Sport

Foci kerozinos kókuszgolyóval

A távoli Indonéziában egészen különös focimecseket tartanak, ahol tüzes hangulat uralkodik.

Ez nem a Premier Liga mondhatnák azok, akik kipróbálták már az Indonéziában játszott labdarúgás tüzes változatát. Itt a profik is könnyen felsülhetnek.

Ezt a labdajátékot, – a foci szabályait alapul véve – egy nagyjából 25 méter hosszú pályán, két szemben álló csapat öt-öt fővel űzi. Mezítláb, 60 percig – számol be a bevezetem.hu oldal.

Az indonéziai Kediriben, labda helyett ugyanis kókuszdiót használnak a “tüzesfocihoz”, mégpedig olyat, amely már a használat előtt két nappal egy kerozinos vödörbe kerül és a meccs kezdetéig abban ázik. Így szívja meg magát a gyúlékony vegyülettel. A mérkőzéskor pedig a labdát, – vagyis a kókuszdiót – a tárolóból kivéve meggyújtják és kezdődhet is a komoly küzdelem.

A kerozinnal átitatott golyó jobb esetben csak egy-két arasznyi lánggal ég, de jóval nagyobb lángnyelveket is képes produkálni, ahogy azt a lentebb megtekinthető videón is láthatjuk. Ez a különös csapatsport szorosan kapcsolódik a tradicionális indonéz harművészethez: a pencak silat-hoz. “E játékot használjuk arra, hogy lássuk, melyik tanítványnak mekkora a bátorsága” – mondta a játékot szervező Ali Akhyar.

A játék lényege, hogy a tanulók lelki erejét növelje és pszichológiai ellenállással vértezze fel őket. A mérkőzés egyórás hossza alatt egyébként négy-öt átitatott kókuszdiót használnak el. Amikor a használatban lévő tűzgolyó lángnyelvei zsugorodni kezdenek, egyszerűen egy új kókuszdiót kapnak elő és folytatják a játékot.

Videó – kerozinos foci:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik