Sport

Kínai segítség a magyar gyorskorcsolyázóknak

heidum (heidum, )
heidum (heidum, )

A váltóban olimpiai bajnok kínai Csang Csing (Zhang Jing) szakmai tanácsadóként segíti a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók felkészülését, a első felmérő a hétvégén Calgaryban sorra kerülő Világkupa lesz.

Darázs István csapatvezető elárulta, a szakember a technikai részek finomításában, az izom- és keringési munka összehangolásában, a taktikai feladatokban, valamint a mentális felkészülésben segíti a magyar edzőket és versenyzőket.

“A szezon első Világkupáján, a hétvégi kanadai versenyen elsődleges célunk tiszta képet kapni arról, hogy mire jutottunk, mire elég az eddig elvégzett munka” – nyilatkozta Darázs. “A versenyhelyzetekben előforduló taktikai feladatok megoldásáról, illetve a sportolóink fizikai és mentális állapotáról a hétvégén kapunk először tiszta képet.”

A csapatvezető azt mondta, az idén júniusban visszavonult Huszár Erika pótlása nehéz feladat elé állította a stábot, de a versenyeken nevezhető öt helyre hétfős keret áll rendelkezésükre, így megfelelő az állomány, amelyből kikerülhetnek a legjobbak. Hozzátette, természetesen a korábban olimpiákon is indult versenyzőknek, Heidum Bernadettnek, Darázs Rózsának, Keszler Andreának és Lajtos Szandrának van a legnagyobb esélye a csapatba kerülésre.

A 2006-os torinói olimpián 1500 méteren ötödik, ezzel pontszerző Knoch Viktor egy orvosi vizsgálat után várhatóan hosszabb, akár többhetes pihenőre kényszerül, így az biztosnak tűnik, hogy a mostani, illetve a jövő hétvégi, Montrealban sorra kerülő Vk-t kihagyja.

A Calgaryba utazott magyar csapat 12 versenyzőből, hat-hat női és férfi korcsolyázóból áll. Az 500, 1000 és 1500 méter, illetve a váltók előfutamait pénteken rendezik, szombaton 1000 és 1500 méteren a negyed- és elődöntőkre, illetve a finálékra, valamint a váltóversenyek elődöntőire kerül sor, vasárnap pedig az 500 m és a váltók döntőit bonyolítják le.

A tavalyi szezonhoz hasonlóan az idén is helyszínenként egy távon dupla versenyt rendeznek, Calgaryban ezúttal 1000 méteren küzdenek az érmekért kétszer a gyorskorcsolyázók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik