Sport

Ázsiaiakat kell legyőzni a pingpong-Eb-n

Még sohasem rendeztek olyan asztalitenisz-Eb-t, mint szerdától. A lányoknál összejöhet egy érem.

Az olimpia az oka mindennek. Na, jó, nem mindennek, csak annak, hogy ebben az évben olyan a lebonyolítása az asztaltenisz-Európa-bajnokságnak, mint még korábban egyszer sem. A dániai Herningben ugyanis október 17. és 21. között nem rendeznek csapatversenyt.

Kizárólag egyéni és páros viadalokat tartanak. Mindezt azért, hogy ne terheljék túl a versenyzőket. A férfiak mezőnyében 147, a nőknél 112 pinyós áll asztalhoz. A csapatoknak ezentúl csak kétévente rendeznek majd kontinenstornát.

A regnáló Európa-bajnok Timo Boll azt nyilatkozta, az étvágya olyan, mint eddig. Ha megvédené címét, az lenne a hatodik egyéni Eb-aranya, összesítésben pedig a tizenhatodik elsősége.

Legnagyobb ellenfele kétségtelenül az ukrajnai származású, de német állampolgárságú Dmitrij Ovtcharov, aki a londoni olimpián egyéniben bronzérmes lett, míg csapatban Bollal és Süssel ezüstérmes. Mellette a fehérorosz ikon, Vladimir Samsonov (ő a harmadik helyen kiemelt) lehet veszélyes ellenfél, valamint Michael Maze, aki a hazaiak idolja. A dán versenyző Európa-bajnoki bronzérmes, vb-negyeddöntős, az olimpián pedig éppen Ovtcharov verte meg a bronzmeccsen.

A magyar színeket az olimpiai induló Zwickl Dániel és Pattantyús Ádám mellett Kosiba Dániel, Lakatos Tamás és Nagy Krisztián képviseli.

Hol van Herning?

Ha lehet ilyet mondani, Dánia közepén található ez a 46 ezres lélekszámú város, Midtjylland régióban. Az ország 11. legnépesebb városa és vonzáskörzete. Az FC Midtjylland neves focicsapat, itt játszik, de a 2012-es Giro d’Italia is innen indult, meglepő módon.

Sokan élnek mezőgazdagságból, de kiállításokat is rendeznek a városban. A textilipar dán központja Herning, ahol rendeztek már U21-es foci Eb-meccseket (2011), női kézilabda-Eb találkozókat (2010), birkózó világbajnokságot (2009), tollaslabda-Eb-t (2008).

Járnak ide világsztárok is, fellépett már a városban Lady Gaga, Eric Clapton, Justin Bieber, Kyle Minogue és Prince is.

A nőknél biztosan nem lesz címvédés. A „holland” Li Jiao ugyanis nem lesz ott Dániában, sérült, a csuklója és a háta fáj. Fellélegezhetnek tehát a többiek, egy honosított kínaival kevesebb. Olyannyira, hogy a német Bundesligában játszó Li teljes pályafutása is veszélybe került a sérülése miatt.

Ott lesz azonban a spanyolok „reménysége”, Shen Yanfei, aki karrierje legjobb világranglista-helyezését ünnepelheti, hiszen jelenleg a 9. helyen áll. A második kiemelt a németek mezét viselő Wu Jiaduo lett, őrá is figyelni kell.

Zene füleinknek Viktorija Pavlovics neve, ő ugyanis fehérorosz. Az más kérdés, hogy Fehéroroszország nem Európa, de ez már egy sokkal bonyolultabb kérdés. Elizabeta Samara az Eb negyedik női kiemeltje Romániából, aki a világkupán elért jó eredményei miatt a világranglista 22. helyezettjeként érkezett meg Herningbe.

A helyszín, a Jyske Bank Boxen

Az Európa-bajnokság otthonául egy 12 500 férőhelyes csarnok ad otthont, amely Dánia első multifunkcionális létesítménye volt.

30 000 négyzetméteres, alkalmas sporteseményekre, koncertekre, kiállításokra, konferenciákra. Négyszintes, 10 000 parkolóhellyel (!), legmagasabb pontja 29 méteren van. Egy 2400 négyzetméteres konyha és 20 büfé van benne.

A magyar lányok jó esélyekkel pályáznak egy éremre, Téglás Péter szövetségi kapitány szerint erre a Tóth-Póta párosnak van a legnagyobb esélye, ők korábban már nyertek Európa-bajnokságot.

Tóth Krisztina és Póta Georgina mellett az olimpiáról lemaradó Lovas Petra (mindhárman a második körben kapcsolódnak be), a világkupán jól szereplő Pergel Szandra, valamint a fiatal tehetség, Madarász Dóra lesz ott a viadalon.

Aki követné az eseményeket, az Európa-bajnokság hivatalos weboldalán teheti meg.

Itt pedig, az európai szövetség tv-csatornáján ÉLŐKÉPPEL LEHET KÖVETNI a mérkőzéseket.

A magyarok sorsolása:

Október 17., férfi páros:

Kosiba, Lakatos (magyar) – Lau, Rasmussen (dán)
Pattantyús, Lasan (magyar, szlovén) – Ari, Tauber (izraeli)
Nagy, Zwickl (magyar) – Citaku, Prestresi (koszovói)
Kosiba, Lakatos (magyar) – Jean, Nuytinck (belga)
Pattantyús, Lasan (magyar, szlovén) – Bentsen, Hindersson (dánok)
Kreanga, Lagogiannis (görögök) – Nagy, Zwickl (magyarok)

Október 17., női páros:

Madarász, Eerland (magyar, holland) – Angelova, Kasabova (bolgár)
Madarász, Eerland (magyar, holland) – Gonderinger, Sadikovic (luxemburgiak)

Október 17., női egyes:

Perger (magyar) – Flaws (skót)
Madarász (magyar) – Jacobsen (dán)
Perger (magyar) – Tsisjakova (észt)
Madarász (magyar) – Excarchou (görög)

Október 17., férfi egyes:

Zwickl (magyar) – Prestreshi (koszovói)
Sereda (szlovák) – Nagy (magyar)
Kosiba (magyar) – Mikutis (litván)
Lasan (szlovén) – Lakatos (magyar)

Október 18., női egyes:

Pergel (magyar) – Trifonova (ukrán)
Madarász (magyar) – Pietkewicz (lengyel)

Október 18., férfi egyes:

Zwickl (magyar) – Rumgay (skót)
Kosiba (magyar) – Tauber (izraeli)
Burgiss (dán) – Nagy (magyar)
Kou (ukrán) – Lakatos (magyar)
Zwickl (magyar) – Silva (portugál)
Swensson (svéd) – Kosiba (magyar)
Nagy (magyar) – Kantola (finn)
Lakatos (magyar) – Michely (holland)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik