Sport

Janicsot akár ki is menekíthetik a szerbek

douchev-janics natasa (douchev-janics natasa, szeged)
douchev-janics natasa (douchev-janics natasa, szeged)

Felmerül a kérdés, miért csak Janics Natasáért akar „kárpótlást" kérni a kajak-kenu szövetség, Benedek Dalmáért miért nem? Utóbbiért ugyanis nem kérhet a szövetség, sőt, ha túl sokat akar Natasáért, úgy őt akár ingyen is elviszik a szerbek. Az okfejtés az alábbi részletekben rejlik...

Mint korábban beszámoltunk róla, Janics Natasa elmúlt pénteken kikérte papírjait a Magyar Kajak-kenu Szövetségből azzal a szándékkal, hogy Szerbiában folytassa a versenyzést. A kajak-kenu szövetségből származó információk szerint 150 ezer eurót, mintegy 42 millió forintot kér a szövetségJanics ügyében ma, azaz szerda délután találkozik egymással a szerb, illetve a magyar szövetség munkatársa. A felek a háromszoros olimpiai bajnoknő „átigazolási díjában”, vagy állampolgársági „kivásárlási árában”, vagy egyszerűbben a magyar szövetség, edzők elmúlt tízévnyi munkájának „kárpótlásában”  próbálnak megállapodni.

Ahhoz ugyanis, hogy Janics már 2013-ban is szerbként versenyezhessen – akár piros-kék-fehér színekben üljön össze Benedek Dalmával párosban – a magyar szövetség hozzájárulása kell. Ha nincs belegyezés, úgy a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség szabályzata szerint a bajnoknő a következő két szezonban nem versenyezhet nemzetközi viadalon, igaz, 2015-től már szabadon rajthoz állhatna Szerbia színeiben a világversenyeken.

Papíron. Ugyanakkor tény, a szerb szövetség megegyezés hiányában könnyedén kimenekítheti Magyarországról Janics Natasát! A megoldást Benedek Dalma szolgáltatja. Furcsa mód érte senki nem kér „kárpótlást”, holott ő is hétszeres világbajnok…

Azért nem kérnek, mert nem lehet. Dalma férje ugyanis a szintén kajakos szerb Ruzicsics. A Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség (ICF) szabályzata szerint aki a férjét követi hazájába, azt nem lehet eltiltani a versenyzéstől.

Így, ha a magyar szövetség túl sokat akar, úgy Tőke Jánosnak, a vajdasági napilap, a Magyar Szó sportszerkesztőjének állítása szerint életbe lép a „B” terv. E szerint Janics a kikért papírokkal nem Szerbia felé veszi az irányt, hanem bolgár férjét, Andrian Douchevet követve Bulgáriába távozik először. A bolgár szövetség pedig „talált pénzként” jóval olcsóbban, akár egy közös edzőtáborozásért is átengedi majd olimpiai bajnokunkat a szerbeknek.

Tőke János ugyanakkor azt mondja: „Én úgy gondolom, meg fognak egyezni a mai szegedi találkozón a felek. A 150 ezer eurót a szerb szövetség is tartható összegnek gondolja. Nyilván fognak alkudozni. Kevesebb készpénzt akarnak majd adni, és a fennmaradó összeget például edzőtáborozással, vagy valamilyen hasonló megoldással egalizálnák.”

Ha így, ha úgy, egy biztos: Benedek Dalma és Janics Natasa Szerbiában folytatja a pályafutását, és az is biztosnak látszik, 2013-ban mindketten szerbként fognak versenyezni. Ha így lesz, akkor bombaerős párost alkothatnak. Kovács Katiéknak fel kell kötni a fehérneműt…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik