Sport

Ortega háborút ígért a Pick Szeged ellen

A Veszprém spanyol edjője a Hatosfal nevű népszerű kézilabdás blognak beszélt a szeged elleni "háborúról", a taktikai változásokról és Carlos Perez mellőzéséről.

Carlos Ortega nagyon szimpatikus ember, és annál jóval felkészültebb edző. A csapatnál hamar megszokhatta a környezetet, hiszen spanyolokkal (Ugalde, Chema) és egykoron spanyolországban játszó magyarokkal (Laluska Balázs, Nagy László) van körülvéve. A nyelvi problémák nem okozhatnak gondot neki. Bár azt elismeri, hogy a nézők nem mindig érthetik, hogy miről beszélnek időkérésnél: “Néha biztosan furcsán hangzanak a tévében, de az edzéseken úgy készülünk, hogy ott már csak a figurát kell bemondanom, és mindenki tudja, mi a dolga.”

Ez a tudatosság egyelőre jól látható a csapaton. A szezonban még nem szenvedett vereséget az MKB, ami megalapozza a jó hangulatot a csapatnál. Ortega azonban óva int mindenkit attól, hogy bárki is elbízza magát a jó eredmények miatt: “Szakmai szemmel nézve még nem értünk el semmit. Ha nem vagyunk ott a Final Fourban, ezek a győzelmek értéküket vesztik. Márciusban senki nem fog emlékezni rá, hogy legyőztük a legutóbbi döntő két résztvevőjét, ha jön egy csapat, és kiver minket a Bajnokok Ligájából.”

A spanyol szakvezető maximalizmusát mutatja, hogy a két gigász (Atletico Madrid, THW Kiel) legyőzése után sem ájult el csapata teljesítményétől. A mérkőzés után ugyanis leült kielemezni a mérkőzést: “Másnap a videószobában számtalan olyan hibára bukkantunk a segítőimmel, amiket muszáj kijavítanunk. Még egyszer mondom: tavasszal kell jónak lenni, a rajtunk csak annyit jelent, jó úton járunk.”

Ortega mester szerint egy csapatnál nem lehet kiemelni azt, ha valaki rosszul teljesít vagy jól. Igyekszik pozitívan szemlélni a csapat kollektív teljesítményét: “Az, hogy egy szélső, vagy a beálló kihagy egy ziccert, benne van a játékban, viszont ha egy csapat egységes, akkor mindig van valaki, aki húzza magával az egész társaságot.” Persze a kapuskérdést már másként ítéli meg: “Spanyolországban úgy mondjuk, ‘nem sokat kell védeni, hanem jókor’.” Ennek megfelelően hiába teljesített Alilovic gyengébben Madridban, akkor fogott ziccert és büntetőt, amikor kellett. Fazekasról pedig a lehető legpozitívabban nyilatkozott: “Fazekas Nándi pedig a Kiel ellen elérte azt, amire nagyon kevés kapus képes a világon: elbizonytalanította a világ legjobb lövősorának tagjait.” Majd hozzátette: “Magamban mosolyogtam is rendesen, amikor az olimpián a magyar válogatott Izland elleni meccsét néztem.”

Holnap, 12.20 perckor találkozik egymással Magyarország két legnagyobb kézilabdacsapata, a Veszprém és a Szeged. Most a Pick szerepel hazai pályán, ennek ellenére meglepetés lenne egy esetleges szegedi győzelem, az eddigi eredményeket figyelembe véve. Ortega mester azonban tudja, hogy mekkora a tét, első derbijét egyenesen háborúnak nevezte: “a derbi egy sajátos stílus. A hangulat, a tét, az összecsapás történelme minden ilyen meccset átformál: ez nem csak egy csata a háborún belül, ez maga a háború. Láttam idén a Szegedet többször is, többféle védekezési variációt is kiválóan valósít meg Skaliczki László csapata, támadásban pedig roppant sokoldalú lövősorral nézünk majd szembe. Úgy készülünk, mint egy BL-meccsre, hiszen ellenfelünk európai hírű, remek kézilabdázókból álló csapat lesz.”

A teljes interjú a Hatosfal blogoldalán olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik