Sport

Debrecent megszállják az ökölvívók

Debrecen vezetői szeretnék, ha a jövőben az eddigieknél is komolyabb sikereket érne el a város az amatőr ökölvívásban, ezért a februárban sorra kerülő Bocskai-emlékverseny előtt két hónappal megrendezik a férfi felnőtt bajnokságot is.

A két esemény sajtótájékoztatóján Kósa Lajos, a megyei jogú város polgármestere arról beszélt, hogy a debreceni régióban manapság is sok jó bokszoló van, ám Váradi János olimpiai bronzérme (1980, légsúly) óta igazán kiugró eredményt nem tudott elérni helybéli öklöző, amin változtatni szeretnének. Jelezte, a város keresi a lehetőségeket, hogy a helyi boksz előrelépjen, s ebben jelenthet segítséget az országos bajnokság, melynek most először lesz házigazdája a hajdúsági város.

Azt elismerte, hogy eddig – a többi sportághoz hasonlóan – a boksz is nehéz helyzetben volt, nagyon kevés pénzből kellett gazdálkodnia, a körülményei rosszak voltak, ám a jövő évtől mindez megváltozik, hiszen a kormány 14 olimpiai sportág, köztük az ökölvívás számára összesen évi 15 milliárd forintot biztosít.

Az 57. Bocskai-emlékversennyel is a nagy célokat szeretné a város szolgálni, ezért azt támogatja, hogy a lehető legerősebb, lehetőleg kubaiakat, oroszokat felvonultató mezőny gyűljön össze jövő februárban, mert a magyar bokszolók számára elengedhetetlen, hogy minél jobb ellenfelekkel küzdhessenek meg, és ne egy-egy világversenyen találkozzanak először a legjobb nemzetek versenyzőivel, mert az szinte biztos bukást jelent.

Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívók Szakszövetségének elnöke egyetértett Kósa Lajossal abban, hogy a magyar bokszolók hozzáállásán változtatni kell, s egyben nagy lehetőségnek nevezte a jelentősen, sokszorosára növelt állami támogatást. Mint mondta, ez a magyar boksz több komoly, hosszú ideje húzódó problémáján segít, így például biztosítani lehet majd a sportolók megfelelő számú és színvonalú versenyeztetését, és az edzők megfelelő honorálását. Hangsúlyozta, négy év elég arra, hogy komoly eredményeket hozzanak a bokszolók.

A MÖSZ első embere változásokat is bejelentett a sportág szakmai munkájában. Felkérte a profiknál veretlen, a profiknál és az amatőröknél is világbajnok Erdei Zsoltot szakmai igazgatónak. Jelezte, „Madár” elvállalta a feladatot, ám csak jövő szeptembertől, mert addig még él a szerződése Lou Di Bella amerikai promóterrel, aki még a megállapodásuk szerint két meccset szervezhet neki.

Szintén változás, hogy a válogatottaknál menedzserek dolgoznak majd a jövőben: a férfiaknál Bolla Szilárd, a nőknél Belinszky Krisztina, az utánpótlásnál pedig Wida József.

Kovács László szövetségi kapitány szerint az országos bajnokságon az olimpia után visszavonult Káté Gyulát leszámítva a teljes magyar élvonal, több mint száz versenyző ott lesz majd. Az Oláh Gábor utcai csarnokban a program jövő szerdán, csütörtökön, illetve pénteken, az elődöntők napján is 15 órakor kezdődik, a szombati finálék pedig 11 órától indulnak.

Ajánlott videó