Sport

Usain Boltot is megtalálták doppingügyben

Usain Bolt (usain bolt, )
Usain Bolt (usain bolt, )

A jamaicaiak sztárfutója szerint az atlétikában elképzelhetetlen egy olyan doppingbotrány, mint a kerékpáros Lance Armstrongé.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség hétfőn doppingvétség miatt megfosztotta Lance Armstrongot mind a hét Tour de France-elsőségétől, s örökre eltiltotta a versenyzéstől. Természetesen a dopping nem csak a kerékpársport problémája. Az atlétáknál is évről évre vannak “megtévedt” versenyzők. Ha csak a saját házunk táján söprögetünk, ott van a legutóbbi Fazekas eset.

Az atlétikában ráadásul az erőt és erőfejlesztést igénylő versenyszámok épp úgy megtalálhatóak, mint az állóképességé, így a doppingszerek teljes spektruma állítja kihívás elé a sportolókat és a doppingellenőröket.

Egyes állítások szerint például doppinszerek nélkül nem nagyon lehetne 10 másodpercen belül futni 100 méteren, ehhez képest Usain Bolt 9.58-al tartja a világcsúcsot. Bolt hasonló ikonja sportágának, mint a kerékpársportnak volt Lance Armstrong. Talán ezért is szegezték neki a kérdést tegnap: mi a véleménye Armstrong eltiltásáról? “A kerékpár és az atlétika két különböző dolog, ilyesmi nálunk elképzelhetetlen” – jelentette ki a hatszoros olimpiai bajnok vágtázó kedden egy brazíliai sajtótájékoztatón. “Nem akarom kommentálni más sportágak történéseit, de abban biztos vagyok hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség remek munkát végez a doppingellenőrzés terén.”

A 26 éves világcsúcstartó a pekingi és idén a londoni játékokon is győzött a 100 és a 200 méteres síkfutásban, továbbá a 4×100-as váltóval is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik