Sport

Örökös bajnok lett a magyar kajakos

szabó gabriella-kozák danuta (ingyenes )
szabó gabriella-kozák danuta (ingyenes )

A Londonban aranyérmes női kajaknégyes vezérevezőse, Szabó Gabriella neve ugyanis felkerült az örökös bajnokok nevét rögzítő márványtáblára.

A kétszeres olimpiai bajnok Kozák Danuta megkapta neve mellé az öt karikát a kajak-kenu szövetség székházában. Tavaly az ötszörös világbajnok Kozák volt a sportág 45. örökös bajnoka, csapattársa, gyerekkori barátnője Szabó Gabriella immáron a 46. versenyző, akinek neve ott díszeleghet a sportág dicsőségfalán.

„Pedig Gabi gyerekkorában inkább a csínytevésekben járt az élen, ő volt a fröcsicsaták bajnoka, de az évek során megkomolyodott, is igazi klasszis versenyzővé nőtte ki magát” – jellemezte Kozák Danuta társát, akivel sok szép csatát, és természetesen nehéz pillanatokat is átéltek már. “Fél év különbséggel kezdtünk el kajakozni, de pályafutásunk összeforrt, fontos szereplői vagyunk egymás életének.”

„És remélem sok közösen megnyert csatát élhetünk még át” – tette hozzá az ünnepelt, Szabó Gabriella.

A szövetség 2001 óta tartja számon a sportág örökös bajnokait, a cím elnyeréséhez legalább olimpiai aranyérem, vagy öt világbajnoki győzelem szükséges. Az idén szintén ötkarikás bajnoki címet szerzett Dombi Rudolfot, Kökény Rolandot és Fazekas-Zur Krisztinát a tervek szerint decemberben köszönti a szövetség.

Az eseményen – nem mellesleg – a szövetség vezetősége beszélt a sportágat érintő ügyekről, vagyis az elmúlt egy hónapban napvilágot látott honosítási kérelmekről.

„Több versenyzőnk is távozott az elmúlt években családi vagy tanulmányi okok miatt, ez nem rendhagyó dolog. Hangsúlyozni szeretném ugyanakkor, hogy akik a londoni olimpián a legnagyobb sikereket hozták, azok itthon maradnak. Douchev-Janics, Benedek Dalma és Paksy Tímea távozásával nem állt meg az élet a magyar kajak-kenuban” – összegezte Baráth Etele sportági elnök az elnök az elmúlt hetek eseményeit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik