Sport

“Armstrong sosem létezett”

Van, aki hisz Lance Armstrong ártatlanságában, a nemzetközi sajtó ugyanakkor nem kíméli a hét Tour de France-elsőségétől megfosztott, és örökre eltiltott versenyzőt.

Ledőlt egy bálvány (Fotó: AFP)

Továbbra is hisz a doppingbotránya miatt hét Tour de France-diadalától megfosztott Lance Armstrong ártatlanságában a spanyol Miguel Indurain, aki maga is ötször nyerte meg a világ legrangosabb országúti kerékpáros körversenyét.

“Még most is hiszek az ártatlanságában. Ő mindig tisztelte a szabályokat” – mondta a Tourt 1991 és 1995 között sorozatban megnyerő korábbi sztár.

Indurain közölte, kicsit meglepte a nemzetközi szövetség (UCI) hétfői döntése, hogy kizárólag vallomások alapján megbüntette az amerikai kerekest. Ezzel arra utalt, hogy Armstrong egyszer sem produkált pozitív mintát, pedig több százszor ellenőrizték pályafutása során.

Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) szerint Armstrong és volt klubja, a US Postal a sporttörténelem legkifinomultabb, legprofesszionálisabb és mostanáig a legsikeresebb doppingprogramját fejlesztette ki és működtette, ezért augusztusban örökre eltiltotta és megfosztotta 1998 augusztusa óta elért összes eredményétől a már visszavonult versenyzőt. Ezt a döntést hétfőn elfogadta az UCI az USADA által megküldött több száz oldalas jelentés alapján, amely a csapattársak terhelő vallomásai mellett pénzügyi kimutatásokat, számlákat, elektronikus leveleket, kutatási adatokat és teszteredményeket tartalmaz a laboratóriumokat éveken keresztül sikeresen kijátszó US Postal-eljárásokról.

A nemzetközi sajtó nem kímélte

Spanyolország:

El País: “Immár hivatalos: Lance Armstrong sosem létezett. Az UCI feledésre ítélte a texasi bringást.”

El Mundo: “Az UCI guillotine alá küldte a felségárulással vádolt Armstrongot. A texasi nevével fémjelzett időszakot törlik a kerékpársport nagykönyvéből. Az UCI ugyanakkor túl messzire ment saját múltjának feldolgozásával, és a sportág megmentése helyett még mélyebb szakadékba rántja le.”

El Periódico: “Armstrong eltűnik a történelemkönyvekből. Az UCI példát statuált.”

Marca: “Az Armstrong-ügy nemcsak az amerikai kerekes bukását okozza, mivel az UCI is megroggyant és hiteltelenné vált. A botrány jól mutatja, hogy a baj gyökerét nemcsak a versenyzőknél kell keresni.”

As: “Armstrong bukása nem katasztrófa, sokkal inkább katarzis. Ő volt a gonosz seriff, és jó, hogy ezt most már mindenki tudja.”

Olaszország:

La Gazzetta dello Sport: “Armstrong törölve. Game over. Egy korszak lezárult. Történelmi fordulat és elszalasztott esély. Pat McQuaid elnöknek bocsánatot kellett volna kérnie az UCI tétlenségéért.”

Corriere dello Sport: “A kerékpársport kitörölte Armstrongot.”

Tuttosport: “Armstrongtól elvették a Tour-címeit, a kerékpársport romokban.”

Corriere della Sera: “Jobb későn, mint soha. Armstrong eltűnt, a remény maradt.”

Il Tempo: “Egy mítosz vége.”

Egyesült Államok:

USA Today: “A tagadás évei után Armstrong stratégiája összeomlott.”

Boston Globe: “Armstrong a sporttörténelem legnagyobb szégyene?”

Sports Illustrated: A profi kerékpársport korántsem tökéletes intézmény, de jobb, mint előtte.”

Anglia:

The Times: “A hét főbűn. Armstrong kis híján a kerékpársport végzete lett.”

Daily Mirror: “A hős semmivé lett. Megérdemli, hogy elfelejtsék.”

Daily Mail: “Nyeregben a szégyennel. A siránkozós UCI-főnök továbbra sem szembesül a kerékpársportot megtámadó hazugsággépezettel.”

The Daily Telegraph: “A doppingkorszak szörnyűségeit nem szabad elfeledni. Armstrong neve eltűnik az évkönyvekből, de a történetét sok fiatal bringásnak el kell mondani.”

Svájc:

Blick: “A hét halálos bűn. Armstrong nincs többé nyeregben.”

Neue Zürcher Zeitung: “Armstrong sikerei mennek a süllyesztőbe.”

Tages-Anzeiger: “Elvileg ezekben az években a top 10-ben végzett kerekesek valamennyien gyanúsak, és őket is át kéne vizsgálni, hogy végképp eltűnjön az az áldatlan időszak.”

Basler Zeitung: “Megfélemlítés, kényszer, tesztoszteron-használat és saját vérátömlesztés: az Armstrong körüli doppinggépezet ugyanolyan szerteágazó volt, mint amilyen ijesztő.”

Hollandia:

De Telegraf: “Hiteltelen módon a bűnöst felakasztották a legmagasabb fára, miközben az UCI bele sem gondolt a saját működésébe. Ez csalódás. Ennél többet kell tenni a kerékpársport hitelességének a visszanyeréséért.”

NRC Handelsblad: “A szervezett dopping nem tűnik el Armstrong személyével a profi kerékpársportból.”

Dánia:

B.T.: Mit tanulhatunk ebből? Hogy a postás mindig kétszer csenget. Armstrongnál is, a texasi Austinban.”

Svédország:

Aftonbladet: “Ez a botrány a legjobb bizonyíték arra, hogy a velejéig rohadt a rendszer. Armstrong nem az egyetlen csaló, mindannyian azok vagyunk. Valóban tudni akarjuk, hogy az FC Barcelona doppinggyár volt?”

Portugália:

Publico: “Egy mítosz bukása. A kerékpársport leleplezte legnagyobb példaképét, a Tour de France királyát, és elhamvasztotta annak éremgyűjteményét.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik