Sport

Hokiválogatottunk hiba nélkül venné az akadályt

magyar jégkorong válogatott (magyar jégkorong válogatott, )
magyar jégkorong válogatott (magyar jégkorong válogatott, )

Diego Scandella, a magyar jégkorong-válogatott új, ideiglenesen megbízott szövetségi kapitánya kijelentette: a csapatnak nem lehet más a célja, minthogy megnyerje a hétvégi budapesti olimpiai selejtezőt.

A kanadai–olasz szakember – aki a Papp László Budapest Sportarénában péntektől vasárnapig tartó tornára kapott felkérést – az eseményt felvezető szerdai sajtótájékoztatón elmondta: a litvánok, a horvátok és a hollandok ellen sem lesz könnyű dolga a csapatnak, de az esélyesség terhét el kell viselni.

„Természetesen szeretnénk megnyerni minden mérkőzést és továbbjutni, de most kizárólag az első találkozóra összpontosítunk” – fogalmazott Scandella.

A négyesből a magyarok állnak a legelőkelőbb helyen a világranglistán, a 19.-ek, a hollandok a 24., a litvánok a 25., a horvátok pedig – akik több kanadai játékost is honosítottak a nyáron – a 30. pozíciót foglalják el.

Az első ellenfél, a litván együttes ellen 11-szer játszottak a magyarok, 10 győzelem és 1 vereség a mérleg (75-16-os gólkülönbség mellett). Sokáig kérdéses volt, hogy a vendégek világsztárja, az NHL-es Dainius Zubrus eljön-e Budapestre, a legfrissebb hírek szerint hiányozni fog. A két gárda legutóbb négy éve, ugyancsak a budapesti olimpiai selejtezőn találkozott egymással, a hazaiak 5-2-re diadalmaskodtak.

Szombaton a horvátok következnek, ellenük megszakítás nélkül 13-szor nyert a magyar csapat, amely sorozatban nyolcszor egynél több gólt sem kapott. Most annyi a változás, hogy a horvátok a honosításokkal megpróbálták megerősíteni válogatottjukat, így biztosan erősebbek lesznek, mint a legutóbbi, tavaly áprilisi 7-1-es zalaegerszegi vereségük alkalmával. A hollandok ellen ugyancsak tavaly áprilisban volt az utolsó egymás elleni felvonás, a budapesti divízió I-es vb-n 7-3-ra nyertek Ladányiék.

A kapitány csütörtökön jelöli ki azt a huszonkét játékost, akiket nevez a viadalra.

Németh Miklós, a magyar szövetség elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta, a jegyek értékesítése terén „jól állnak”, elérték a maguk elé kitűzött célt, ez pedig azt is jelentheti, hogy szombaton és vasárnap akár telt ház is lehet.
Szélig Viktor, a válogatott csapatkapitánya pedig elmondta, a gárdában jó elegyet alkotnak a rutinosabb és a fiatalabb játékosok, s „jót tett a brigádnak az új szövetségi kapitány érkezése.”

Ha a magyarok megnyerik a tornát, akkor 2013. február 7. és 10. között Vojensben a házigazda dán, valamint a fehérorosz és a szlovén csapat lesz az ellenfél. Annak a kvartettnek a győztese jut ki a 2014-es szocsi olimpiára. A magyar válogatott utoljára 1964-ben, Innsbruckban szerepelt ötkarikás játékokon.

A magyar válogatott kerete:
kapusok: Bálizs Bence (Sapa Fehérvár AV19), Budai Krisztián (Miskolci Jegesmedvék), Rajna Miklós (Sapa Fehérvár AV19)
hátvédek: Hegyi Ádám (Miskolci Jegesmedvék), Hetényi Péter (Sapa Fehérvár AV19), Horváth András (Sapa Fehérvár AV19), Kiss Dániel (Dab.Docler), Láda Balázs (Miskolci Jegesmedvék), Orbán Attila (Sapa Fehérvár AV19), Pozsgai Tamás (Sapa Fehérvár AV19), Szélig Viktor (Diables Rouges de Briancon), Szirányi Bence (Miskolci Jegesmedvék), Tokaji Viktor (Sapa Fehérvár AV19)
csatárok: Bartalis István (IF Troja-Ljungby), Benk András (Sapa Fehérvár AV19), Galanisz Nikandrosz (Dab.Docler), Hári János (MoDo), Kovács Csaba (Sapa Fehérvár AV19), Ladányi Balázs (Sapa Fehérvár AV19), Magosi Bálint (Sapa Fehérvár AV19), Mihály Árpád (Sapa Fehérvár AV19), Nagy Gergő (Miskolci Jegesmedvék), Kóger Dániel (South Carolina Stingrays), Pavuk Attila (Dab.Docler), Sikorcin Ladislav (Sapa Fehérvár AV19), Sofron István (Sapa Fehérvár AV19), Vas János (Ducs de Dijon), Vas Márton (Sapa Fehérvár AV19)

A torna programja:
péntek, 1. forduló:
Hollandia–Horvátország 15.30
Magyarország–Litvánia 19.00

szombat, 2. forduló:
Hollandia–Litvánia 14.00
Magyarország–Horvátország 17.30

vasárnap, 3. forduló:
Horvátország–Litvánia 14.00
Magyarország–Hollandia 17.30

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik