Sport

Mindenki egy ellen – rajt az NBA-ben

Nagy esély van a Miami Heat címvédésére a tengerentúli profi kosárlabda-bajnokságban, azonban több kihívója is akad a floridai csapatnak.

Végre, ezt is kiböjtöltük. Magyar idő szerint éjfélkor elkezdődik a tengerentúli profi kosárlabdaliga, vagy közismertebb nevén az NBA 2012/13-as idényének alapszakasza. Két, fiatalokkal teletűzdelt, a szezon során nagy valószínűséggel nem sok vizet zavaró csapat, a Washington Capitals és a Cleveland Cavaliers összecsapásán dobják fel először a labdát, de játszanak egy keleti és egy nyugati rangadót is a játéknapon: a címvédő Miami Heat a Boston Celticset fogadja, míg a nyáron szuperigazolásokkal megerősített Los Angeles Lakers – vélhetően a sérült Kobe Bryant nélkül – a Dallas Mavericksszel csap össze.

Már James is megijed saját csapatától (Fotó: MTI/EPA)

Ki lehet a befutó?

Ez az a kérdés, amely mindenkit foglalkoztat, és talán ebben az egyik legnagyobb az egyetértés. Szurkolók, csapatvezetők, szakírók egybehangzó véleménye szerint a Miami Heat címvédésére van a legnagyobb esély. Erik Spoelstra vezetőedző szerencsés helyzetben van, ugyanis a liga egyik, ha nem a legjobb játékosa Floridában pattogtat LeBron James személyében. A derék James évről évre fejlődik, és mivel még mindig csak 27 esztendős, így számára a csillagos ég a határ. Emellett ott van még a miami drukkerek kedvence, Dwyane Wade, a nyáron állítólag sokat fejlődő Chris Bosh, illetve sikerült két, a rendszerbe tökéletesen passzoló triplavetőt is szerezni, ugyanis a nyáron Ray Allen és Rashard Lewis is a Heathez igazolt. A centergondokat ugyan továbbra sem sikerült megoldani, de ez a csapat képes lehet arra, hogy megvédje a címét.

A célokról pedig LeBron James azt mondta: „Én akarok lenni minden idők legjobbja, és most még jobbak vagyunk, mint tavaly. Ez már-már ijesztő.”

Hogy keleten maradjunk, mindenképpen említést érdemel a Boston Celtics. Allen ugyan elhagyta az együttest, ám érkezett a helyére Leandro Barbosa és Jason Terry is, így még mélyült is a Kelták kerete. A palánk alá sikerült megszerezni Darko Milicicet, aki tehermentesítheti az örökifjú Kevin Garnettet, Rajon Rondo irányításával pedig sokáig juthat a Boston. És akkor még nem is beszéltünk a pontgyáros Paul Pierce-ről. A Celtics ezen a nyáron sem fújt ki.

Nyugaton a helyzet egy kicsit összetettebb. Ott van például az az Oklahoma City, amely az utolsó napokban egy fontos láncszemet cserélt el, az olimpiai bajnok James Harden már Houstonban kezdi meg a szezont, azonban az érte kapott Kevin MartinJeremy Lamb csomag még be is válhat az előző idény döntősénél. Na meg persze itt van Kevin Durant, aki bármikor képes 30-40 pontos mérkőzésre. Hiába no, mégiscsak ő a háromszoros pontkirálya a ligának, zsinórban ráadásul.

Aztán ott van a már említett Lakers, amely Kobe Bryant és Pau Gasol mellé megszerezte a tarkóján is egy éles szempárt hordó Steve Nasht, valamint a liga kirakatcenterét, Dwight „Superman” Howardot, aki hosszas és kellemetlen huzavona után hagyta el az Orlandót. Sokan már minden idők legjobb kezdő ötösét vizionálják a Nash–Bryant–MWP–(Metta World Peace, „lánykori” nevén Ron Artest)–Gasol–Howard ötösben, azonban az életkorból adódóan ez a gárda nagy valószínűséggel nem az alapszakaszban, hanem majd a rájátszásban dobbanthat. A gyenge láncszemek sokak szerint a kispadon vannak, több millió ember figyeli árgus szemmel, hogy Mike Brown vezetőedző hogyan birkózik meg a feladattal, valamint a cseresor is hagy némi kívánnivalót maga után. Kár, hogy Somogyi Gergelynek nem sikerült megragadnia a csapatban.

Mindenképpen meg kell említeni a San Antonio Spurst is, amelyet minden évben leöregez mindenki, aztán végül csak kiderül, hogy nem olyan rossz csapat a Sarkantyúsoké. Gregg Popovich személyében a liga egyik legjobb edzője irányítja a csapatot, amely a sorai közt tudja Tim Duncant, Tony Parkert és Manu Ginobilit is.

Szót kell ejtenünk a Clippersről is, amely talán a bajnoki címig nem érhet oda, de a fentebb említett nyugati csapatok dolgát rendkívül meg fogja nehezíteni. Chris Paul a liga három legjobb irányítójának egyike, Blake Griffin az NBA jövője lehet, Jamal Crawford és a veterán Grant Hill pedig tökéletes puzzle-darabkák. Itt is a tréner, Vinny Del Negro lehet a „fék”.

Videó – Egy kis kedvcsináló:

A többiek

Keleten a Chicago Bulls ebben az idényben minden bizonnyal amolyan vegetáló üzemmódban lesz, ugyanis szinte az egész alapszakaszban nélkülöznie kell Derrick Rose-t. Az optimista jóslatok szerint is tavasszal tér vissza, minden bizonnyal nem a legjobb formában. A rájátszásba azért nagy valószínűséggel sikerül majd beverekednie magát a gárdának.

Ebben a konferenciában a New York Knicks, a Brooklyn Nets, az Indiana Pacers, a Philadelphia 76ers tűnik biztos rájátszónak, a maradék playoff-helyért pedig az Atlanta Hawks, valamint a fiatalokkal teletűzdelt Toronto Raptors és Detroit Pistons vívhat nagy csatát.

Nyugaton már kissé bonyolultabb a helyzet, ugyanis ott a Dallas Mavericks, a Denver Nuggets, a Memphis Grizzlies, a Minnesota Timberwolves, a Phoenix Suns, a Utah Jazz és a Portland TrailBlazers is a fentebb már említett négyes mellett, így nehéz megmondani, milyen összetételű nyolcas jut a rájátszásba. A New Orleans Hornets csapatát pedig azért lesz érdemes figyelemmel kísérni, mert ott pattogtat Anthony Davis, a 2012-es draft 1/1-es választása.

Újonc

Bizony, „új” csapat is van a ligában, ez pedig a Brooklyn Nets. A New Jersey Nets ugyanis 35 év után visszatér a szomszédos New Yorkba, ahol az egy hónapja megnyílt Barclays Centerben fogja játszani hazai mérkőzéseit.

Érdekességek
Az elmúlt tíz év bajnokai:
2003: San Antonio Spurs
2004: Detroit Pistons
2005: San Antonio Spurs
2006: Miami Heat
2007: San Antonio Spurs
2008: Boston Celtics
2009: Los Angeles Lakers
2010: Los Angeles Lakers
2011: Dallas Mavericks
2012: Miami Heat

Az NBA 1946-os megalapítása óta a legtöbb bajnoki címet gyűjtött csapatok:
1. Boston Celtics 17 (legutóbb 2008-ban)
2. Los Angeles Lakers 16 (legutóbb 2010-ben)
3. Chicago Bulls 6 (legutóbb 1998-ban)
4. San Antonio Spurs 4 (legutóbb 2007-ben)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik