bemutatta születési anyakönyvi kivonatát, lejért útlevelét, és elindította az adminisztratív folyamatot, kapott lakcímkártyát is, várja, hogy elkészüljön a személyi igazolványa.

“Giorgettinek 2007-ben járt le a magyar útlevele, csak azt akkor nem hosszabbította meg, mert nem volt rá szüksége. Magyar állampolgár, arról sosem mondott le. A megfelelő dokumentumok beszerzése folyamatban van, azokat 30 napon belül bemutatjuk” – mondta a portálnak Gyöngyösi András, a csapat vezetőedzője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik