Sport

Egyre több az ellentmondás Janics-ügyben

Douchev-Janics Natasa (ingyenes, Douchev-Janics Natasa)
Douchev-Janics Natasa (ingyenes, Douchev-Janics Natasa)

Egyre több az ellentmondás a Janics történetben. Soha semmilyen ajánlatot nem tett a Szerb Kajak-kenu Szövetség és a Szerb Olimpiai Bizottság sem Douchev-Janics Natasának, sem pedig férjének az ottani munkát illetően. Mindez a szerb és a magyar szövetség között megtartott szerdai, szegedi informális tárgyaláson derült ki.

A magyar szövetség – melynek Douchev-Janics Natasa szeptember 27-én jelezte távozási szándékát – korábban közölte, hogy feltételekhez köti a sportoló elengedését, s 150 ezer eurós összeg került szóba ellentételezésként.

„A mai beszélgetést a szerb fél kezdeményezte, hogy tisztán látsszanak az álláspontok, és hogy ne csak a sajtón keresztül értesüljenek a felek az ügyről” – mondta Ábrahám Attila, a Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) főtitkára. A megbeszélésen a Szerb Kajak-kenu Szövetség elnöke és a Szerb Olimpiai Bizottság főtitkára vett részt.

„A szerbek tájékoztatása szerint mindössze világossá tették a Janics család számára, amennyiben Szerbiába mennek, akkor nyitva áll előttük az ajtó. Ugyanakkor emiatt semmilyen hajlandóságot nem mutatnak arra, hogy bármilyen díjat fizessenek a háromszoros olimpiai bajnok versenyzési jogáért. Október 24-én lesz a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnökségi ülése, ahol Janics Natasa ügyében is döntés születik” – jelentette ki Ábrahám Attila.

Az MKKSZ főtitkára felidézte: Janics levélben közölte a szövetséggel, hogy férje visszautasíthatatlan ajánlatot kapott Szerbiában, ezért ő követi férjét. A szerb fél szerint azonban ilyen ajánlat nem hangzott el. A sportoló tehát távozhat Szerbiába, és élhet ott, de a versenyzés már más kérdés – tette hozzá.

Egyre több az ellentmondás, a szemfényvesztés, a mellébeszélés, Janics ügyében. Ezek után egy biztos, valaki nem mond igazat, vagy csúsztat. Meglehet, Janics férje nem a szövetségtől, a Szerb Olimpiai Bizottságtól kapott ajánlatot, hanem egy kajak-kenu klubtól. Ezek után persze az is lehet, nincs ajánlata.

Nagy Zsigmond, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) nemzetközi igazgatója elmondta: már második éve dolgozik közösen egy együttműködés keretében a szerb és a magyar olimpiai bizottság. Nagyon jó és baráti a viszony a két szervezet között, ezért volt fontos, hogy a tárgyalófelek között közvetítsenek, és egy asztalhoz ültessék őket.

“A tárgyaláson kiderült, hogy a Szerb Olimpiai Bizottság nem tudja felvenni Janics Natasa férjét mint edzőt, miután ők nem alkalmaznak edzőt, alapvetően ez tehát egy korábban megjelent rossz hír volt” – fogalmazott Nagy Zsigmond, hozzátéve: az is biztos, hogy a Szerb Olimpiai Bizottságnak nincs fizetési szándéka, mert nem kíván versenyzőt vásárolni.

A kajakosok közül nem Janics az egyedüli, aki távozik. Benedek Dalma a nyáron férjhez ment, és szerb párja miatt már a jövő évtől szerb színekben versenyezhet. A szintén távozó Paksy Tímea edzői állást kapott Linzben, és úgy érzi, hogy emellett a saját felkészülésére is volna ott lehetősége.

„Ausztria színeiben versenyezne a jövőben, az ő ügyében is jövő szerdán dönt az elnökség” – mondta el Ábrahám Attila.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik