Sport

Janics sok pofont kapott

Douchev-Janics Natasa (ingyenes, Douchev-Janics Natasa)
Douchev-Janics Natasa (ingyenes, Douchev-Janics Natasa)

Csonka Gábor, a háromszoros olimpiai bajnok Douchev-Janics Natasa menedzsere szerint az országváltás mellett döntött kajakos nem akar két évet kihagyni, így vár arra, hogy a szerbek ki tudják-e fizetni a "vételárát".

Csonka Gábor szombaton elmondta, Janics vérében van, hogy sportoljon, versenyezzen, kajakozzon, győzzön, ezek az ő lételemei, és éppen ezért nem akar kényszerszünetet tartani.

“A magyar szövetség jövő szerdáig vár a pénzre, ha addig nem kapja meg, akkor elvileg Janics a következő két idényben nem szerepelhetne szerb színekben” – mondta a menedzser. Hozzátette: a szerbek fenntartással fogadták, hogy felkészülési hozzájárulásként 150 ezer eurót, közel 42 millió forintot kellene fizetniük egy olyan sportolóért, aki szerb állampolgár. Ezért a Nemzetközi és az Európai Kajak-Kenu Szövetséghez fordultak.

“A magyar szövetség biztos jól körbe járta, hogy joga van pénzt kérni Natasáért, nem hiszem, hogy ezt más felettes szerv megváltoztathatná, de arra jó lehet, hogy ne október 31-e legyen a határidő. Ha mégis kell fizetniük a szerbeknek, és mégsem hajlandóak, akkor Natasa, mivel a férje bolgár, ingyen és bérmentve bármikor Bulgária színeiben folytathatná pályafutását” – fogalmazott Csonka Gábor jelezve: a 150 ezer euró amúgy jelképes összeg egy ilyen kaliberű sportolóért.

A menedzser szerint egy másik út, nevezetesen hogy Janics továbbra is magyarként versenyezzen, kizárt, mert az elmúlt két hónapban “sok pofont kapott”. Csonka Gábor egyben kizárta annak a lehetőségét is, hogy a magyar szövetséget kijátszva “Bulgárián keresztül” mehetne Szerbiába a versenyző.

“Ez nem Natasa stílusa” – fogalmazott.

Csonka Gábor kitért arra a lehetőségre is, hogy Janics ténylegesen bolgár színekben folytatja. “A férjnek óriási lehetőség lenne, hogy hazatér, és ingyen visz magával egy bajnokot, aki akár még két olimpián is éremesélyesnek számít. Ebben az esetben az lenne a kérdés, hogy Bulgáriában miként tudják felkarolni, illetve fizetni a házaspárt. Ezt a bolgároknak kell tudniuk. Viszont ha ez bekövetkezik, akkor a szerbeknek egy óriási presztízsveszteség lenne, hiszen három hete a szerb sport csúcsvezetői egy ötcsillagos szállodában jelentették be Natasa hazatérését. A férj ráadásul szerb válogatott melegítő felsőt is kapott a sajtótájékoztatón” – mondta.

Ábrahám Attila, a magyar szövetség főtitkára elmondta: csütörtökön Szegeden személyesen találkozott Douchev-Janics Natasával, aki kérte tőle az MKKSZ elnökségének szerdai, a 150 ezer eurós felkészülési hozzájárulásról szóló döntésének hivatalos dokumentációját.

“Natasa akkor kérdezte, hogy ha nem tudna szerb színekben versenyezni, akkor kellene-e a magyar szövetségtől engedély arra, hogy Bulgáriában folytassa pályafutását. Én mondtam neki, hogy férje, Andrian Douchev jogán nem. Ennyiben maradtunk” – fogalmazott Ábrahám Attila.

A 30 éves Douchev-Janics szeptember 27-én jelezte az MKKSZ-nek, hogy Szerbiában akarja folytatni a pályafutását, mert férje állást kapott a Szerb Olimpiai Bizottságtól, és szeretnék egyben tartani a családot. Baráth Etele, az MKKSZ elnöke ezzel kapcsolatban azt mondta: nem a szerbek kezdeményezték Douchev-Janics hazaköltözését, a férjének állása volt Szegeden, és a magyar szövetség mindent megtett azért, hogy itt maradjon, de a versenyző nem fogadta el a feltételeket.

“Alaposan körbejártuk ezt a témát, körülbelül száz emberrel konzultáltunk, és a nagy többség azt mondta, hogy ne engedjük el a versenyzőt csak úgy. Merem állítani, hogy Natasa az idén a legjobban támogatott magyar olimpikon volt, ezért nem érzem jogtalannak, hogy felkészülési hozzájárulást kérünk” – fogalmazott még a szerdai elnökségi ülést követően Baráth Etele hangsúlyozva, hogy a nemzetközi szövetség jövő szerdáig kéri a Douchev-Janics esetleges távozásával kapcsolatos döntésüket, ezért ez a határidő.

Az MKKSZ szerint, ha a magyar szövetség nem járul hozzá az országváltáshoz, a bácskapalánkai születésű Douchev-Janics két évig nem versenyezhet régi-új hazája színeiben.

Az elnökség amúgy sem a kilencszeres világbajnok, Ausztriába készülő Paksy Tímea, sem az ausztráliai költözést tervező, négyszeres vb-győztes Csipes Tamara országváltásához nem járul hozzá. Paksy esetében Baráth Etele még szerdán elmondta: szeretnék számára megteremteni az edzősködés lehetőségét Magyarországon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik