Sport

Terv már van az NHL-szezon megmentésére

A ligabevételek egyenlő arányú elosztására és a teljes, csapatonkénti 82 mérkőzéses alapszakasz megmentésére vonatkozó ajánlattal állt elő az észak-amerikai profi jégkorong-bajnokság (NHL) klubtulajdonosi testülete, és ha javaslatukat a játékosok érdekvédelmi szervezete (NHLPA) elfogadja, november 2-án rajtolhatna a 2012/13-as idény.

Gary Bettman, az NHL elsőszámú vezetője kedden találkozott Donald Fehrrel, az NHLPA főnökével Torontóban, ahol ismertette a csapattulajdonosi kör ajánlatát.

A bérvita – illetve az eredeti kiírás szerint október 11-i bajnoki rajt csúszásának és a teljes előidény törlésének – hátterében az áll, hogy a tulajdonosok sokallják azt az 57 százalékot, amelyet a hokisok kapnának a liga évi 3,3 milliárd dolláros bevételéből, miközben a liga az elmúlt időszakban közel 200 millió dolláros veszteséget jegyzett. A csapatok vezetői első szándékból a játékosok részesedését 43-47 százalékra csökkentették volna, most az új javaslatuk 50 százalék.

Fehr elmondta: megvitatják az ajánlatot, és az első olvasat után úgy érzi, hogy a korábbiakhoz képest néhány ponton előrelépést jelent, más pontokban nem ennyire egyértelmű a helyzet.

A harminc csapat eredetileg szeptember közepén kezdte volna meg a felkészülést, de a tulajdonosok az úgynevezett lockout (kizárás) mellett döntöttek. Aztán az előszezon meccseit törölték, majd a szezon első két hetét vették ki a programból.

Az utóbbi húsz évben ez a negyedik lockout, a 2004-05-ös szezon például teljesen elmaradt a bérvita miatt. A mostani leállás következtében közel 150 hokis – köztük sok világsztár – már Európában játszik, többségüknek, ahogy szentesítenék az NHL-NHLPA szerződést, azonnal vissza kell térniük anyaklubjukba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik