Sport

A női hokin segítene az IIHF magyar újonca

Kolbenheyer Zsuzsannával, a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) tanácsának magyar tagjával készített interjút a szervezet honlapja.

Múlt szerdán örömteli hír érkezett Japán fővárosából, ugyanis a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) tokiói kongresszusán a szervezet legmagasabb végrehajtó testületének, a tanácsnak lett tagja Kolbenheyer Zsuzsanna. A 35 esztendős, háromgyermekes édesanya jogász végzettségű, emellett ő volt az első igazolt magyar női jégkorongozó, játszott a válogatottban, jelenleg a nemzeti csapat tecnikai igazgatója, valamint a Budai Bocsok utánpótláscsapatának edzője.

Az IIHF-előírásai szerint egy nőnek mindenképpen kell lennie a tanácsban, erre most öten pályáztak. Kolbenheyer lett a befutó.

„Kicsit meglepett, hogy beválasztottak, mivel túl fiatalnak gondoltam magam, de örülök, hogy a delegáltak nem így gondolkodtak. Remélem, élni tudok majd a bizalmukkal, és hasznos tagja leszek a tanácsnak – mondta Kolbenheyer az iihf.com-nak nyilatkozva. – Igyekszem segíteni a fiatalok fejlesztésében. Talán abban még nincs elég tapasztalatom, hogy mit kellene tenni a férfijégkorongban, ám a nőiben annál inkább tudom, több oldalról is van rálátásom a dolgokra. Ezzel is szeretnék segíteni a hoki kisebb országokban történő felzárkóztatásához.”

Kolbenheyert a magyar női jégkorong legfrissebb sikereiről is kérdezték, az ügyvédnő pedig elárulta, ez egy hosszabb folyamat eredménye, amihez tehetséges játékosok és jó edzők közös munkája vezetett. Remek kezdeményezésnek tartja a „Női hokisok világhétvégéje” nevű programot. Magyarországon már két ilyen akció volt, és sok fiatal lánnyal sikerült ekkor megszerettetni a sportágat.

„Még azt is fontosnak tartom, hogy a kisebb országokban a lányok, amíg csak lehet, együtt játszanak a fiúkkal. Ha csak egymással készülnének, úgy nem fejlődnének a megfelelő ütemben. Kanadában és az USA-ban ez nem gond, mivel nagyon jó női csapataik vannak, de a többi országban már más a helyzet.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik