Sport

Del Potro legyőzte Federert és elődöntős

juan martin del potro (juan martin del potro)
juan martin del potro (juan martin del potro)

A hatodik kiemelt Juan Martín Del Potro két órás, három szettes derbin verte Roger Federert a Barclays ATP World Tour Finals B csoportjában, szombat délután.

A csoportkör utolsó napjának délutáni programjába került ismét az ígéretesebb párharc: a már biztos elődöntős, kétszeres címvédő Federer a továbbjutásra még esélyes Del Potro ellen.

Komótosan kezdődött a mérkőzés. Magabiztosan adogatva, bréklabdát sem engedélyezve araszoltak a felek egészen 4-3-ig. Ekkor viszont két parádés játék következett: három kihasználatlanul hagyott Federer-fogadóelőny, láb közötti elütések, átemelések, gyönyörű nyerők és röpték. Végül mégis rövidítés döntött a szettről. Némi meglepetésre, “Tandil Tornya” állva hagyta Federert, mindössze három pontot engedélyezve söpörte be az ötvenkét percig tartó nyitó játszmát.

A svájci mester azonban nem tört össze, zsinórban nyolc pontot nyerve vett repülőrajtot a második felvonásban. A korai bréket kiválóan variált szervákkal, különösebb próbatétel nélkül őrizte meg. 6-4-gyel, bő fél óra alatt egyenlített.

A döntő szett viszont 3-0-ás Del Potro-hengerrel indult. Az argentin előbb egy kétperces, majd egy másfél perces adogatójátékot ágyúzott hozott össze, a kettő között pedig kihasználta első és egyetlen fogadóelőnyét. Bivalyerős szerváira és elsöprő alapvonali játékára Federernek már nem volt válasza. A bázeli finálé után, két héten belül újra legyőzte a korábbi világelsőt (akinek a tizenkét meccse tartó győzelmi sorozata az O2 Arénában szintén megszakadt).

Ezzel eldőlt, hogy az esti mérkőzés eredménytől függetlenül Federer és Del Potro jut tovább a B csoportból. A csoportelsőségről, abszurd módon, a két kieső, Ferrer és Tipsarevic dönt. Ha a spanyol nyer kettejük meccsén, akkor Federer végez az élen (és játszik Murray-vel), ha a szerb, akkor Del Potro.

Eredmény – Barclays ATP World Tour Finals (5,5 millió dollár), B csoport, 3. forduló

Juan Martín Del Potro (argentin, 6.) – Roger Federer (svájci, 2.) 7-6 (7-3), 4-6, 6-3

20:45-től:

David Ferrer (spanyol, 4.) – Janko Tipsarevic (szerb, 8.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik