Sport

Armstrong “földönfutó” lehet

lance armstrong (lance armstrong)
lance armstrong (lance armstrong)

Várhatóan több millió dollárnyi prémiumot kell visszafizetnie az amerikai kerekesnek.

Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) idén júniusban indított eljárást Lance Armstrong kerékpáros ellen, majd augusztusban örökös eltiltással sújtotta, és megfosztotta az 1998 augusztusa óta elért összes eredményétől.

Hétfőn a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) a doppingvétségre hivatkozva végleg elvette az amerikai sportolótól hét Tour de France győzelmét. A döntések kapcsán lavina indult el Armstrong egykori szponzorai részéről. A NIKE szerződést bontott vele, most pedig az SCA Promotions amerikai biztosítótársaság, amley pályafutása során mintegy 12 millió dollárral támogatta a texasi kerekest, a fejlemények ismeretében jogi lépéseket tervez ellene. “Mivel már nem ő a Tour de France-ok győztese, megengedhetetlen, hogy megtartsa az általunk neki juttatott prémiumokat” – jelentette be ügyvédjén keresztül a dallasi cég, amely 2006-ban 7,5 millió dolláros bónusszal díjazta Armstrong hét Tour-diadalait.

Az Armstrongtól elvett Tour de France-elsőségeket nagy valószínűséggel senki nem kapja meg, ugyanis az UCI szerint akkoriban rendkívül doppingfertőzött volt a sportág. Az egyetlen jelentősebb eredménye, amit a mostani döntés ellenére megtarthat Armstrong, az 1993-as világbajnokságon mezőnyversenyben nyert aranyérme.

Az USADA szerint Armstrong és volt klubja, a US Postal a sporttörténelem legkifinomultabb, legprofesszionálisabb és mostanáig a legsikeresebb doppingprogramját fejlesztette ki és működtette. Maga a kerekes egyelőre nem reagált címeinek elvételére és örökös eltiltására, ugyanakkor Twitter-oldalán a portréjából már eltávolította azt, hogy hétszeres Tour de France-bajnok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik