Sport

Janics ügy: Andrian Douchev szerb állampolgárságot kaphat

janics natasa (janics natasa, )
janics natasa (janics natasa, )

A magyar kajakozónő hazaköltözésiszappanoperája újabb fejezetéhez érkezett. Meglehet, a férje kap szerb állampolgárságot, így ő minden további nélkül versenyezhet szerb színekben jövőre.

Szerbiában óriási visszhangja lett annak, hogy elképzelhető, a háromszoros olimpiai bajnok, Douchev-Janics Natasa bolgár színekben folytatja a versenyzést. Mint ismeretes, a Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) 150 ezer eurót kért a háromszoros olimpiai bajnok versenyzési jogáért, ám sem a Szerbiai Kajak-kenu Szövetség (KSS), sem a Szerbiai Olimpiai Bizottság (OKS) nem tud és nem is akar ennyi pénzt fizetni.

Janics még a szegedi sajtótájékoztatón jelezte van egy B terve. A magyar és a szerb média szerint is a B terv Bulgária lehetne, mivel Natasa férje, Andrian Douchev bolgár állampolgár. A Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség szabályzata szerint az MKKSZ semmilyen akadályt nem gördíthet a versenyzési kérelem kiadatását illetően, ha Natasa a férjét saját hazájába követi. Hasonló eset állt fent Benedek Dalmával is, aki a szerb Dejan Ružičićhez ment hozzá, s már meg is kapta a versenyzési engedélyét, így 2013-tól már szerb színekben indulhat.

A Bulgáriába történő szerződéssel kapcsolatban Milorad Čavić, Szerbia legsikeresebb úszója, a 2009-es világbajnokság 50 méteres pillangóúszás aranyérmese a twitter profilján élesen kritizálta hogy Douchev-Janics Natasát.

„Hihetetlen szappanopera az, ami Nataša Janić körül zajlik. Egyes embereknek a nemzeti lobogó egyáltalán nem fontos, s ha már nem hűséges senki felé, akkor miért ne versenyezne katari színekben?” – írta ki Twitter profiljára a világbajnok, aki a londoni olimpia után visszavonult.

Čavić rövid kritikájára Janics is reagált, aki a KSS facebook profiljára felkerült cikkhez csak annyit fűzött hozzá:„Čavić, ha valakit nem ismersz személyesen, ne irogass kommentárokat.”

Ugyanakkor a Szerb Kajak-kenu Szövetség honlapján a témában kapcsolatos mondat így hangzik: Nem hivatalosan úgy tudjuk, hogy van arra lehetőség, hogy Andrian Douchev szerb állampolgár legyen, ennek pedig az lenne a célja, hogy a felesége a következő év elejétől gond nélkül a szerb válogatott színeiben indulhatna a nemzetközi versenyeken…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik