Sport

A magyar bokszolók nem utaznak Örményországba

Noha az esztendő legfontosabb ifjúsági világversenyét rendezik meg november 25. és december 8-a között az örmény fővárosban, a magyar válogatott mégsem vesz részt a Jerevánban tartandó világbajnokságon.

Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke elmondta, az ismert események miatt – a baltás gyilkos néven elhíresült Ramil Safarov kiadása az azerieknek – különleges biztonsági intézkedéseket kért az örmény szervezőktől, akik ezt nem tudták garantálni. A Külügyminisztérium sem javasolta a magyar fiatalok Örményországba való utaztatását.

Azt eddig is tudtuk, hogy a baltás gyilkos néven elhíresült Ramil Safarov kiadatása Azerbajdzsánnak – egy alvó örmény katonatársát gyilkolta meg orvul – rengeteg gondot okozott a diplomáciai életben Magyarországnak, ám mostanra kiderült, a hazai sportélet is megszenvedi ezt.

Ugyanis Bangkok visszalépését követően – a thaiföldi szövetség augusztus 20-án mondta le a vb-t – a nemzetközi szervezet az örmény fővárosnak, Jerevánnak ítélte oda a 2012-es ifjúsági ökölvívó-világbajnokság megrendezését. Miután Örményország a Safarov-ügy miatt a diplomáciai kapcsolatokat is megszakította hazánkkal, és számos városban magyar zászlókat égettek, így meglehetősen veszélyes lett volna fiatal bokszolóinkat kiutaztatni Jerevánba.

„Az ismert okok miatt azzal a kéréssel fordultunk az örmény szervezőkhöz, hogy válogatottunk tagjai különleges biztonsági elbánásban részesüljenek a világbajnokság ideje alatt. Az ottani rendezők mindezt nem tudták számunkra garantálni, és a kialakult helyzetben mindezt jeleztük a Nemzetközi Ökölvívó Szövetségnek is. Ráadásul a Magyar Külügyminisztérium sem ajánlotta az utazást, így az ez ügyben összehívott elnökségi ülés végül úgy döntött, nem utazik el válogatottunk Örményországba” – fogalmazott Csötönyi Sándor.

A szövetség elnöke hozzátette, nagyon sajnálja a fiatal ökölvívókat, akik egyrészt egész évben erre a megmérettetésre készültek, másrészt éremesélyesek lettek volna a világbajnokságon, de nem vállalhatták a felelősségét annak, hogy az esetleges kiutazásukat követően bármilyen bántódásuk essen Jerevánban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik