Sport

Barack Obama “nyírhatta ki” Armstrongot

Lance Armstrong (lance armstrong, john kerry, )
Lance Armstrong (lance armstrong, john kerry, )

Amerikai állítás szerint politikai okokból semmisítették meg Lance Armstrongot, aki visszaélt a Livestrong Alapítvány több milliós támogatói köréből adódó hatalmával.

A profi kerékpársport doppingfüggő – ezt nyugodtan ki lehet jelenteni. Az idén augusztusban elhunyt kiváló kerékpáros, szakkommentátor Sipos János – aki Ifjabb Knézy Jenővel közvetítette többek közt azokat a Tour de France versenyeket is, amelyek győzelmét a doppingvétség miatt utólagosan meghurcolt Lance Armstrongtól elvették – így fogalmazta meg ezt rendszerint: „Azt ugye nem gondolja senki, hogy csak szódavízzel ezt végig lehet csinálni…”.

Sipos Jánosnak nyugodtan hihetünk – 18 éven át volt kerékpárversenyző, 11 évig volt a magyar válogatott tagja, hetedik lett az 1971-es világbajnokságon a 100 kilométeres csapatversenyben. Ő már csak tudta. A fenti állítást az is bizonyítja, hogy Armstrong győzelmeit sem a 2. sem a 3. helyezetteknek nem adják oda, mivel már mindegyik legalább egyszer megbukott a doppingvizsgálatokon…

Nicolas Sarkozy francia elnök köszönti Lance Armstrongot 2010-ben

Nincs kétségünk, az amerikai kerekes is. Ő viszont soha nem bukott meg. Így, hogy hogyan és főleg miért lehet, kell egy ekkora ikont pályafutása befejezése után, ezres számú negatív doppingteszttel a háta mögött meghurcolni, az mégis csak felvet egy-két kérdést.

Például azt, kinek az érdeke? A Nemzetközi Kerékpáros Szövetségé (UCI) biztosan nem… Érdemes figyelembe venni, hogy a támadás Amerikából, az amerikai doppingellenes ügynökségtől (USADA) indult.

Armstong élő legenda, 1997-ben megalapítója és az eltiltása pillanatáig elnöke volt annak a Livestrong alapítványnak, amely az utóbbi évtízedben több, mint 500 millió dollárt gyűjtött és fordított a rák elleni küzdelemre. Az alapítványon keresztül több millió embert ért el a világban, de ezen belül Amerikában is.

Az elérhető embertömeg a politikai életben szinonímája a választónak, ergo, aki azt befolyásolni tudja, az a hatalom birtokosa. Nem csoda hát, ha Armstrong az utóbbi években komoly befolyásra tett szert a nemzetközi és az amerikai politikai életben is.

Bill Clinton amerikai egy kerékpárt, sisakot és dedikált sárga trikót kapott ajándékba 1999-ben
a Tour De France győztes Lance Armstrongtól és feleségétől, Kristentől

Selena Roberts The Influence Peddler (Befolyással üzérkedő) című írásában is ebben látja az okokat. Az újságíró egyenesen azt állítja, hogy Armstrong visszaélt az egyre duzzadó Livestrong táborában rejlő hatalommal, ezért nyilván politikai érdekből „nyúltak utána”. A kerekes ugyanis a 2008-as amerikai kampányidőszakban éppen Barack Obamát zsarolta meg, miután a jelenlegi amerikai elnök európai kampánykörútja miatt nem vett részt egy Livestrong rendezvényen.

„Ha a Demokrata Pártnak nem fontos a rák elleni küzdelem, ezt közöljük szervezetünk nagyjából 3 millió tagjával” – állt Armstong üzenete abban a választások előtt elküldött levélben, amelyet Obama párttársának, a 2004-es elnökjelölt John Kerry szenátornak küldött.

Hogy, hogy nem, mindez éppen mostanság látott napvilágot. 2012 november 6-án az Amerikai Egyesült Államokban elnökválasztás lesz. A Demokrata Párt elnökjelöltjét újfent Barack Obamának hívják…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik