Sport

Eldőlt: csak pénzért mehet Janics Natasa

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöksége úgy döntött, a szerbeknek fizetniük kell az olimpiai bajnok kajakosért. Nagyjából annyit, amennyit londoni eredményeiért kapott.

Douchev-Janics Natasa csak akkor indulhat jövőre szerb színekben, ha október 31-ig, azaz jövő szerdáig 150 ezer euró (körülbelül 42 millió forint) érkezik érte a Magyar Kajak-Kenu Szövetséghez.

(Ha azt vesszük, hogy a kajakos Londonban egy ezüst- és egy bronzérméért 45 millió forintot kapott, nagyjából a két összeg le is fedi egymást.)

Így döntött a szervezet elnöksége szerdai ülésén. A szövetség “felkészülési hozzájárulásnak” nevezi ezt az összeget, és a pénzt bárki befizetheti.

“Az ülésen a tagok minősített többsége amellett a korábbi elvi döntés betartása mellett volt, hogy 17 évesnél idősebb világ- vagy Európa-bajnoki dobogóst nem adunk ki más országnak. “Alaposan körbejártuk ezt a témát, körülbelül száz emberrel konzultáltunk, és nagy többség azt mondta, hogy ne engedjük el a versenyzőt csak úgy. Merem állítani, hogy Natasa idén a legjobban támogatott magyar olimpikon volt, ezért nem érzem jogtalannak, hogy felkészülési hozzájárulást kérünk”” – nyilatkozta Baráth Etele, a szövetség elnöke.

A kétszeres olimpiai bajnok Douchev-Janics Natasa szeptemberben jelezte, szerb színekben kíván versenyezni a későbbiekben, mert férje, Andrian Douchev munkát kapott Szerbiában, a család pedig szeretne együtt maradni.

Az akkori bejelentés után nem sokkal Baráth Etele jelezte, ingyen nem mehet sehová a szegediek versenyzője.

Később több ellentmondás is napivilágra került, egyes hírek szerint a szerbek nem ajánlottak munkát Adrian Douchevnek, és Janics Natasa is azt nyilatkozta egy alkalommal, soha nem érezte igazán jól magát Magyarországon.

Nagy vita bontakozott ki annak kapcsán is, vajon ha távozik a versenyző, jár-e neki az olimpiai életjáradék 35. életévét betöltvén. Olvasóink 2/3-a szerint nem. Az sem volt egyértelmű, felszámolja-e szegedi életét Janics, hiszen egy éttermet is működtet a Tisza partján az olimpiai bajnok. Ezt végül megtartja majd a kajakos.

Ha a magyar szövetség nem járul hozzá az országváltáshoz, a bácskapalánkai születésű Douchev-Janics két évig nem versenyezhet régi-új hazája színeiben.

Nemcsak Janics Natasa hagyná el egyébként az országot, így tesz Paksy Tímea, Benedek Dalma, és a legfrissebb hír szerint Csipes Tamara is.

Ehhez kapcsolódva arról is határozat született szerdán, hogy sem a kilencszeres világbajnok, Ausztriába készülő Paksy Tímea, sem az ausztráliai költözést tervező, négyszeres vb-győztes Csipes Tamara országváltásához nem járul hozzá az elnökség.

“Paksy Tímea esetében azon leszünk, hogy megteremtsük számára az edzősködés lehetőségét Magyarországon” – tette hozzá Baráth Etele.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik