Sport

Kajakügy: magyar edző készíti a szerb válogatottat

szilárdi katalin (szilárdi katalin)
szilárdi katalin (szilárdi katalin)

Október óta Magyarországon készül a szerb férfi-kajakválogatott. Szilárdi Katalin, az olimpiai bajnok Dombi-Kökény páros edzője irányítja a munkát.

Az elmúlt időszakban szinte csak és kizárólag arról szóltak a hírek, hogy a jövőben Dusev-Janić Nataša és Benedek Dalma is Szerbiába költözik. Benedek ügye egyértelmű, ő szerb férjéhez költözött, míg Janics ügye még nem záródott le, rajta még vitatkozik a két szövetség

Az ügyeket, illetve a két ország szövetsége között kialakult vitás helyzetet figyelembe véve különösen érdekes az újvidéki Magyar Szóban pénteken megjelent interjú. Az írás szerint Szilárdi Katalin, a londoni olimpián K-2 1000 méteren aranyérmet szerző Dombi-Kökény kajakpáros edzőnője október óta hat szerb kajakosnak, lényegében a szerb férfiválogatottnak is edzéseket tart Budapesten. Az edzőnő nemrég kapta meg a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét a polgári tagozattal elismerést.

Hogy hogyan lehetséges mindez? Az olimpia után a szerb férfiválogatott edzője Miroslav Aleksić közölte, hogy Mlađan Dinkić, a szerbiai gazdasági miniszter tanácsadója lesz. Aleksićnek óriási szerepe volt abban, hogy fia, Aleksandar Aleksić, Milenko Zorić, Holpert Ervin és Dejan Terzić alkotta kajak négyes kijutott az olimpiára, utána pedig a zágrábi Európa-bajnokságon a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Aleksić utódjaként Szilárdi Katalint nevezte meg.

A kajak-kenu történelem során nem ez az első magyar-szerb (Jugoszláv) együttműködés. A legendás Wichmann Tamás, aki kilencszer nyert világbajnoki címet, annak a jugoszláv Ljubeknek segített, aki később a montreáli olimpiai döntőben legyőzte a mestert. Wichmann sosem nyert olimpiai aranyat. (Ljubek amúgy bő 12 éve, 2000 október 11-én vesztette életét. Hat nappal a sydney-i olimpiáról történő hazaérkezése után lőtték le Eszéken.)

Szilárdi így vélekedik a lehetséges jövőről, arról, mi lesz, ha a legközelebbi világversenyen egymás ellen versenyeznek szerb és magyar tanítványai: “Ember vagyok, így nem látok a jövőbe. Kaptam egy felkérést, és aki bennem megbízik, azért én igyekszem a tőlem telhető legtöbbet megtenni. Ha az ember akár magyar, akár más nemzethez tartozó fiatalokkal foglalkozik, az nagy felelősség. Ha a fiatal emberek rábízzák valakire a felkészülésüket, s mindent félretesznek azért, hogy a sportban sikeresek legyenek, akkor az edzőnek is fel kell fognia, hogy mekkora az ő szerepe, a felelőssége a történetben, hogy ne vesszenek el ezek az évek. Nem az a fontos, hogy szerb vagy magyar fiatalokról van szó, hanem az, hogy fiatal emberekről.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik